Europsko priznanje za ljubljanski Centar Rog

Obnovom zgrade nekadašnje tvornice Rog nastao je novi međunarodni kreativni i društveni centar

European Heritage Hub uvrstio je Centar Rog među deset najinovativnijih praksi u europskim gradovima

Uz ljubljanski Centar Rog, na popisu European Heritage Huba našle su se dobre prakse u području zaštite kulturne baštine koje doprinose zelenoj, digitalnoj i društvenoj transformaciji.

U 2018. godini pilot projekt Centra Rog „RogLab“ već je dobio nagradu mreže Eurocities, partnerske organizacije Europskog središta za kulturnu baštinu, za iznimna postignuća u području aktivnosti koje unapređuju kvalitetu života građana u kategoriji „Inovativnost“. Julie Hervé iz mreže Eurocities istaknula je da „odabrane prakse naglašavaju ključnu ulogu kulturne baštine u promicanju pozitivnih promjena i stvaranju značajnog utjecaja. Oni su inspirativni odgovori na lokalne izazove koji mogu utjecati na politička rješenja i pružaju prenosive studije slučaja za druge regije.”

European Heritage Hub okuplja dionike u području kulturne baštine i inicijativa diljem Europe kako bi podržao prijelaz prema održivijem, digitalnijem i inkluzivnijem društvu. Riječ je o projektu koji u početnom dvogodišnjem razdoblju od svibnja 2023. do travnja 2025. financira Europska unija.

Podsjetimo, stara tvornica kultnih bicikala Rog predstavlja najvažnije industrijsko nasljeđe 20. stoljeća u Ljubljani. Projektom obnove tvornička zgrada sačuvana je u svom izvornom obliku te predstavlja javni produkcijski prostor 21. stoljeća, posvećen kulturnom i kreativnom sektoru, s naglaskom na proizvodnju, dizajn i primijenjenu umjetnost. Centar Rog otvoren je krajem listopada 2023. kao novo kreativno središte glavnog grada Slovenije.

VEZANE VIJESTI

U Ljubljani se vodi se briga o svakom stablu

Krenulo je premještanje stabala s ljubljanske Linhartove ceste koja će činiti novi drvored u obližnjem Šmartinskom parku. U prvoj fazi očekuje se presađivanje 17 stabala.

Otvoren Centar Rog, novo kreativno središte Ljubljane

U četvrtak 26. listopada 2023. otvoren je Centar Rog – novo kreativno središte glavnog grada Slovenije, namijenjeno kulturnom i kreativnom sektoru koje u središte svog djelovanja stavlja proizvodnju, dizajn i primijenjenu umjetnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER