Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Nova pariška sezona sadnje, nove ambicije i rekordi

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Tijekom prošlogodišnje sezone sadnje (od studenog 2022. do travnja 2023.) u Parizu je posađeno 25 000 stabala ili 4 000 više od plana, a kako je od jeseni 2020. do studenog 2022. posađeno već 38 500 stabala, francuska metropola postala je bogatija za 63 500 stabala. Sadilo se diljem grada i to temeljem javno dostupnog plana sadnje i aktivnosti predviđenih za svaku gradsku četvrt, kako uz parišku obilaznicu Périphérique i na mjestima uklonjenih parkirnih mjesta, tako i u ulicama u kojima nikad prije nije bilo stabala te školskim ulicama koje se zatvaraju za automobilski promet i postaju nove zelene gradske oaze. Dakako, to je tek dio najavljenog plana sadnje 170 000 stabala do kraja drugog mandata pariške gradonačelnice Anne Hidalgo 2026. godine. Također, prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu potaknula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20 000 stabala te velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu izazvala pravu revoluciju u pariškom prometu.

>>> Pročitajte još >>> Pariz se ne boji „očekivane ljetne suše“: Oboren novi rekord u sadnji drveća!

  • Od jeseni 2020. do travnja 2023. posađeno je više od 63 500 stabala! © Ville de Paris

Navedenim planom ozelenjavanja do 2026. godine Pariz postaje sve zeleniji i ugodniji, a stabla se smatraju glavnim saveznikom u suočavanju s klimatskim promjenama, s obzirom da apsorpcijom ugljikovog dioksida posebno pridonose poboljšanju kvalitete zraka, prirodnom hlađenju te smanjenju učinka urbanih toplinskih otoka, osobito tijekom sve intenzivnijih toplinskih valova u ljetnim mjesecima.

Stoga se tijekom aktualne sezone sadnje duž pariške obilaznice planira posaditi više od 18 000 stabala koja će omogućiti poboljšanje kvalitete života stanovnika susjednih gradskih četvrti te više od 12 000 stabala u pariškim parkovima i šumama. Sadnja je predviđena i u novih 130 gradskih ulica, kao i na novim zelenim površinama koje diljem grada nastaju uklanjanjem asfaltiranih površina, kako parkirališta, tako i cesta koje se zatvaraju za promet i ustupaju mjesto pješacima i zelenilu.

Prve dvije pariške urbane šume

Ove zime završit će se radovi na sadnji dvije pariške urbane šume s gotovo 2 500 novih stabala. Na mjestu nekadašnjeg toplinskog otoka, na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu, na površini od 4 000 četvornih metara nastaje prva pariška urbana šuma s 478 stabala čime će se trg i njegova okolica pretvoriti u zeleniji i daleko ugodniji dio grada, prilagođen potrebama i aktivnostima stanovnika kao što su odmor i rekreacija, pješačenje i bicikliranje. Ovaj projekt usklađen je s druga dva urbana projekta - Maine-Montparnasse i Gaîté, novog zelenog koridora koji će zelenim površinama povezati tri gradska arondismana (6., 14. i 15.).

„Temperature zraka će zahvaljujući ovoj maloj šumi biti četiri stupnja niže i na trgu će boravak u toplim ljetnim mjesecima biti vrlo ugodan“, kazala je Anne Hidalgo. „Ovdje će se također prikupljati kišnica koja će se koristiti za zalijevanje i održavanje zelenila kako bi ova urbana šuma mogla dobro napredovati.“

  • Izgled buduće urbane šume u gradskoj četvrti Charonne u 20. pariškom arondismanu © Ville de Paris

Ove zime počela je i sadnja 2 000 stabala i oko 6 000 grmova u drugoj urbanoj šumi Bois de Charonne u 20. pariškom arondismanu. Nova zelena gradska oaza na površini od 3,5 hektara otvorit će se za nekoliko mjeseci, a nastat će na nekadašnjem zapuštenom zemljištu koje je Grad Pariz kupio za 11 milijuna eura kako bi ga u potpunosti vratio prirodi.

U planu su još dvije urbane šume i to na središnjem dijelu trga Place du Colonel-Fabien u 10. arondismanu, gdje će se sa 137 stabala značajno obogatiti postojeće zelenilo usred kružnog toka, kao i u samom srcu grada, na trgu ispred pariške Gradske vijećnice (Parvis de l’Hôtel de Ville). Na ovoj lokaciji ipak postoje brojni tehnički problemi povezani s podzemnom infrastrukturom, podzemnom željeznicom, kanalizacijom i sl., no temeljem studije koju je u lipnju 2020. godine provelo udruženje L'Atelier parisien d'urbanisme (Apur) ipak je potvrđena mogućnost sadnje urbane šume.

>>> Pročitajte još >>> Pariški Porte Maillot uskoro će zablistati novim zelenim sjajem

Povelja o drveću kao osnova za sadnju

Godine 2022. Grad Pariz je usvojio Povelju o drveću (Charte de l'arbre), kako bi lokalne gradske dionike potaknuo na masovnu sadnju stabala, ali i povećanu brigu o zdravlju i zaštiti postojećeg drveća. Glavni potpisnici Povelje su Agencija za nekretnine Grada Pariza (Régie Immobilière de la Ville de Paris - RIVP), Paris Habitat i Élogie-Siemp, pružatelji usluga socijalnog stanovanja u Parizu i Île-de-Franceu. Poveljom se obvezuju prilagoditi svoje stambene objekte, kako pri energetskoj obnovi postojećih, tako i pri planiranoj izgradnji novih, posvećujući posebnu brigu širenju zelenih površina, sadnji stabala i prikladnih biljnih vrsta te zaštiti već posađenog drveća.

  • Božićno selo (Village de Noël) na trgu ispred pariške Gradske vijećnice, na kojem je također planirana sadnja urbane šume, i ove je godine ukrašeno velikim brojem živih jelki. © Ekovjesnik

Ozelenjavanje pariških ulica

Kao što je već ranije navedeno, ove zime dodatno će se ozeleniti 130 pariških ulica ili 50 više nego prošle godine. Tako će u dvije godine Grad Pariz ozeleniti više od 200 ulica, a ove zime planom sadnje predviđeno je 1 100 novih stabala i ozelenjavanje površine od 26 400 m².

U 17 novih ulica sa školama posadit će se 85 stabala i urediti 3 400 m² novih zelenih površina, a 89 ulica bit će ozelenjeno s ukupno 535 stabala i novih 9 000 m² zelenih površina zahvaljujući programu „Uljepšaj svoje susjedstvo“ (Embellir votre quartier).

Avenija Champs-Élysées i okolne ulice ove će zime dobiti 86 novih stabala, a kasnije je predviđena sadnja još 105 dodatnih stabala. Sadnja na „najljepšoj aveniji svijeta“ dio je velikog projekta obnove Avenije Champs-Élysées, a planiranom sadnjom i proširenjem zelenih površina za 5 900 m² njen izgled će se značajno promijeniti. Avenije Dutuit, Tuck i de Marigny, u blizini Trga sloge (Place de la Concorde), bit će pretvorene u ozelenjene pješačke zone.

Zaštita pariških šuma, zelenih „pluća“ glavnog grada

Zapadno i istočno „plućno krilo“ Pariza - šume Bois de Boulogne i Bois de Vincennes, predstavljaju iznimno prirodno bogatstvo flore i faune koje sve više ugrožavaju klimatske promjene i velik broj posjetitelja. Osim ekstremnih temperaturnih uvjeta, drveće u ove dvije šume ugrožava i nekoliko vrsta nametnika i bolesti. Suočena s tim prijetnjama, pariška gradska uprava odgovorno gospodari ovim dvjema šumama te u suradnji sa stručnjacima provjerava stanje drveća i osigurava njihovu zaštitu, a intervencijama gradskog odjela za drveće i šume pomaže se u obnovi vrsta i očuvanju biološke raznolikosti.

Drvećem u dvjema šumama gospodari se na način da se posjetiteljima osiguraju sigurna šetnja i boravak u prirodi uz održavanje što je moguće bogatije i raznolikije šumske populacije. Cilj je zadržati hrast kao većinsku vrstu, no za ekološku kvalitetu i održivost vrsta bitna su i stabla lipe, trešnje, graba ili breze.

Zahvati obnove izvode se klasičnim šumskouzgojnim metodama, a Grad Pariz zabranjuje svaki oblik neopravdane sječe. Svako bolesno ili oštećeno posječeno stablo zamjenjuje se novim, a ovisno o starosti i veličini krošnje posječenog stabla s najmanje tri mlada stabla kako bi se postigla ekvivalentna ekološka vrijednost. Ova metoda očito djeluje jer se šuma Bois de Vincennes u istočnom dijelu Pariza od 2006. godine povećala za čak 58 hektara.

>>> Pročitajte još >>> S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

  • Place Sarah Monod et Jacques Hillairet - nova zelena površina od 450 m² s 80 stabala u 12. pariškom arondismanu. Ovaj trg pretvoren je u novi otok svježine i mjesto za odmor i rekreaciju lokalnog stanovništva. © Christophe Najdovski / X (bivši Twitter)

U pariškoj gradskoj upravi ističu kako je Pariz sa svojih pola milijuna stabala i „plućima“ grada – šumama Bois de Boulogne i Bois de Vincennes, jedan od najzelenijih glavnih gradova u Europi. Sadnja ovako velikog broja stabala ključna je aktivnost gradonačelnice Anne Hidalgo, nakon što je u svom prvom šestogodišnjem mandatu izgradila već kilometre i kilometre kvalitetnih biciklističkih staza. Pariška gradska uprava također je značajno ograničila prostor za automobile, povećala cijenu parkiranja i postupno izbacuje dizelske automobile iz središta grada. Nakon što su prošlog travnja s gradskih ulica protjerani samoposlužni e-romobili, Parižani će 4. veljače 2024. odlučivati i o uvođenju skuplje cijene parkiranja za SUV i 4X4 vozila.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER