Njemačka razmatra uvođenje besplatnog javnog prijevoza kao odgovor na lošu kvalitetu zraka

Onečišćenje zraka

U utorak je u njemačkim medijima objavljeno kako se u pet njemačkih gradova pokreće pilot projekt besplatnog javnog prijevoza s ciljem rješavanja problema onečišćenja zraka.

Gradovi koji će biti obuhvaćeni ovim pilot projektom su bivši glavni grad Zapadne Njemačke, Bonn, zatim Essen, Reytlingen, Mannheim i Herrenberg. Gradske uprave odabranih gradova početkom ovog tjedna još nisu zaprimile službenu obavijest o provođenju projekta, a informaciju o tome jedino je tijekom proteklog vikenda dobio gradonačelnik Bonna Ashok Sridharan.

Još je nepoznato kako će se navedeni gradovi nositi s troškovima besplatnih usluga i hoće li to značiti uvođenje novih tehnologija u javnom prijevozu. Većina javnog prijevoza njemačkih gradova zasniva se na autobusima na dizelski pogon, a glavno pitanje pri provođenju ovog pilot projekta bit će njegova cijena, jer prodaja autobusnih karata trenutno pokriva tek polovicu ukupnih troškova.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella već je službeno upozorio Njemačku zbog neuspješnog rješavanja problema emisija ugljikovog dioksida (CO2) i dušikovog oksida (N2O), a Bruxelles je Njemačkoj i još nekolicini zemalja članica EU odredio rok za donošenje plana za poboljšanje kvalitete zraka. U protivnom, Europska komisija će slučaj predati Europskom sudu pravde.

Njemačka i dalje intenzivno koristiti ugljen i vjerojatno neće ispuniti svoje ciljeve o smanjenju emisija do 2020. godine.

New Europe / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Devet europskih gradova koji bi uskoro mogli postati „car free“ područja

Poznato je da najviše emisija glavnog stakleničkog plina – ugljikovog dioksida, dolazi iz prometa, a kako bi spriječili povećanje daljnjih emisija i smanjili svoj ugljični otisak, sve više europskih gradova poboljšanjem javnog prijevoza i povećanjem broja biciklističkih staza nastoji utjecati na smanjenje broja automobila u svojim središtima.

Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER