Sustav „dvostruke kože“ omogućuje idealan uredski prostor u tropskom urbanom okruženju

Vegetacija kao idealna toplinska i zvučna izolacija

Projekt poslovne zgrade arhitekta Kosuke Nishijima iz arhitektonske tvrtke INRE Studio koristi sustav „dvostruke kože“ kao idealan odgovor na vijetnamsku tropsku klimu i buku ulica grada Ho Chi Minha (Sajgon). „Dvostruka koža“ znatno pridonosi toplinskoj i zvučnoj izolaciji ove poslovne zgrade koja će se dovršiti ove godine.

Pročelje zgrade sastoji se od modula, od kojih svaki ima oko 400 kubičnih metara, a sastavljeni su od šest čeličnih prstenova. Sustav modula pridržava posude ispunjene raznovrsnim biljkama i stablima, čime se postiže ugodna zasjenjenost unutarnjih prostora zgrade.

Modularnost fasade nadovezuje se sličnom strukturom unutar zgrade te oblikuje uredske interijere koji su na jedinstven način povezani s prirodom usred gusto naseljenog urbanog područja. Na ovakav način integrirana vegetacija pruža daleko veću zaštitu od prodora svjetlosti, topline, vode i vlage, za razliku od većine klimatiziranih poslovnih zgrada s dvostrukim staklima.

Uzimajući u obzir činjenicu kako dvostruki stakleni fasadni sustav nije potreban u uvjetima tropske klime poput vijetnamske, fasadu ove poslovne zgrade definiraju unutarnji sloj stakla i vanjski sloj zelenila. To u konačnici znači da je ovakav sustav i puno lakši za održavanje, a istodobno pruža odgovarajuću zaštitu kakva je potrebna u tropskom okruženju.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zanimljiv dizajn plutajuće solarne hotelske sobe

Svakodnevno svjedočimo ostvarenju zanimljivih i održivih arhitektonskih projekata, a jedno od njih stiže iz Španjolske i to u obliku plutajuće solarne hotelske sobe s minimalnim utjecajem na okoliš, dizajnirane u skladu s pasivnim solarnim načelima kako bi se smanjila ukupna potrošnja energije

U Shenzhenu se gradi 1,2 km duga "autocesta" za drveće

Kada bude dovršen 2020. godine, Qianhai će biti nova poslovna četvrt kineskog Shenzhena, 13-milijunskog velegrada i središta kineske industrije visoke tehnologije u kojem se godišnje proizvodi preko milijardu pametnih telefona.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER