Estonija – prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Estonija je jedna od digitalno najnaprednijih država svijeta, a njezin glavni grad Tallinn poznat je po uspješnim tehnološkim startupima i često se naziva europskom prijestolnicom inovacija. Nakon pet godina besplatnog javnog prijevoza za sve građane Tallinna, estonska vlada sada namjerava postati i prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu, javlja portal PopUpCity.

Estonci na referendumu odlučuju o javnom prijevozu

Prije pet godina građani Tallinna odlučivali su na lokalnom referendumu o uvođenju besplatnog javnog prijevoza, što već dovoljno govori o odabiru referendumskih pitanja i odnosu estonskih vlasti prema svojim građanima te njihovom uključivanju u donošenje političkih odluka.

Zahvaljujući ovom referendumu građani Tallinna mogu besplatno koristiti javni prijevoz tramvajima, autobusima i vlakovima, no to im je omogućeno jedino ako imaju prijavljeno prebivalište, što gradskim vlastima po stanovniku godišnje donosi 1.000 eura od poreza na dohodak. Sve što građani Tallinna trebaju učiniti je zatražiti izdavanje zelene karte koja stoji dva eura i sa sobom u javnom prijevozu nositi osobnu iskaznicu.

„Ne samo da na ovaj način pokrivamo troškove javnog prijevoza, već ostvarujemo i višak prihoda. Gradska uprava je uprihodila dvostruko više nego što je izgubila uvođenjem besplatnog javnog prijevoza“, ističe Allan Alaküla, dugogodišnji estonski novinar i voditelj Tallinnskog ureda pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Mreža javnog gradskog prometa u Tallinnu / disainikeskus.ee

Visoke cijene parkiranja imaju dobru alternativu

Uvođenje besplatnog javnog prijevoza najviše je koristilo građanima s nižim i srednjim dohocima, no na korištenje je potaknuo i građane s višim prihodima koji se više zabavljaju, posjećuju restorane, barove, kazališta i kina. Na taj se način potiče i potrošnja lokalnih roba i usluga te ostvaruju viši prihodi, kao i uspješno poslovanje lokalnih tvrtki.

„Prije uvođenja besplatnog javnog prijevoza centar grada bio je pun automobila. Istovremeno smo podigli i cijene parkiranja, čime smo također natjerali velik dio građana na korištenje besplatnog javnog prijevoza. Ono što je važno naglasiti je kako nismo primijetili da su se građani žalili na visoke parkirališne cijene jer smo im ponudili dobru alternativu“, tvrdi Alaküla.

Uvođenje besplatnog javnog prijevoza u Tallinnu potaknulo je i stanovnike drugih dijelova Estonije na preslikavanje modela glavnog grada.

 

 

„U Walesu upravo završava testiranje uvođenja besplatnog javnog prijevoza, ali je već produženo za još jednu godinu. Razmatrali smo ovaj primjer i sada želimo ukinuti naplatu javnog prijevoza u svim dijelovima Estonije“, kaže Alaküla.

Novi izgled tallinnskih gradskih autobusa / disainikeskus.ee

Mogućnosti primjene u drugim europskim zemljama

Model Tallinna ipak ne može biti univerzalno rješenje za sve ili većinu europskih gradova, no određeni poljski, njemački i francuski gradovi također su već uveli besplatan javni prijevoz ili tek razmatraju tu mogućnost. U pojedinim europskim gradovima provodi se djelomično, kao na primjer vikendom ili tijekom najprometnijih sati kada se javni prijevoz nudi po jeftinijoj tarifi. Također, u mnogim gradovima uveden je i besplatan javni prijevoz za umirovljenike, učenike i studente.

„Gradske vlasti u Europi trebale bi hrabrije koristiti svoje gradove kao poligone za testiranje i odabir najboljih mogućih rješenja javnog prijevoza“, tvrdi Alaküla.

Grad Pariz također razmatra uvođenje besplatnog javnog prijevoza, ponajviše s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, a kada se jedan europski grad veličine i značaja francuskog glavnog grada odluči na taj korak, nema sumnje kako će njegov primjer slijediti i mnogi drugi gradovi.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Zeleni tjedan Europske unije 2018.

VEZANE VIJESTI

Zeleni gradovi za zeleniju budućnost, 21. - 25. svibnja 2018.

Sljedeće izdanje Zelenog tjedna u organizaciji Europske komisije održat će se u Bruxellesu od 21. do 25. svibnja 2018. i to na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Zeleni tjedan je najveća godišnja konferencija o europskoj politici zaštite okoliša, koja pruža jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu najboljih iskustava i praksi, a tijekom proteklog desetljeća etablirala se kao jedan od najvažnijih događaja za sve dionike uključene u zaštitu okoliša. 

Zeleni tjedan Europske unije 2018.

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Održat će se brojna izlaganja na temu kakvoće zraka, buke, zaštite prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom i vodom te promicati participativni pristupi urbanom razvoju, mrežnim shemama i alatima za razmjenu najboljih iskustava. 

Konferencija „Zeleni gradovi za zelenu budućnost“

Klimatske promjene i gospodarenje otpadom središnje su teme dvodnevne konferencije na kojoj, uz predstavnike resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, sudjeluju i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, stručnih udruženja i tvrtki te nekoliko europskih i hrvatskih gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER