#JArecikliram za očuvanje jaskanskog okoliša

Kako spriječiti nastanak otpada te odgovorno postupati s otpadom kako bi od njega dobili vrijednu sirovinu

Građanke i građani Jastrebarskog pozivaju se na prezentaciju ispravnog sortiranja, recikliranja i besplatnog odlaganja otpada koja će se održati na Reciklažnom dvorištu Božićka u četvrtak 12. rujna 2019. godine s početkom u 18 sati.

Na prezentaciji, koja se održava u sklopu EU projekta  #JArecikliram, moći će se doznati kako se može prijaviti nepropisno odbačen otpad i time pomoći u borbi za očuvanjem čistog okoliša. Na Reciklažnom dvorištu Božićka u Jastrebarskom će se 12. rujna održati predstavljanje sustava odvojenog prikupljanja otpada na području grada Jastrebarskog, kao i mrežna stranica jarecikliram.hr te besplatna mobilna aplikacija JArecikliram.

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša i prirode Jastrebarsko se nalazi na visokom sedmom mjestu u Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada (31,71 %) u 2018. godini. Također, Grad Jastrebarsko je prošle godine osvojio Eco-city nagradu za Najbolja rješenja i prakse po pitanju projekata koje provodi iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Navedene nagrade i priznanja rezultat su napora koje Grad kontinuirano ulaže kroz razne segmente kako bi grad i okoliš očuvao čistim za buduće generacije. Građani će na prezentaciji dobiti korisne informacije o vrstama i količini otpada koji se može besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu te lokacijama zelenih otoka. Pored toga, saznat će na koji način prijaviti divlja odlagališta i štete na zelenim otocima putem besplatne mobilne aplikacije JArecikliram. Navedene teme prezentirat će predstavnici tvrtke Eko Flor d.o.o., a valja napomenuti kako će javna tribina biti prilagođena i gluhim osobama.

Organizacija prezentacije sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ukupna vrijednost izobrazno-informativnog projekta o održivom gospodarenju otpadom #JArecikliram iznosi 591.805,07 kuna, od čega iznos bespovratnih EU sredstava iznosi 500.000,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 18. svibnja 2018. do 18. siječnja 2020. godine. Cilj projekta informirati je i educirati stanovnike Jastrebarskog o važnosti održivog gospodarenja otpadom u svrhu povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada odloženog na odlagališta.

U sklopu projekta bit će provedeno ukupno šesnaest aktivnosti iz Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, od toga sedam obaveznih i devet preporučenih aktivnosti kojim će biti obuhvaćeni svi stanovnici na području grada Jastrebarskog.

Grad Jasterbarsko / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

Pametno odloži - Bolji Karlovac složi

U Karlovcu je održana prva u nizu od 174 izobrazno-informativnih aktivnosti koje će se tijekom 2019. godine provoditi u okviru projekta „Pametno odloži - Bolji Karlovac složi“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER