Deseci tisuća golf loptica na morskom dnu uz kalifornijsku obalu

Otkriven novi izvor onečišćenja mora plastikom

Američka srednjoškolka je roneći otkrila velik broj loptica za golf na dnu mora u blizini kalifornijskog gradića Carmel-by-the-Sea. Loptice je odmah počela sakupljati te je ovaj novi oblik onečišćenja prijavila istraživaču plastike u oceanima s kojim je potom napravila plan i program rješavanja ovog neobičnog ekološkog problema.

Neobičan prizor morskog dna prekrivenog golf lopticama

Onečišćenje svjetskih oceana plastikom danas se smatra globalnom okolišnom krizom. Sve je više priča, fotografija i video snimaka koje ilustriraju razmjere onečišćenja plastikom, od plaža prekrivenih plastičnim otpadom do morskog konjica koji se svojim repom drži za plastični štapić za uši.

Alex Weber, učenica srednje škole Carmel u Kaliforniji, početkom 2017. godine kontaktirala je Matthewa Savoca, istraživača na Hopkins Marine Station Sveučilišta Stanford koji se bavi onečišćenjem mora i oceana plastikom.

Naime, Alex se Savoci javila elektroničkom poštom nakon što je pročitala jedan od njegovih znanstvenih radova. Njen e-mail mu je odmah privukao pažnju jer, kako navodi, danas jako malo srednjoškolaca svoje slobodno vrijeme provodi čitajući znanstvene članke. Alex je od stručnjaka tražila smjernice za jedan vrlo neobičan ekološki problem. Naime, dok je ronila u Monterey Bay National Marine Sanctuary u blizini grada Carmel-by-the-Sea (Kalifornija), Alex i njezin prijatelj Jack Johnston su u više navrata naišli na veliki broj golf loptica na dnu mora.

Golf loptice koje je Alex Weber s prijateljima izronila iz kalifornijskog podmorja / Foto: Alex Weber / CC BY-ND

Kao ekološki osviješteni tinejdžeri, počeli su uklanjati golf loptice iz mora - jednu po jednu. Do vremena kada je Alex stupila u kontakt s Matthewom Savocom, iz mora je već izronila preko deset tisuća komada ili više od pola tone golf loptica!

Ovaj je problem u velikoj mjeri ostao nezapažen iz razloga što su golf loptice potonule na dno i tako igračima golfa i posjetiteljima plaža nisu kvarile vizualni dojam morske površine. No, Alex je pronašla izvorišnu točku onečišćenja mora lopticama i dokazala kako dolaze s jednog, prepoznatljivog mjesta te onečišćuju federalno zaštićene vode. Nedavno objavljeno Savocino istraživanje detaljno opisuje opseg ovog neočekivanog onečišćenja mora i neke od načina na koje ono može utjecati na morski živi svijet.

Čišćenje napravljenog nereda

Mnogi se popularni golf tereni nalaze na samoj obali u središnjoj Kaliforniji. Tako će najpoznatiji golf teren, Pebble Beach Golf Links, biti mjesto održavanja američkog otvorenog prvenstva 2019. godine.

Alex je željela doći do trajnog rješenja ovog problema, a jedini način bio je pomno planiranje i sustavno bilježenje svih prikupljenih golf loptica. Suradnja sa Savocom rezultirala je izradom znanstveno recenzirane studije koja dokumentira opseg ovog problema te prijedlogom plana djelovanja za golf terene.

Do sredine 2018. godine, rezultati sakupljanja loptica za golf iz mora bili su zapanjujući. Naime, prikupljeno je gotovo 40.000 golf loptica s tri različita mjesta u blizini obalnih golf terena Cypress Point, Pebble Beach i Carmel River Mounth. Bitno je istaknuti da su nakon ohrabrenja ekološki osviještene srednjoškolke, djelatnici Pebble Beacha i sami počeli skupljati golf loptice s plaža uz njihov golf teren, sakupivši tako više od deset tisuća dodatnih loptica.

Golf loptice na dnu mora / Foto: Alex Weber / CC BY-ND

Ukupno je prikupljena 50.681 golf loptica iz obalnih i plitkih voda. To predstavlja otprilike 2,5 tone ostataka loptica za golf – što je otprilike težina jednog kamioneta. Gomilanjem loptica po odigranoj partiji golfa (jedna do tri) i prosječnog broja godišnje odigranih partija u Pebble Beachu, procijenili su da zbog korisnika ovih popularnih golf terena godišnje na dnu mora može završiti više od sto tisuća loptica za golf.

Toksičnost loptica za golf

Suvremene golf loptice napravljene su od poliuretanske elastomerne ljuske i sintetičke gumene jezgre. Proizvođači dodaju cinkov oksid, cinkov akril i benzoil peroksid u krutu plastičnu ljusku radi  postizanja njezine fleksibilnosti i izdržljivosti. Te kemijske tvari imaju akutno toksično djelovanje na morske organizme.  

Kada golf loptice dospiju u ocean, one se ne zadržavaju na površini već odmah tonu na dno. Do sada nisu zabilježeni nikakvi štetni učinci izlaganja divljih životinja lopticama za golf. No, kako se golf loptice u moru postupno razgrađuju i fragmentiraju, one tako mogu osloboditi kemijske tvari i mikroplastiku u okolni okoliš – vodu ili sediment. Štoviše, ako se loptice razbiju na male komade, ribe, ptice i ostale životinje ih mogu progutati.

Youtube Screenshot / Alex Weber / CC BY-ND

Većina prikupljenih golf loptica bila je samo lagano istrošena. Neke su čak u toliko dobrom stanju da bi se mogle preprodati te bi se s njima moglo ponovno igrati. Međutim, ostale su bile već ozbiljno razgrađene i fragmentirane stalnim mehaničkim djelovanjem valova i ustrajnim promjenama u dinamici morskih mijena na dijelovima mora blizu obale. Procijenjeno je da su sakupljene golf loptice izvor više od 27 kilograma nepovratne mikroplastike.

Promjena igre

Zahvaljujući Alex Weber, sada znamo da loptice za golf s vremenom erodiraju u moru, čime postaju izvor opasne mikroplastike. Oporavak (sakupljanje i ponovno korištenje) loptica ubrzo nakon što su ubačene u ocean jedan je od načina za ublažavanje njihovog utjecaja. Upravitelji golf terena u početku su bili iznenađeni ovim nalazima, no sada s Monterey Bay National Marine Sanctuary rade na rješavanju ovog problema.

Alex također radi s upraviteljima Monterey Bay National Marine Sanctuary na razvijanju procedure čišćenja koja bi mogla spriječiti onečišćenje tih voda lopticama za golf te ponovno dostizanje onečišćenja ovih razmjera. Iako je njezino istraživanje bilo lokalno, njezini nalazi zabrinjavajući su i za druga područja s golf terenima uz obalu. Ova priča ipak šalje jednu pozitivnu poruku – ako je samo jedna srednjoškolka teškim i predanim radom napravila ovako velik posao, zamislite što bi tek mogle napraviti stotine ili tisuće ljudi.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Zelena akcija protiv privatnih sudova – STOP ISDS

Zelena akcija priključila se europskoj kampanji „STOP ISDS” čiji je cilj zaustavljanje privatnih korporativnih sudova kao paralelnog pravnog sustava za povlaštene.Zelena akcija priključila se europskoj kampanji „STOP ISDS” čiji je cilj zaustavljanje privatnih korporativnih sudova kao paralelnog pravnog sustava za povlaštene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER