„Zelenom“ izolacijom do većih energetskih ušteda

5 eco-friendly izolacijskih alternativa za vaš dom!

Pojedini izolacijski materijali uzrokuju zdravstvene probleme, pa se stoga na tržištu javljaju brojne „zelene“ alternative koje ne samo da su okolišno prihvatljivije, već uzrokuju i poveće energetske uštede na vašim mjesečnim računima.

Izolacija je važan dio svakog doma. Ne samo da zadržava toplinu tijekom zime ograničavajući protok zraka, nego i smanjuje troškove grijanja i hlađenja tijekom cijele godine. Već više od jednog stoljeća, kao glavni izolacijski materijal većine novih domova koristi se staklena vuna, no, pokazalo se da njeno korištenje može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Stoga, ako u bliskoj budućnosti planirate gradnju nove kuće ili pak renovaciju postojeće, pokušajte s jednom od ovih „zelenih“ izolacijskih alternativa kako bi vaš dom bio siguran i zdrav.

Ovčja vuna

Ne samo da je ovčja vuna samogasiva, već takav materijal može zadržati toplinu vašeg doma na isti način kao što pomaže ovcama u preživljavanju niskih temperatura. Posljednjih godina, znanstvenici su otkrili kako primijeniti izolacijska svojstva ovčje vune tijekom izgradnje kuće. U proizvodnji joj se, za poboljšanje vatrootpornosti, dodaje borova sol koja, također uz ostala sredstva, sprječava razvoj insekata i gljivica.

Komprimirana vunena vlakna tvore milijune sićušnih zračnih džepova te su higroskopna – sposobna su upiti i do 35 posto vode ovisno o relativnoj vlažnosti okoline. Korištena ovčja vuna tijekom hladnog vremena otpušta toplinsku energiju, a pri povišenim temperatura vezana voda isparava i tako hladi okolni prostor. 

Korištenjem ovčje vune kao izolacijskog materijala, nećete morati često podešavati sustav grijanja i hlađenja, što će vam uštedjeti energiju i novac.

Denim

Denim je naziv pamučne tkanine od kojih se izrađuje jeans odjeća, a budući da je pamuk prirodan i obnovljiv materijal, predstavlja jednu od najučinkovitijih izolacijskih opcija na tržištu. Tako se odbačeni jeans komadi vaše odjeće vrlo lako mogu isjeći na sitnije komadiće i reciklirati u obliku gustih jastučića koji će se uklopiti u vaše zidove baš kao staklena vuna. Da bi je učinili sigurnom za ljude i okoliš, ovu vrstu pamučne tkanine proizvodne tvrtke tretiraju borovim spojevima, tako da izolacija nije zapaljiva.

Pamuk također prirodno odbija kukce, ne sadrži formaldehide te ne uzrokuje respiratorne probleme. Međutim, u usporedbi sa staklenom vunom, njegovo korištenje je mnogo skuplje i to gotovo dvostruko.

Polistiren (Stiropor)

Iako u biti i ne predstavlja zelenu opciju, polistiren (vrsta polimera), odnosno stiropor ipak pomaže pri uštedama ogromne količine energije, a njegova niska cijena i jednostavna ugradnja čini ga jednim od najpopularnijih izolacijskih materijala. 

Aerogel

Ovaj umjetno dobiveni materijal čini 90 posto zraka, a aerogelovi su dobri toplinski izolatori jer se gotovo u cijelosti sastoje od plinova koji su slabi vodiči topline, što ga čini izvrsnim izolacijskim materijalom. Širu primjenu ovog ultra lakog materijala usporava njegova skuplja cijena.

Zanimljiv je put razvoja aerogela. Naime, legenda kaže da je Samuel Stephens Kistler izumio aerogel još davne 1931. godine nakon što se kladio s prijateljem da bi mogao zamijeniti tekući sastojak želea, bez da izazove njegovo sakupljanje. Kistler je to napravio tako da je uklonio tekućinu i zamijenio je zrakom, što je dovelo do razvoja aerogela. Prvi aerogelovi bili su izrađeni uklanjanjem tekućine iz silika-gela pod visokim tlakom i temperaturom.

Celuloza

Ako želite smanjiti toksine u svojoj kući, celuloza je dobar izbor. Celulozna izolacija izrađena od recikliranog papira predstavlja okolišno najprihvatljiviju opciju, budući da najmanje onečišćuje okoliš tijekom proizvodnje te se najlakše tretira nakon korištenja.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

30 milijuna komada „R-Coeur“ staklene ambalaže za poticanje ponovne upotrebe

Od svibnja 2025. više od 16 milijuna Francuza moći će kupovati potrošačke proizvode u staklenoj ambalaži za višekratnu upotrebu u supermarketima četiri regije „Velikog sjeverozapada“. Riječ je o prvom koraku prema uvođenju ponovne upotrebe staklene ambalaže na nacionalnoj razini u okviru projekta ReUse, koji je s ciljem ubrzavanja transformacije načina proizvodnje, distribucije i potrošnje pokrenuo Citeo.

Uskoro kreće treće izdanje Akademije prirodnog graditeljstva

U sklopu ovogodišnje Akademije prirodnog graditeljstva sudionici će učiti čitati nacrte, temeljiti objekte, izrađivati drvene konstrukcije, graditi balama slame i konopljom, izrađivati zemljane žbuke, zelene krovove i krovove od slame, koristiti električne i ručne alate, graditi kamenom i ciglom, bojati prirodnim bojama, graditi učinkovite peći te uređivati okućnice i interijere.

U srpnju dvije radionice prirodnog graditeljstva

Zanima vas prirodna gradnja? U srpnju ne propustite dvije cjelodnevne radionice prirodnog graditeljstva na kojima možete naučiti kako izraditi zidove od bala slame te kako izraditi i ugraditi zemljane žbuke!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER