Energija vjetra bi mogla postati manje opasna za ptice

Sa sve učestalijim korištenjem energije vjetra i izgradnjom vjetroelektrana broj stradalih ptica vjerojatno će se povećavati

Tisuće ptica koje stradavaju zbog fatalnih sudaranja s lopaticama vjetroturbina mogle bi se spasiti učinkovitim i vrlo jednostavnim rješenjem i to ako bi se samo jedna od tri lopatice obojala crnom bojom. Znanstvenici Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA) otkrili su kako se na taj način broj stradalih ptica može smanjiti za više od 70 posto.

Iako imaju nevjerojatan vid, ptice ipak često izvuku deblji kraj kada ulete među velike bijele lopatice vjetroturbina koje su im zbog velike brzine kretanja praktički nevidljive. Norveški znanstvenici s Instituta za istraživanje prirode (Norsk institutt for naturforskning - NINA) vjeruju da se bojanjem samo jedne lopatice crnom bojom može postići efekt „pokretne mrlje“ („motion smear“) čime bi ih ptice lakše uočile kao veliki mutni krug i izbjegle fatalni udar.

Protivnici obnovljivih izvora energije, a posebno energije vjetra, stradavanje ptica često koriste kao jedan od glavnih argumenata protiv gradnje vjetroelektrana pa tako i američki predsjednik Donald Trump na njemu svojstven način uporno ponavlja da su vjetroelektrane „groblje ptica“. Iako je istina da vjetroelektrane ubijaju ptice, svakako treba istaknuti kako su elektrane na fosilna goriva daleko smrtonosnije. Procjenjuje se kako pri sudaranju s vjetroturbinama godišnje strada između 140.000 i 500.000 ptica, ali ugljen, nafta, dalekovodi i drugi izvori energije ipak ubijaju milijune što je potvrdila i Američka služba za ribe i divlje životinje (U.S. Fish and Wildlife Service - FWS).

Međutim, to ne znači da ne bismo trebali činiti sve kako bismo smanjili negativan utjecaj koji vjetroelektrane mogu imati na populacije ptica. Kako će se sa sve učestalijim korištenjem energije vjetra i izgradnjom vjetroelektrana broj stradalih ptica vjerojatno samo povećavati, potrebno je pronaći učinkovito, jeftino i jednostavno rješenje, a čini se da su upravo to postigli znanstvenici Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA).

Norveški znanstvenici su još od 2013. godine provodili ispitivanje u vjetroelektrani na otoku Smøla, jednoj od najvećih kopnenih vjetroelektrana u zemlji s 68 turbina u kojoj su zabilježeni brojni smrtni slučajevi orlova štekavaca (Haliaeetus albicilla). Ispitivanja su se vršila pomoću četiri vjetroturbine koje su imale po jednu lopaticu obojenu crnom bojom te su ih uspoređivali s još četiri kontrolne vjetroturbine s tri bijele lopatice, a studiju o ovom načinu zaštite ptica istraživači NINA-e objavili su krajem srpnja 2020. u časopisu Ecology and Evolution.

„Prije početka provođenja ispitivanja, pod vjetroturbinama čije smo lopatice obojali crnom bojom pronašli smo šest stradalih orlova štekavaca. Nakon što smo obojali po jednu lopaticu svake od ove četiri vjetroturbine više nismo pronašli ni jednu stradalu pticu“, izvijestili su istraživači. U usporedbi s kontrolnim turbinama, broj stradalih ptica smanjio se za 70 posto. Pritom su određene vrste ptica bolje uočavale, odnosno izbjegavale lopatice vjetroturbina, uključujući velike grabljivice poput orla štekavca.

Inače, istraživači su obojali i donji dio stupa deset vjetroturbina što je „smrtnost ptica smanjilo za gotovo 50 % u usporedbi s neobojenim stupovima vjetroturbina na istom području“, kazao je Bård Stokke, istraživač u NINA-i.

Čini se da ovaj način zaštite ptica uz pažljiviji razmještaj vjetroturbina znatno povećava njihovu vidljivost i može pomoći pticama pri izbjegavanju udara. Norveški znanstvenici se nadaju kako bi se njihova otkrića mogla upotrijebiti za dodatna ispitivanja u drugim vjetroelektranama čime bi se utvrdilo je li bojanje jedne lopatice crnom bojom uistinu održivo rješenje za zaštitu ptica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER