Zeleni tjedan Europske unije 2019.

Program Zelenog tjedna EU-a 2019. obogatit će se mnogim partnerskim događanjima širom Europe, koji će se održavati od sredine travnja do početka lipnja

Zakoni EU-a o zaštiti okoliša imaju ogroman utjecaj na naše živote. Poboljšavaju kvalitetu vode i zraka, štite prirodu i potiču recikliranje. No, za postizanje stvarne razlike, ovi se zakoni Europske unije moraju implementirati u cijelosti.

Zeleni tjedan Europske unije 2019. održava se od 13.-17. svibnja. Svečano otvorenje će se održati dana 13. svibnja u Varšavi (Poljska), a na njemu će sudjelovati povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella i domaćin maršal Mazovjeckog vojvodstva Adam Struzik. Konferencija EU Green Cities Summit 2019 će se održati u Bruxellesu od 15.-17. svibnja 2019. i otvorena je za sve dionike koji se bave zaštitom okoliša, kao i za širu javnost, a uključuje i svečanost dodjele nagrada u okviru Europskog tjedna za smanjenje otpada čiji je domaćin Europski odbor regija te dodjelu nagrada LIFE 15. i 16. svibnja.

Zeleni tjedan EU-a 2019. je najveća godišnja prilika za raspravu o politici zaštite okoliša u EU-u koju već gotovo 20 godina organizira Opća uprava Europske komisije za okoliš i koja privlači vodeće ličnosti iz cijelog svijeta. S ciljem doprinosa donošenju i provedbi politika, ovaj događaj potiče raspravu među dionicima na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Te rasprave podržavaju rast europske zajednice aktera uključenih u razmjenu praksi i jačanje kapaciteta za zaštitu okoliša, istodobno motivirajući građane da se uključe u napore EU-a na zaštiti okoliša i daju svoj doprinos.

Ovogodišnja tema

Zakoni EU-a o zaštiti okoliša imaju ogroman utjecaj na naše živote. Poboljšavaju kvalitetu vode i zraka, štite prirodu i potiču recikliranje. No, za postizanje stvarne razlike, ovi se zakoni Europske unije moraju implementirati u cijelosti.

Europska komisija je 27. ožujka 2019. objavila niz izvještaja o stanju provedbe zakona o zaštiti okoliša u Europi, pod nazivom Pregled aktivnosti na području okoliša, a tijekom Zelenog tjedna Europske unije u 2019. godini razmotrit će se zaključci ovog pregleda i postaviti pitanja kao što su: Kako zakoni EU-a o zaštiti okoliša koriste građanima? Kako izgleda njihova uspješna provedba? Zašto i gdje postoje nedostaci u provedbi? Kako dionici mogu preuzeti odgovornost za zakone EU-a? I kako EU tu može pomoći i istodobno zajamčiti da se čuje glas građana?

Partnerski događaji

Kao i svake godine, program Zelenog tjedna EU-a 2019. obogatit će se mnogim zanimljivim partnerskim događanjima širom Europe, koji će se održavati od sredine travnja do početka lipnja. Događanja organizira velik broj različitih dionika, uključujući lokalne vlasti, nevladine organizacije i poduzeća. Neki od takvih događaja su, na primjer, lažno suđenje na temu problema vezanog za primjenu zakonodavstva o zaštiti okoliša koje će 26. travnja organizirati studenti Pravnog fakulteta u Lyonu, živi laboratorij u Göteborgu 8. svibnja koji dobavljačima nefosilnih proizvoda omogućuje predstavljanje proizvoda potencijalnim kupcima kao što je Hoppet, predškolska ustanova koja ne upotrebljava fosilne izvore te radionica Saznajte što je dolje o očuvanju podvodne baštine koja će se održati od 15. do 19. svibnja, većim dijelom na brodu ispred talijanskih Egadskih otoka.

Izazov #MyGreenAction

Izazov #MyGreenAction (moja zelena akcija), koji traje od 21. ožujka do 10. svibnja, poziva mlade Europljane da na svom profilu na Instagramu ili Twitteru ili ispod službenih objava Europske komisije na profilu izazova #MyGreenAction na Facebooku podijele fotografije, videozapise ili ilustracije onoga što poduzimaju kako bi osigurali zeleniju budućnost. Svaka dva tjedna bit će odabrana tri podneska koja će biti objavljena na kanalima Komisije na društvenim medijima, a najboljih 10 bit će uključeno u video sažetak koji će biti prikazan na Zelenom tjednu EU-a.

Europski izbori 2019.

Zeleni tjedan EU-a 2019. odvija se uoči europskih izbora koji će se održati od 23. do 26 svibnja (u Hrvatskoj 26. svibnja). Pokazujući dodanu vrijednost djelovanja EU-a u području zaštite okoliša posljednjih nekoliko godina, Zeleni tjedan EU-a predstavlja priliku za promicanje potpuno informiranog demokratskog angažmana i to osobito među onima koji prvi put glasaju.

Provjerite što će se događati u vašoj blizini i pratite objave na društvenim mrežama s #EUGreenWeek!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol: Zajedno za zeleni oporavak i razvoj

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga (ZEZ) u četvrtak 29. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu organiziraju okrugli stol pod nazivom „Zajedno za zeleni oporavak i razvoj“.

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava. 

Riječki zeleni tjedan 2019.

U Rijeci je u srijedu najavljen program „Riječkog zelenog tjedna“ koji će od 13. do 19. svibnja donijeti mnoštvo edukativnih, kreativnih i ekoloških aktivnosti na različitim lokacijama u gradu.

Zagrebački energetski tjedan 2019.

Jubilarni 10. Zagrebački energetski tjedan održat će se od 13. do 19. svibnja 2019. u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba i poziva na zajedničko djelovanje u interesu održivog razvoja gradova i očuvanja prirodnih resursa za sve buduće generacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER