Kakvo će spomen obilježje stajati u novom ljubljanskom Parku izbrisanih?

U nekadašnjem dvorištu tvornice Rog u ljubljanskoj Trubarjevoj ulici uređuje se novi javni park

Park izbrisanih dobio je ime na prijedlog Amnesty International Slovenija i Civilne inicijative izbrisanih aktivista, a u njemu će se postaviti spomen obilježje svim „izbrisanim neslovencima“ koji su 1992. isključeni iz registra stanovništva.

Na natječaj za izradu idejnih rješenja spomen obilježja u Parku izbrisanih pristiglo je 12 radova, među kojima je stručno povjerenstvo u sastavu prof. Janez Koželj, Renata Zamida, Rok Kuhar, Nina Granda, Matej Kučina, Andrej Kurnik, Jerneja Batič, Nataša Posel i Irfan Beširević izabralo tri najbolja.

Prvu nagradu dobili su Vuk Ćosić, Aleksandar Vujović i Irena Woelle koji su osmislili spomenik u obliku gornjeg dijela slova „Ć“, koje je za razliku od drugih južnoslavenskih jezika nepoznato slovenskoj abecedi, zbog čega je u nacionalističkom zanosu nakon slovenskog osamostaljenja izbrisano iz matičnih knjiga i zamijenjeno tvrdim „Č“. Prema obrazloženju autora, „spomenik u Parku izbrisanih na simboličan način vraća protjerano slovo i time pokazuje da Ljubljana želi biti prijestolnica solidarnosti i suživota“.

  • Prvonagrađeno rješenje Vuka Ćosića, Aleksandra Vujovića i Irena Woelle © Domen Pal / Center Rog

Drugu nagradu dobio je Primož Pugelj, a treću nagradu osvojila su dva kreativna tima sa svojim prijedlozima, a to su Cveto Kunešević i Zoran Srdić te Neža Mekota i Anže Sekelj.

Sva rješenja pristigla na natječaj bit će izložena u Povijesnom atriju Gradske vijećnice do 8. ožujka 2023. godine, a sama izložba predstavlja dio niza događanja kojima se obilježava 31. obljetnica nezakonitog brisanja 25 671 osobe iz registra stanovništva Slovenije. Prvonagrađeno rješenje bit će realizirano u Parku izbrisanih do kraja 2023. godine.

Dovršava se Centar Rog, novo kreativno središte Ljubljane

Grad Ljubljana je 2008. godine u suradnji sa Zbornicom za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) provela javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora stare tvornice kultnih bicikala Rog. Stručno povjerenstvo izabralo je projekt arhitektonskog studija MX_SI (Boris Bežan, Mara Gabriela Partida Munoz i Hector Mendoza Ramirez), koji su u Barceloni 2005. godine osnovali meksički i slovenski arhitekti nakon što su osvojili prvu nagradu na natječaju za Centar Federico Garcia Lorca u Granadi.

Središte Ljubljane će s novim Centrom Rog, namijenjenom kulturnom i kreativnom sektoru, biti povezano produžetkom pješačke zone koja se uređuje uz obalu rijeke Ljubljanice, a njegov dovršetak očekuje se do jeseni 2023. Uređenjem prostora ispred Centra Rog naglasit će se vrijednost ovog važnog objekta ljubljanske industrijske baštine, dok se s druge strane – na ukupnoj površini od 8 000 m2, uređuje Park izbrisanih koji će biti namijenjen svakodnevnom korištenju građana i održavanju javnih događanja.

U tijeku je glaziranje čelične konstrukcije Centra koja je postavljena duž cijele strane budućeg javnog parka, a stakleni nastavak imat će drop-in prostore za druženje i rad. Uvelike se radi i unutar objekta, izvode se elektro i strojarske instalacije, grubo i fino žbukanje, privodi se kraju montaža prozora i vrata, a uskoro će se ugraditi protupotresna metalna armatura koja će se protezati od prizemlja do trećeg kata.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

Destinacija Lika uvrštena među TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima je i Lika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER