Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Kako EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava.

 

Na sudjelovanje se pozivaju lokalne vlasti i građani s ciljem dijeljenja različitih vizija održive budućnosti.

Zeleni tjedan EU 2018. će se službeno otvoriti dana 21. svibnja u Utrechtu (Nizozemska) i zatvoriti 25. svibnja u Madridu (Španjolska), dok će se konferencija EU Green Cities Summit održati u Bruxellesu od 22.-24. svibnja 2018.

Osim toga, program Zelenog tjedna EU 2018. obogatit će se mnogim zanimljivim događanjima širom Europe, koji će se održavati od kraja travnja do sredine svibnja.

Provjerite što će se događati u vašoj blizini, pratite live streaming i objave na društvenim mrežama s #EUGreenWeek!

Događanja u Hrvatskoj:

ZAGREB, 07.05.2018.

Zelene oznake za zelene gradove - Hrvatska gospodarska komora 7. svibnja u Zagrebu priprema događaj Zelene oznake za zelene gradove s ciljem podizanja svijesti o održivoj potrošnji i proizvodnji i korištenju eko-oznaka za proizvode i usluge koji udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliše. Događaj je namijenjen poslovnim subjektima, udrugama civilnog društva i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

ZAGREB, 10.05.2018.

Konferencija "Napredna industrija za zelenu budućnost" - Hrvatska gospodarska komora 10. svibnja priprema konferenciju "Napredna industrija za zelenu budućnost" na kojoj će se obraditi teme povezane s Vanguard inicijativom Europske unije, energetskom učinkovitosti u zgradarstvu, perspektivom uvođenja novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljivu energiju kao izvor, a na kraju će se dodirnuti neizostavna tema digitalizacije. Konferencija je namijenjena gospodarskim subjektima, poslovnim i strukovnim udruženjima i institucijama te kreatorima politike radi informiranja o suvremenim kretanjima u području energetike i zaštite okoliša s naglaskom na aspektima proizvodne industrije.

RIJEKA, 21.-25.052018.

RIJEČKI ZELENI TJEDAN - Program će se baviti prezentacijom postojeće i planirane zelene infrastrukture, a organizirat će se brojne radionice na temu utvrđivanja različitih aspekata zelenih površina u skladu s potrebama građanstva, kao i načina prikupljanja otpada. U suradnji s nevladinim organizacijama organizirat će se sadnja stabala, prezentacija ekološkog urbanog vrtlarstva, ozelenjavanje ravnih krovova i druge aktivnosti koje bi trebale pridonijeti povećanju kvalitete života u gradu.

BJELOVAR, 21.-25.05.2018.

Zeleni Bjelovar – Grad Bjelovar će se po prvi put uključiti u organizaciju Zelenog tjedna EU i to petodnevnim informativno-edukativnim događanjima s ciljem podizanja ekološke svijesti. Aktivnosti će uključivati seminar o kružnom gospodarstvu, seminar za škole o tome kako postati ekološka škola i kako podizati ekološku osviještenost učenika, informiranje o mogućnostima recikliranja za građane i predškolsku djecu kako bi se naglasila važnost smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i oporabe otpada.

PULA, 22.-23.05.2018.

Konferencija „Zeleni gradovi za zelenu budućnost“ držat će se dana 22. i 23. svibnja u pulskom Hotelu Histria. Sudionici se trebaju prijaviti zaključno do 30. travnja 2018. Poziv za prijavu sudjelovanja na konferenciji uputit će se jedinicama lokalne i regionalne samouprave, komunalnim tvrtkama te nevladinim organizacijama i udrugama za zaštitu okoliša. Teme konferencije su: gospodarenje otpadom, edukacijski centri i programi zaštite okoliša, urbano planiranje i očuvanje zelenih površina i drveća, očuvanje zemljišta i turistički razvoj, javne potrebe i potrebe za razvojem i ulaganjima, primjeri dobre prakse u zaštiti prirode i usklađivanju razvoja i zaštite okoliša (na primjeru Beča i Dublina), unaprjeđenje javnog prijevoza s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, pametni gradovi i dr.

ZAGREB, 24.05.2018.

Konferencija "Gospodarenjem otpadnim tekstilom i vunom do novih zelenih radnih mjesta" - Grupacija za gospodarenje otpadom u tekstilnoj i odjevnoj industriji Udruženja tekstilne i odjevne industrije Hrvatske gospodarske komore organizira konferenciju Gospodarenjem otpadnim tekstilom i vunom do novih zelenih radnih mjesta i to 24. svibnja, u 10 sati u Vijećnici HGK na Rooseveltovom trgu 2 (I. kat) u Zagrebu. Na konferenciji će se susresti predstavnici industrije, resornog ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agencije za zaštitu okoliša, znanstvene zajednice i komunalnih tvrtki, među njima i Zagrebačkog holdinga da bi raspravili trenutne probleme u gospodarenju tekstilnim otpadom te im pokušali pronaći rješenja. Naime, tekstilni je otpad, kao sastavni dio biorazgradivog otpada, vrijedna i profitna sirovina, a od 50.000 tona tekstilnog otpada godišnje se u Hrvatskoj prikupi tek tri posto ili 1500 tona, dok 97 posto toga otpada odlazi u glomazni otpad, kao i neprerađena ovčja vuna. Stoga je u Hrvatskoj potrebna promjena percepcije u prikupljanju i sortiranju tekstilnog otpada kako bi se povećala njegova količina, a prikupljanje tekstilnog otpada pretvorilo u biznis. Za Hrvatsku kao zemlju s velikim turističkim i poljoprivrednim potencijalom kvalitetno upravljanje i gospodarenje otpadom dugoročno je izuzetno važno. 

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nevladine organizacije pozivaju EU: Zaustavite nove hidroelektrane!

Nakon Svjetskog dana migratornih riba, koji je obilježen 24. listopada, 150 nevladinih organizacija pozvalo je institucije Europske unije na zaustavljanje financiranja novih hidroelektrana u Europi javnim sredstvima, ističe se u priopćenju WWF Adria.

Zeleni tjedan Europske unije 2019.

Zakoni EU-a o zaštiti okoliša imaju ogroman utjecaj na naše živote. Poboljšavaju kvalitetu vode i zraka, štite prirodu i potiču recikliranje. No, za postizanje stvarne razlike, ovi se zakoni Europske unije moraju implementirati u cijelosti.

Riječki zeleni tjedan 2019.

U Rijeci je u srijedu najavljen program „Riječkog zelenog tjedna“ koji će od 13. do 19. svibnja donijeti mnoštvo edukativnih, kreativnih i ekoloških aktivnosti na različitim lokacijama u gradu.

Zeleni gradovi za zeleniju budućnost, 21. - 25. svibnja 2018.

Sljedeće izdanje Zelenog tjedna u organizaciji Europske komisije održat će se u Bruxellesu od 21. do 25. svibnja 2018. i to na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Zeleni tjedan je najveća godišnja konferencija o europskoj politici zaštite okoliša, koja pruža jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu najboljih iskustava i praksi, a tijekom proteklog desetljeća etablirala se kao jedan od najvažnijih događaja za sve dionike uključene u zaštitu okoliša. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER