„Zelenom“ izolacijom do većih energetskih ušteda

5 eco-friendly izolacijskih alternativa za vaš dom!

Pojedini izolacijski materijali uzrokuju zdravstvene probleme, pa se stoga na tržištu javljaju brojne „zelene“ alternative koje ne samo da su okolišno prihvatljivije, već uzrokuju i poveće energetske uštede na vašim mjesečnim računima.

Izolacija je važan dio svakog doma. Ne samo da zadržava toplinu tijekom zime ograničavajući protok zraka, nego i smanjuje troškove grijanja i hlađenja tijekom cijele godine. Već više od jednog stoljeća, kao glavni izolacijski materijal većine novih domova koristi se staklena vuna, no, pokazalo se da njeno korištenje može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Stoga, ako u bliskoj budućnosti planirate gradnju nove kuće ili pak renovaciju postojeće, pokušajte s jednom od ovih „zelenih“ izolacijskih alternativa kako bi vaš dom bio siguran i zdrav.

Ovčja vuna

Ne samo da je ovčja vuna samogasiva, već takav materijal može zadržati toplinu vašeg doma na isti način kao što pomaže ovcama u preživljavanju niskih temperatura. Posljednjih godina, znanstvenici su otkrili kako primijeniti izolacijska svojstva ovčje vune tijekom izgradnje kuće. U proizvodnji joj se, za poboljšanje vatrootpornosti, dodaje borova sol koja, također uz ostala sredstva, sprječava razvoj insekata i gljivica.

Komprimirana vunena vlakna tvore milijune sićušnih zračnih džepova te su higroskopna – sposobna su upiti i do 35 posto vode ovisno o relativnoj vlažnosti okoline. Korištena ovčja vuna tijekom hladnog vremena otpušta toplinsku energiju, a pri povišenim temperatura vezana voda isparava i tako hladi okolni prostor. 

Korištenjem ovčje vune kao izolacijskog materijala, nećete morati često podešavati sustav grijanja i hlađenja, što će vam uštedjeti energiju i novac.

Denim

Denim je naziv pamučne tkanine od kojih se izrađuje jeans odjeća, a budući da je pamuk prirodan i obnovljiv materijal, predstavlja jednu od najučinkovitijih izolacijskih opcija na tržištu. Tako se odbačeni jeans komadi vaše odjeće vrlo lako mogu isjeći na sitnije komadiće i reciklirati u obliku gustih jastučića koji će se uklopiti u vaše zidove baš kao staklena vuna. Da bi je učinili sigurnom za ljude i okoliš, ovu vrstu pamučne tkanine proizvodne tvrtke tretiraju borovim spojevima, tako da izolacija nije zapaljiva.

Pamuk također prirodno odbija kukce, ne sadrži formaldehide te ne uzrokuje respiratorne probleme. Međutim, u usporedbi sa staklenom vunom, njegovo korištenje je mnogo skuplje i to gotovo dvostruko.

Polistiren (Stiropor)

Iako u biti i ne predstavlja zelenu opciju, polistiren (vrsta polimera), odnosno stiropor ipak pomaže pri uštedama ogromne količine energije, a njegova niska cijena i jednostavna ugradnja čini ga jednim od najpopularnijih izolacijskih materijala. 

Aerogel

Ovaj umjetno dobiveni materijal čini 90 posto zraka, a aerogelovi su dobri toplinski izolatori jer se gotovo u cijelosti sastoje od plinova koji su slabi vodiči topline, što ga čini izvrsnim izolacijskim materijalom. Širu primjenu ovog ultra lakog materijala usporava njegova skuplja cijena.

Zanimljiv je put razvoja aerogela. Naime, legenda kaže da je Samuel Stephens Kistler izumio aerogel još davne 1931. godine nakon što se kladio s prijateljem da bi mogao zamijeniti tekući sastojak želea, bez da izazove njegovo sakupljanje. Kistler je to napravio tako da je uklonio tekućinu i zamijenio je zrakom, što je dovelo do razvoja aerogela. Prvi aerogelovi bili su izrađeni uklanjanjem tekućine iz silika-gela pod visokim tlakom i temperaturom.

Celuloza

Ako želite smanjiti toksine u svojoj kući, celuloza je dobar izbor. Celulozna izolacija izrađena od recikliranog papira predstavlja okolišno najprihvatljiviju opciju, budući da najmanje onečišćuje okoliš tijekom proizvodnje te se najlakše tretira nakon korištenja.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U srpnju dvije radionice prirodnog graditeljstva

Zanima vas prirodna gradnja? U srpnju ne propustite dvije cjelodnevne radionice prirodnog graditeljstva na kojima možete naučiti kako izraditi zidove od bala slame te kako izraditi i ugraditi zemljane žbuke!

Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva RH provodi kampanju podizanja svjesnosti građana o važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama i u zgradarstvu općenito. Promotivna kampanja „Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede“, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Otvoreno pismo – Nacrt energetskog i klimatskog plana

Pet hrvatskih regionalnih energetskih agencija uputilo je otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislavu Ćoriću s osvrtom na Nacrt energetskog i klimatskog plana za razdoblje 2021. – 2030. godine

Usvojen konačni paket mjera „Čista energija za sve“

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera „Čista energija za sve“ o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Energetski paket sadrži dvije direktive i Uredbu o upravljanju energetskom unijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER