Zeleni gradovi za zeleniju budućnost, 21. - 25. svibnja 2018.

Otvoren postupak prijava partnerskih događanja za Zeleni tjedan 2018.

Sljedeće izdanje Zelenog tjedna u organizaciji Europske komisije održat će se u Bruxellesu od 21. do 25. svibnja 2018. i to na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Zeleni tjedan je najveća godišnja konferencija o europskoj politici zaštite okoliša, koja pruža jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu najboljih iskustava i praksi, a tijekom proteklog desetljeća etablirala se kao jedan od najvažnijih događaja za sve dionike uključene u zaštitu okoliša.

Europski Zeleni tjedan 2018. fokusirat će se na pronalaženje načina na koje Europska unija može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Raspravljat će se o problemima kvalitete zraka, buke, gospodarenja otpadom i zaštite voda u gradovima, predstaviti različiti pristupi održivom urbanom razvoju i mrežnim shemama, kao i alati za razmjenu najboljih iskustava uz sudjelovanje lokalnih vlasti i građana s ciljem poticanja zajedničke vizije održive budućnosti.

Zeleni tjedan 2018. će obuhvatiti organizaciju velikog broja događanja širom Europe, uz održavanje središnje konferencije na visokoj razini u Bruxellesu od 22. do 24. svibnja 2018. te obilježavanje otvaranja i zatvaranja Tjedna (21. i 25. svibnja) u zemljama članicama EU.

Postupak prijave partnerskih događanja je otvoren i može se registrirati na sljedećoj poveznici.

Prihvaća se organizacija različitih vrsta događanja, od radionica i javnih rasprava do događanja za podizanje svijesti obitelji i pojedinaca, a aktivnosti se mogu odvijati na svim razinama - lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili europskoj. Najčešće se prihvaća organizacija sljedećih vrsta događanja:

  • Informiranje, edukacija ili organizacija događanja s namjerom podizanja svijesti
  • Dani otvorenih vrata, Info dani
  • Vođene ture i posjete
  • Seminari, radionice i konferencije
  • Treninzi i umrežavanje
  • Izložbe i sajmovi, festivali
  • Online seminari (webinari)

Krajnji rok za prijavu partnerskih događanja je 28. veljače 2018., a njihovo vrijeme održavanja treba biti u razdoblju od 21. travnja do 10. lipnja 2018. Posebno se pozdravlja organizacija događanja koja će se odvijati tijekom Zelenog tjedna, odnosno od ponedjeljka 21. svibnja do petka 25. svibnja 2018., za koja postoji mogućnost posebnog isticanja i oglašavanja na internetskim stranicama i društvenim mrežama.

Organizatori mogu biti gradske uprave i/ili odjeli zaduženi za zaštitu okoliša, tvrtke, udruge, nevladine organizacije, istraživački instituti, sveučilišta i tehnički fakulteti, mediji, skupine građana, ali i dionici iz drugih sektora (prijevoz, kvaliteta zraka, turizam, obrazovanje, poljoprivreda, održivi poslovi i dr.).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Renovacijski val“ EU za dizala koja znače spas starijima i slabopokretnima

Europska komisija objavila je dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

Estonija – prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu

Estonija je jedna od digitalno najnaprednijih država svijeta, a njezin glavni grad Tallinn poznat je po uspješnim tehnološkim startupima i često se naziva europskom prijestolnicom inovacija. Nakon pet godina besplatnog javnog prijevoza za sve građane Tallinna, estonska vlada sada namjerava postati i prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu, javlja portal PopUpCity.

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava. 

Konferencija „Zeleni gradovi za zelenu budućnost“

Klimatske promjene i gospodarenje otpadom središnje su teme dvodnevne konferencije na kojoj, uz predstavnike resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, sudjeluju i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, stručnih udruženja i tvrtki te nekoliko europskih i hrvatskih gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER