Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Krenula transformacija Katalonskog trga na kojem će rasti prva pariška urbana šuma

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Francuska metropola prednjači u prilagodbi klimatskim promjenama, a brojnim mjerama Pariškog klimatskog plana diljem grada predviđeno je stvaranje 300 otoka svježine do 2030. godine. Plan uključuje i stvaranje tri urbane šume pa tako i prve na Katalonskom trgu (Place de Catalogne). O njenom se uređenju u studenom prošle godine održalo jednomjesečno javno savjetovanje putem kojeg su građani mogli dati prijedloge za sadnju prve pariške urbane šume. Osim toga, pariška gradska uprava održala je niz konzultacija s načelnicima svih pariških arondismana te zatražila mišljenje struke, posebice arhitekata iz nacionalnog udruženja Architectes des Bâtiments de France (ANABF), odgovornih za zaštitu francuske arhitektonsko-krajobrazne baštine.

Podsjetimo, Katalonski trg je jedna od tri lokacije koje su, uz ranije potvrđeni trg ispred pariške Gradske vijećnice (parvis de l’Hôtel de Ville) i trg place du Colonel-Fabien u 10. arondismanu, izabrane za sadnju urbanih šuma. Ovo je jedan od najmlađih gradskih trgova, smješten u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Montparnasse, a određuje ga suvremena arhitektura – posebice polukružni stambeni kompleks les Échelles du Baroque s 274 stana, izgrađen sredinom 1980-ih, ali i intenzivan automobilski promet, koji u ljetnim mjesecima dodatno pojačava učinak urbanog toplinskog otoka.

>>> Pročitajte još >>> Pariz uređuje zone osvježenja usred urbanih otoka vrućine / Foto: Pierre Blanché - Pexels

Stvaranjem urbane šume trg i njegova okolica pretvorit će se u zeleniji i daleko ugodniji dio grada, prilagođen potrebama i aktivnostima njegovih stanovnika kao što su odmor i rekreacija, pješačenje i bicikliranje. Ovaj projekt je također u skladu s druga dva urbana projekta - Maine-Montparnasse i Gaîté, novog zelenog koridora koji će zelenim površinama povezati tri gradska arondismana (6., 14. i 15.).

U središtu Katalonskog trga nalazi se monumentalna fontana poljskog umjetnika Shamaï Habera „Le creuset du temps“ (1985.) koja nije u funkciji od 2013. godine, a kao središnji otok (uz nagib od oko pet posto) zauzima površinu od čak 2.000 m² prekrivenu granitnim pločama koje uvelike zadržavaju toplinu. Time je otvorena mogućnost za ponovno osmišljavanje i obnovu cijelog trga, a dodatnu pogodnost predstavlja dubina tla u kojem nema podzemne infrastrukture. Stoga je upravo ovaj trg izabran za sadnju urbane šume koja bi trebala oživjeti cijeli njegov prostor i neposredno okruženje, pretvarajući ih u novu zelenu oazu i podižući kvalitetu života njihovih stanovnika.

  • Katalonski trg (Place de Catalogne)  © Trait Clair - Lucile Biarrotte

Početak ozelenjavanja središnjeg dijela trga

Početkom tjedna počeli su radovi na obnovi trga u čijem će se središnjem prstenu urediti biciklističke staze i dodatni prostori za pješake, stvoriti prostor za nove namjene na trgu te provesti mjere smirivanja prometa. Ova prva faza radova, koja će biti završena početkom ljeta 2022., omogućit će kvalitetnije korištenje javnog prostora do konačnog završetka projekta 2024. godine.

Radovi su počeli rastavljanjem fontane i premještanjem žardinjera s cvijećem na prometne trake oko središnjeg prstena trga, na kojem sada vrijedi i nova regulacija prometa. Do početka sadnje drveća i grmlja različitih vrsta i visina, čime će se usred grada stvoriti cjelovit ekosustav koji povezuje tlo, vegetaciju i nastanjeni životinjski svijet, ozelenjavanje ovog prostora počet će sadnjom manjih biljaka i cvijeća.

U južnom dijelu središnjeg prstena uredit će se prostor namijenjen odmaranju i opuštanju, a privremene biciklističke staze, tzv. „coronapiste“ uređene tijekom prvog zatvaranja u proljeće 2020., uredit će se i proširiti susjednim ulicama. Uvodi se i nova regulacija prometa prema kojoj se južni dio trga, između ulica rue Alain i rue Vercingétorix zatvara za promet motornih vozila, dok ulica rue du Château postaje pješačka. Zabrana prometovanja neće se odnositi na lokalno stanovništvo, dostavna vozila te vozila hitne pomoći.

Navedeni radovi trajat će do ljeta, a istovremeno se od ožujka do kraja 2022. izrađuju tehničke studije za doradu konačnog projekta kojima će se odrediti vrsta drveća i grmlja namijenjenih za kasniju sadnju, buduće namjene trga i sl. Početkom 2023. planira se početak radova na konačnom uređenju trga i okolice, koji bi trebali biti završeni krajem prve polovice 2024. godine.

>>> Pročitajte još >>> S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“! / Foto: Pexels

Stvaranjem urbane šume na Katalonskom trgu također će osigurati kontinuitet obližnjih zelenih površina, a projekt će se realizirati gustom sadnjom čak 10 stabala i 40 grmova na svakih 100 m² šume. Time će se krošnjama stabala osigurati prirodno zasjenjenje, a predviđa se kako će najmanje 50 % površine šume biti zatvoreno za javnost radi zaštite vegetacije.

Glavne prednosti urbane šume su stvaranje ugodne mikroklime i snižavanje temperature zraka u pregrijanim gradovima, upijanje ugljikovog dioksida i pročišćavanje zraka, kao i očuvanje biološke raznolikosti budući da pogoduju razvoju velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta.

S.F. / Ekovjesnik

  • Naslovna fotografija: © Christophe Belin / Ville de Paris

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER