Pariz uređuje zone osvježenja usred urbanih otoka vrućine

Što čini pariška gradska uprava kako bi korisnicima socijalnih stanova ublažila moguće štetne posljedice ljetnih vrućina te sve učestalijih i intenzivnijih toplinskih valova?

Gradsko vijeće Pariza (Conseil de Paris) odobrilo je provedbu šest projekata ozelenjavanja stambenih zgrada sa socijalnim stanovima u ukupnoj vrijednosti većoj od 800.000 eura.

S dolaskom prvih sunčanih i toplih dana Gradsko vijeće Pariza (Conseil de Paris) u srijedu je jednoglasno usvojilo odluku o uređenju zona osvježenja ozelenjavanjem okoliša šest stambenih zgrada sa socijalnim stanovima. Tako će se do kraja mandata aktualne gradske vlasti dio od oko 6,5 milijuna eura, koliko je u sklopu francuskog plana oporavka i otpornosti država namijenila za sanaciju i energetsku obnovu socijalnih stanova, izdvojiti za borbu protiv urbanih toplinskih otoka u francuskoj metropoli.

„Navedena sredstva omogućuju sanaciju i energetski obnovu 127.000 četvornih metara socijalnog stambenog fonda, od čega je 22.000 četvornih metara već obnovljeno. Ovaj dodatni sustav ima za cilj potaknuti upravitelje zgrada na izvođenje manjih radova koji će biti predmet konzultacija sa stanarima“, izjavio je za dnevnik Le Parisien zamjenik pariške gradonačelnice Jacques Baudrier.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima u visini od preko 800.00 eura uskoro će se početi s izvođenjem radova oko šest stambenih zgrada raspoređenih u različitim dijelovima Pariza.

„U sklopu zgrada socijalnog stanovanja potencijalno je dostupno nekoliko hektara ili čak nekoliko desetaka hektara površina s velikim potencijalom za dodatno ozelenjavanje i stvaranje novih zelenih površina, što predstavlja dodatni poticaj za ubrzanje ekološke tranzicije grada“, dodaje Baudrier.

  • Prijedlog uređenja zelene površine ispred jedne od stambenih zgrada / Paris Habitat

Podsjetimo, ozelenjavanje Pariza jedan je od glavnih prioriteta pariške gradske uprave na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo, koja do 2026. godine planira sadnju 170.000 stabala i uređenje 30 hektara dodatnih parkovnih površina kako bi se stanovništvo francuske metropole lakše nosilo sa sve učestalijim i intenzivnijim toplinskim valovima te klimatskim promjenama. U tu svrhu Gradsko vijeće Pariza je u listopadu prošle godine usvojilo plan sadnje i zaštite drveća, jednostavno nazvan „Plan Arbre“.

Plan se zasniva na četiri glavna načela, a prvo od njih je „sadnja gdje god je to moguće“. Tako se duž pariške obilaznice Périphérique planira sadnja oko 70.000 stabala, 45.000 u gradskim šumama, 24.000 na postojećim ili novim zelenim površinama te 10.000 na javnim površinama. Pritom se nastavlja s daljnjim uklanjanjem asfalta s javnih površina.

Drugi dio plana odnosi se na zaštitu postojeće zelene baštine uz posebnu „Povelju o zaštiti drveća“, dok se preostala dva temelje na potrebi boljeg poznavanja zelene baštine grada i poboljšanju informiranja građana i građanki o potrebama i načinima održavanja drveća u francuskoj metropoli.

  • Rue Crémieux, Pariz / Vincent Rivaud - Pexels

Iako izrazito gusto izgrađen, Pariz je ipak grad s velikim brojem drveća te trenutno raspolaže s pola milijuna stabala. Prema podacima pariške gradske uprave, najveći broj stabala (300.000) nalazi u gradskim šumama – u dva „plućna krila“ grada, Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne) i šumi Vincennes (Bois de Vincennes) u istočnom dijelu grada. Na gradskim ulicama nalazi se dodatnih 106.000 stabala, zatim 41.500 u gradskim parkovima i vrtovima, 32.600 na grobljima te 12.270 u sklopu javnih zgrada i objekata.

„Uljepšajte svoj kvart“ (Embellir votre quartier) – Riječ je o još jednom projektu koji je Grad Pariz pokrenuo s ciljem podizanja kvalitete javnog prostora u gradskim četvrtima. Projekt omogućuje transformaciju javnog prostora i bolju organizaciju rada gradske uprave u suradnji s građanima i građankama francuskog glavnog grada. Njime se potiče sadnja drveća i širenje zelenih i pješačkih površina, biciklističkih staza, kao i postavljanje urbane opreme, a o aktivnostima te korisnim i prioritetnim zahvatima odlučuju građani kako bi svoju ulicu i četvrt učinili kvalitetnijima, ugodnijima i dostupnijima.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Kako su europski gradovi svom stanovništvu olakšali podnošenje ljetnih vrućina?

Potaknut velikim vrućinama koje su ovog kolovoza vladale u Londonu, BBC je istražio mjere koje različiti europski gradovi poduzimaju s ciljem ublažavanja klimatskih promjena i smanjenja učinka urbanih toplinskih otoka. Među njima navodi i neke primjere dobre prakse o kojima smo već ranije pisali na Ekovjesniku.

Nakon ulica s regulacijom temperature zraka, Beč dobio i park koji hladi

Austrijska metropola ne prestaje oduševljavati svojim inovativnim rješenjima za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Prvi bečki park za rashlađivanje djelomično je otvoren prošlog tjedna, a njegovo središte predstavlja gotovo četiri metra visoka konstrukcija prekrivena zelenilom i opremljena s tri prstena mlaznica iz kojih se raspršuje vodena maglica koja isparava i upija toplinu iz okoliša. Tako se snižava temperatura zraka i osigurava ugodna mikroklima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER