Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Stara i statički nestabilna stabla uz obalu Ljubljanice zamjenjuju se novima

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

Pregledom su utvrđena oštećenja korijenja te je zaključeno da postoji povećan rizik od lomljenja grana i urušavanja tri stabla lipe na Petkovškovom nasipu, izvijestili su iz Grada Ljubljane te građanima pravodobno najavili njihovo uklanjanje.

„Temeljem izvršenog pregleda i nekoliko obilazaka terena te dobivenog mišljenja struke, u koordinaciji sa stručnim službama donijeli smo konačnu odluku o uklanjanju statički nestabilnih stabala“, ističe se u priopćenju Grada Ljubljane. Odluka je donijeta uz suglasnost Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu kulturne baštine, kao i temeljem mišljenja stručnjaka Botaničkog vrta i Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te tvrtke Tisa d.o.o.

Na ovom dijelu Petkovškovog nasipa trenutačno raste deset stabala lipe (sedam starih i tri mlada), a planirana je sadnja 20 novih lipa, kako bi drvored u najkraćem roku postigao željeni estetski i ekološki učinak.

Pješačka zona širi se uz obalu Ljubljanice prema novom kulturnom središtu grada  

Radovi na uređenju dijela obale uz rijeku Ljubljanicu od Zmajskog mosta do Rozmanove ulice traju od lipnja prošle godine pa prostor polako poprima svoj finalni izgled. Nakon završetka radova prostor će biti atraktivniji i ugodniji, posebno za pješake i bicikliste te osobe s invaliditetom, a pristup motornim vozilima bit će ograničen. Time će se središte Ljubljane spojiti s novim Centrom Rog namijenjenom kulturnom i kreativnom sektoru, koji se do jeseni 2023. gradi u staroj tvornici kultnih bicikala Rog, kao i s Galerijom Cukrarna, otvorenoj u rujnu 2021. u obnovljenoj tvornici šećera.

Obala se popločava granitnim kockama, bez visinskih razlika i prepreka, a uređuje se i novi sustav odvodnje oborinskih voda. Na obalama Ljubljanice postavit će se betonske klupe, klamerice za bicikle, punktovi s besplatnom pitkom vodom i druga urbana oprema, uključujući ogradu uz rijeku, zaštitne rešetke za drveće, podzemne spremnike i ulične kante za otpad, kao i stupove za ograničavanje prometa.

Ispred Centra Rog uredit će poseban prostor koji će naglasiti ulaz u ovaj vrijedan objekt ljubljanske industrijske baštine, uz koji će se na površini od 8000 m2 urediti novi Park izbrisanih namijenjen svakodnevnom korištenju građana i javnim događanjima. Također, u potpunosti će se obnoviti postojeća ulična rasvjeta, a uz obnovu ovog dijela obale rijeke Ljubljanice planira se izgradnja nove komunalne infrastrukture u sklopu Centra Rog, što uključuje novu vodovodnu, elektro, kanalizacijsku i plinsku mrežu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova stabla u središtu Ljubljane za još zeleniji okoliš

U Čufarjevoj ulici u središtu Ljubljane, gdje su u tijeku sanacijski radovi u dijelu između Miklošičeve i Resljeve ulice, posađena su nova stabla. Nakon završetka obnove ulica će biti zatvorena za promet motornih vozila.

Ljubljana: Sigurnost pješaka je na prvom mjestu!

Prometovanje motornih vozila u ljubljanskoj pješačkoj zoni dopušteno je isključivo u vrijeme dostave, odnosno između 6 i 10 sati, a od sada vrijedi i potpuna zabrana vožnje motociklima.

Zašto je Ljubljana uzor čak i daleko većem Parizu?

U usporedbi s drugim europskim glavnim gradovima Ljubljana je sa svojih 280.000 stanovnika relativno mali grad, ali je svakako jedan od najzelenijih i najtiših! Tijekom višegodišnjeg postupnog uvođenja zabrane automobilskog prometa, središte Europske zelene prijestolnice za 2016. godinu uspješno je pretvoreno u ugodnu pješačko-biciklističku oazu kojoj se danas divi cijeli svijet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER