Zeleni gradovi za zeleniju budućnost, 21. - 25. svibnja 2018.

Otvoren postupak prijava partnerskih događanja za Zeleni tjedan 2018.

Sljedeće izdanje Zelenog tjedna u organizaciji Europske komisije održat će se u Bruxellesu od 21. do 25. svibnja 2018. i to na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Zeleni tjedan je najveća godišnja konferencija o europskoj politici zaštite okoliša, koja pruža jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu najboljih iskustava i praksi, a tijekom proteklog desetljeća etablirala se kao jedan od najvažnijih događaja za sve dionike uključene u zaštitu okoliša.

Europski Zeleni tjedan 2018. fokusirat će se na pronalaženje načina na koje Europska unija može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Raspravljat će se o problemima kvalitete zraka, buke, gospodarenja otpadom i zaštite voda u gradovima, predstaviti različiti pristupi održivom urbanom razvoju i mrežnim shemama, kao i alati za razmjenu najboljih iskustava uz sudjelovanje lokalnih vlasti i građana s ciljem poticanja zajedničke vizije održive budućnosti.

Zeleni tjedan 2018. će obuhvatiti organizaciju velikog broja događanja širom Europe, uz održavanje središnje konferencije na visokoj razini u Bruxellesu od 22. do 24. svibnja 2018. te obilježavanje otvaranja i zatvaranja Tjedna (21. i 25. svibnja) u zemljama članicama EU.

Postupak prijave partnerskih događanja je otvoren i može se registrirati na sljedećoj poveznici.

Prihvaća se organizacija različitih vrsta događanja, od radionica i javnih rasprava do događanja za podizanje svijesti obitelji i pojedinaca, a aktivnosti se mogu odvijati na svim razinama - lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili europskoj. Najčešće se prihvaća organizacija sljedećih vrsta događanja:

  • Informiranje, edukacija ili organizacija događanja s namjerom podizanja svijesti
  • Dani otvorenih vrata, Info dani
  • Vođene ture i posjete
  • Seminari, radionice i konferencije
  • Treninzi i umrežavanje
  • Izložbe i sajmovi, festivali
  • Online seminari (webinari)

Krajnji rok za prijavu partnerskih događanja je 28. veljače 2018., a njihovo vrijeme održavanja treba biti u razdoblju od 21. travnja do 10. lipnja 2018. Posebno se pozdravlja organizacija događanja koja će se odvijati tijekom Zelenog tjedna, odnosno od ponedjeljka 21. svibnja do petka 25. svibnja 2018., za koja postoji mogućnost posebnog isticanja i oglašavanja na internetskim stranicama i društvenim mrežama.

Organizatori mogu biti gradske uprave i/ili odjeli zaduženi za zaštitu okoliša, tvrtke, udruge, nevladine organizacije, istraživački instituti, sveučilišta i tehnički fakulteti, mediji, skupine građana, ali i dionici iz drugih sektora (prijevoz, kvaliteta zraka, turizam, obrazovanje, poljoprivreda, održivi poslovi i dr.).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan održivog razvoja 2018.

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) se uspješno provodi već četvrtu godinu za redom od 30. svibnja do 5. lipnja. Razmislite o tome kako možete promovirati održivi razvoj i provedbu Globalnih ciljeva održivog razvoja, osmislite događaj u svojoj lokalnoj zajednici te svoju ideju predstavite i prijavite najkasnije do 30. svibnja 2018.

Europe on Track: Održivost i klimatske promjene

Udruga studenata Europe - AEGEE-Zagreb, AEGEE-Europe i projektni tim Europe on Track od 24. do 28. ožujka 2018. u Zagrebu organiziraju konferenciju pod nazivom „Europe on Track: Održivost i klimatske promjene“

Novi alat za pomoć vlasnicima hotela i restorana u povećanju ekološke učinkovitosti

Kružna gospodarska politika EU vrlo je važna za sektor putovanja, osobito s obzirom na porast potrošačke potražnje za održivim putovanjima. Istraživanje EU ukazuje na to kako više od jedne trećine putnika žele koristiti  tzv. ekološki prihvatljivi turizam i što je najvažnije – za ovo su iskustvo spremni platiti do 40 posto više.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER