Sustav „dvostruke kože“ omogućuje idealan uredski prostor u tropskom urbanom okruženju

Vegetacija kao idealna toplinska i zvučna izolacija

Projekt poslovne zgrade arhitekta Kosuke Nishijima iz arhitektonske tvrtke INRE Studio koristi sustav „dvostruke kože“ kao idealan odgovor na vijetnamsku tropsku klimu i buku ulica grada Ho Chi Minha (Sajgon). „Dvostruka koža“ znatno pridonosi toplinskoj i zvučnoj izolaciji ove poslovne zgrade koja će se dovršiti ove godine.

Pročelje zgrade sastoji se od modula, od kojih svaki ima oko 400 kubičnih metara, a sastavljeni su od šest čeličnih prstenova. Sustav modula pridržava posude ispunjene raznovrsnim biljkama i stablima, čime se postiže ugodna zasjenjenost unutarnjih prostora zgrade.

Modularnost fasade nadovezuje se sličnom strukturom unutar zgrade te oblikuje uredske interijere koji su na jedinstven način povezani s prirodom usred gusto naseljenog urbanog područja. Na ovakav način integrirana vegetacija pruža daleko veću zaštitu od prodora svjetlosti, topline, vode i vlage, za razliku od većine klimatiziranih poslovnih zgrada s dvostrukim staklima.

Uzimajući u obzir činjenicu kako dvostruki stakleni fasadni sustav nije potreban u uvjetima tropske klime poput vijetnamske, fasadu ove poslovne zgrade definiraju unutarnji sloj stakla i vanjski sloj zelenila. To u konačnici znači da je ovakav sustav i puno lakši za održavanje, a istodobno pruža odgovarajuću zaštitu kakva je potrebna u tropskom okruženju.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

U Shenzhenu se gradi 1,2 km duga "autocesta" za drveće

Kada bude dovršen 2020. godine, Qianhai će biti nova poslovna četvrt kineskog Shenzhena, 13-milijunskog velegrada i središta kineske industrije visoke tehnologije u kojem se godišnje proizvodi preko milijardu pametnih telefona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER