Sustav „dvostruke kože“ omogućuje idealan uredski prostor u tropskom urbanom okruženju

Vegetacija kao idealna toplinska i zvučna izolacija

Projekt poslovne zgrade arhitekta Kosuke Nishijima iz arhitektonske tvrtke INRE Studio koristi sustav „dvostruke kože“ kao idealan odgovor na vijetnamsku tropsku klimu i buku ulica grada Ho Chi Minha (Sajgon). „Dvostruka koža“ znatno pridonosi toplinskoj i zvučnoj izolaciji ove poslovne zgrade koja će se dovršiti ove godine.

Pročelje zgrade sastoji se od modula, od kojih svaki ima oko 400 kubičnih metara, a sastavljeni su od šest čeličnih prstenova. Sustav modula pridržava posude ispunjene raznovrsnim biljkama i stablima, čime se postiže ugodna zasjenjenost unutarnjih prostora zgrade.

Modularnost fasade nadovezuje se sličnom strukturom unutar zgrade te oblikuje uredske interijere koji su na jedinstven način povezani s prirodom usred gusto naseljenog urbanog područja. Na ovakav način integrirana vegetacija pruža daleko veću zaštitu od prodora svjetlosti, topline, vode i vlage, za razliku od većine klimatiziranih poslovnih zgrada s dvostrukim staklima.

Uzimajući u obzir činjenicu kako dvostruki stakleni fasadni sustav nije potreban u uvjetima tropske klime poput vijetnamske, fasadu ove poslovne zgrade definiraju unutarnji sloj stakla i vanjski sloj zelenila. To u konačnici znači da je ovakav sustav i puno lakši za održavanje, a istodobno pruža odgovarajuću zaštitu kakva je potrebna u tropskom okruženju.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

U Shenzhenu se gradi 1,2 km duga "autocesta" za drveće

Kada bude dovršen 2020. godine, Qianhai će biti nova poslovna četvrt kineskog Shenzhena, 13-milijunskog velegrada i središta kineske industrije visoke tehnologije u kojem se godišnje proizvodi preko milijardu pametnih telefona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER