U ime (plastične) ruže

Pariški gradski vijećnici osudili „cvjetanje“ umjetnog cvijeća na pročeljima kafića

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Dana 9. veljače 2024. na sjednici pariškog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen prijedlog skupine Paris en Commun o potrebi donošenja pravila o uređenju pročelja i terasa ugostiteljskih objekata, koji je u njihovo ime iznio vijećnik Boris Jamet-Fournier. Nakon što je podsjetio da je 2019. bila godina masovnog širenja samoposlužnih e-romobila (koji su prošlog travnja zauvijek protjerani s pariških ulica), istaknuo je kako je 2023. bila godina „cvjetanja plastičnog cvijeća u našim kafićima, restoranima i bistroima“.

Njegovo zapažanje potvrđuje istraživanje APUR-a (l’Atelier parisien d’urbanisme) o poslovanju pariških trgovačkih poduzeća u Parizu 2023. godine. U njemu se navodi i fenomen „cvjetnih fasada“ koji se gradom počeo širiti s jenjavanjem pandemije koronavirusa, ponovnim otvaranjem ugostiteljskih objekata i povratkom turista iz cijelog svijeta. Prema podacima APUR-a, u travnju prošle godine čak 325 pariških tvrtki svoje izloge dekoriralo je plastičnim cvijećem, ponajviše u središtu grada (111), ali i u 11. (41 tvrtka) i 14. arondismanu (31 tvrtka). Riječ je uglavnom o kavanama i restoranima (68 posto od 325 navedenih tvrtki), ali i trgovinama (šest posto) i cvjećarnicama (četiri posto).

  • Jedna od „cvjetnih“ terasa u pariškoj četvrti Marais (Rue Saint-Antoine) © Ekovjesnik

„Vlasnici ovih objekata sigurno su oduševljeni što im se promet povećao zahvaljujući ovim vrlo 'instagramabilnim' dekoracijama, ali zbog zapaljivosti ovog 'cvijeća' postavlja se vrlo važno pitanje sigurnosti.“ – kazao je Boris Jamet-Fournier. Osim toga, upozorio je na nisku estetsku vrijednost dekoracija i njihovo neredovito održavanje te zatražio uvođenje novih pravila kojima bi se trgovce i ugostitelje natjeralo da uklone te plastične ukrase.

„Grad Pariz zalaže se za nultu upotrebu plastike, a plastika na našim pročeljima ne predstavlja lijep prizor“, kazao je Nicolas Bonnet-Oulaldj, zamjenik pariške gradonačelnice zadužen za trgovinu. Nakon što je podržao prijedlog vijećnika Borisa Jamet-Fourniera i obećao kako će gradski odjel za urbanizam „pomno razmotriti ovu trnovitu temu“, dobio je i jednoglasnu potporu pariškog Gradskog vijeća.

 

  • „Café de Flore“ na rubu zagrebačkog Cvjetnog trga. Bez mirisa i hrane za oprašivače, ali uštede vode zagarantirane! © Ekovjesnik

Zagrebačka gradska uprava tek treba uvesti red u javnom prostoru glavnog hrvatskog grada, ali uz uklanjanje predimenzioniranih ugostiteljskih terasa, staklenih bunkera i suncobrana koji se nikad ne sklapaju i zaklanjaju pogled na zagrebačku arhitekturu i prepoznatljive gradske vizure, mogla bi se pozabaviti i uklanjanjem plastičnog „bilja“ i neukusnih „cvjetnih“ dekoracija koje smo uočili na (neobnovljenim) pročeljima u Jurišićevoj ulici i na Zrinjevcu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER