Otvoren Centar Rog, novo kreativno središte Ljubljane

Obnovom zgrade nekadašnje tvornice Rog uz obalu rijeke Ljubljanice nastao je novi međunarodni kreativni i društveni centar

U četvrtak 26. listopada 2023. otvoren je Centar Rog – novo kreativno središte glavnog grada Slovenije, namijenjeno kulturnom i kreativnom sektoru koje u središte svog djelovanja stavlja proizvodnju, dizajn i primijenjenu umjetnost.

Stara tvornica kultnih bicikala Rog predstavlja najvažnije industrijsko nasljeđe 20. stoljeća u Ljubljani. Projektom obnove tvornička zgrada sačuvana je u svom izvornom obliku te će u budućnosti funkcionirati kao javni produkcijski prostor 21. stoljeća, posvećen kulturnom i kreativnom sektoru, s naglaskom na proizvodnju, dizajn i primijenjenu umjetnost.

Obnovom zgrade nekadašnje tvornice Rog uz obalu rijeke Ljubljanice u središtu Ljubljane nastao je novi međunarodni kreativni i društveni centar, koji je savršeno integriran u lokalno okruženje. Svojom suvremenom infrastrukturom, znanjem i međunarodnim karakterom, Centar Rog će stvarateljima, organizacijama, tvrtkama i građanima pružiti kreativno okruženje podrške za razvoj društveno korisnih inovacijskih projekata u područjima proizvodnje, urbanog rukotvorstva, primijenjenih umjetnosti, dizajna i arhitekture.

Individualni projektni prostori

Centar Rog nudit će programe podrške i zajedničko korištenje suvremene infrastrukture na četiri etaže ukupne površine 8 500 m2. U prizemlju i jednom dijelu drugog kata nalaze se proizvodni prostori i zajednički laboratoriji, kako oni sa suvremenim računalno upravljanim procesima, tako i oni s tradicionalnijim tehnikama: 3D proizvodni laboratorij ili fablab s pogonom za recikliranje i električnim laboratorijem, tekstilni laboratorij, laboratorij za obradu drva, metalurški laboratorij, zeleni, staklokeramički i multimedijski laboratorij, kao i laboratorij za kuhanje.

Na drugom i trećem katu Centra Rog na raspolaganju su radni ateljei za pojedince i kolektive koji rade u područjima kao što su urbano rukotvorstvo i obrtništvo, produkt i modni dizajn, arhitektura i inženjerstvo te primijenjena umjetnost. Oko 25 pojedinačnih projektnih prostora ukupne površine od 1 250 m2 dodijelit će se na korištenje temeljem javnih natječaja i to na neprofitnoj osnovi – bez najamnine i uz pokrivene tekuće troškove. Bit će namijenjeni pojedincima i kolektivima koji razvijaju društveno korisne proizvode u skladu s temeljnim vrijednostima Centra Rog.

Pet stambenih prostora na četvrtom katu koristit će se za boravak i rad stranih gostiju, istraživača i predavača iz ciljnih područja Centra Rog.

Knjižnica i društveni prostori

Na prvom katu Centra, u novom odjeljenju Gradske knjižnice Ljubljana na gotovo 300 četvornih metara nudit će se 18.000 jedinica knjižnične građe - beletristika, stručna građa i serijske publikacije iz područja kreativnih industrija. Dio Knjižnice Rog namijenjen je najmlađima te nudi i čitaonicu novina, učionicu i javno dostupna računala.

Centar Rog također raspolaže i sa 600 m2 prostora za veća događanja te višenamjenskom dvoranom za razna predavanja. U prizemlju je predviđeno otvaranje šest trgovina, u kojima će se, osim proizvoda domaćih kreativaca, moći kupiti neki od proizvoda nastalih u Centru Rog. Posjetiteljima su još na raspolaganju kavana Specialka, bistro s delikatesama i restoran TaBar.

Novi gradski park i pješačka zona

Paralelno s obnovom Centra Rog uređen je i Park izbrisanih, nova javna zelena površina veličine 8 000 m2, koja je namijenjena svakodnevnom korištenju građana i održavanju javnih događanja. U novom parku posađeno je više voćaka te jestivo i medonosno bilje, čime će se pčelama i ostalim oprašivačima u samom središtu Ljubljane omogućiti dodatni izvor hrane.

U Parku izbrisanih postavljeno je i spomen obilježje svim „izbrisanim neslovencima“ koji su 1992. isključeni iz registra stanovništva. Autori idejnog rješenja spomenika su Vuk Ćosić, Aleksandar Vujović i Irena Woelle, koji su osmislili spomenik u obliku gornjeg dijela slova „Ć“, koje je za razliku od drugih južnoslavenskih jezika nepoznato slovenskoj abecedi, zbog čega je u nacionalističkom zanosu nakon slovenskog osamostaljenja izbrisano iz matičnih knjiga i zamijenjeno tvrdim „Č“. Prema obrazloženju autora, „spomenik u Parku izbrisanih na simboličan način vraća protjerano slovo i time pokazuje da Ljubljana želi biti prijestolnica solidarnosti i suživota“.

Središte Ljubljane je s novim Centrom Rog povezano produžetkom pješačke zone i šetalištem uz obalu rijeke Ljubljanice na Petkovškovom nasipu gdje je prošle jeseni i zime obnovljen i produžen postojeći drvored lipa. Time su dodatno povećane pješačke i biciklističke površine te revitalizirano područje uz Ljubljanicu od središta grada prema obnovljenoj Galeriji Cukrarna.

Podsjetimo, Grad Ljubljana je 2008. godine u suradnji sa Zbornicom za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) provela javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora stare tvornice bicikala Rog. Stručno povjerenstvo izabralo je projekt arhitektonskog studija MX_SI (Boris Bežan, Mara Gabriela Partida Munoz i Hector Mendoza Ramirez), koji su u Barceloni 2005. godine osnovali meksički i slovenski arhitekti nakon što su osvojili prvu nagradu na natječaju za Centar Federico Garcia Lorca u Granadi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER