Pametno odloži - Bolji Karlovac složi

Prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti

U Karlovcu je održana prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se tijekom 2019. godine provoditi u okviru projekta „Pametno odloži - Bolji Karlovac složi“.

Prva radionica održana je u prostoru Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije za osobe s intelektualnim teškoćama pod stručnim vodstvom Veronike Lendler koja je polaznike upoznala s osnovnim elementima odgovornog gospodarenja otpadom, a polaznike radionice posjetio je i gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima.

Ukupna vrijednost projekta je 1.193.352,50 kuna; iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 1.014.349,62 kuna što predstavlja 85 % ukupno prihvatljivih troškova Projekta, dok sredstva Grada Karlovca iznose 179.002,88 kn.

Ciljane skupine projekta su svi građani, turisti, odgojno-obrazovne institucije, edukatori, djeca i mladi, poslovna javnost, a njime će se u razdoblju od 13.6.2018. – 7.1.2020. godine provoditi cijeli niz izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Foto: Grad Karlovac

Opći ciljevi projekta su informirati i educirati građane grada Karlovca o:

  • razlozima prijelaza s linearnog na kružno gospodarstvo i ulozi gospodarenja otpadom u tom procesu
  • važnosti reda prvenstva gospodarenja otpadom u prijelazu na linearno gospodarstvo
  • potrebi zaštite i učinkovitijeg upravljanja resursima
  • ulozi potrošača u važnosti promjene navika za prijelaz  na linearno gospodarstvo
  • postupcima obrade otpada i praćenju tijeka recikliranja odvojeno prikupljenog otpada putem mrežnih stranica komunalne tvrtke Čistoća i Grada Karlovca

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Najmlađim Šibenčanima u ruke stiže 1.600 edukativnih slikovnica

Povodom Dječjeg tjedna, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zajedno sa zamjenikom Paško Rakićem, jučer je posjetio Dječji vrtić Kućica. Uz prigodni program, koji su priredila djeca i njihove odgajateljice, mališanima su uručene edukativne slikovnice „Jež Miško i prijatelji”, javlja Grad Šibenik.

O održivom gospodarenju otpadom na području grada Ivanca

U sklopu EU projekta o održivom gospodarenju otpadom koji Grad Ivanec provodi u suradnji s partnerima – Poslovnom zonom Ivanec i Projektnim uredom za EU fondove, Ivkomom d.d. i vanjskim suradnicima, Grad Ivanec je nadogradio i svoju internetsku stranicu. Na www.otpad.ivanec.hr građani mogu pronaći sve sadržaje i upute vezane uz tematiku pravilnog odlaganja i gospodarenja otpadom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER