Klimatske promjene ubijaju arktičke divlje sobove

U posljednja dva desetljeća populacija divljih sobova smanjena je za više od pola

Daljnje zagrijavanje arktičke atmosfere dovodi do velikih okolišnih promjena, ali i do ugrožavanja brojnih životinjskih vrsta, između kojih se ističe arktički divlji sob koji je izgubio više od pedeset posto svoje populacije u posljednjih dvadeset godina.

Novi izvještaj o stanju Arktika izdan od strane američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkriva da se populacija divljih sobova smanjila za više od pola tijekom posljednje dva desetljeća. Prema izvještaju, utjecaj klimatskih promjena na Arktiku rezultirao je smanjenjem populacije divljih sobova s 5 milijuna na samo 2,1 milijuna.

Utvrđeno je da su vremenske prilike i vegetacijske promjene u arktičkoj tundri imale veliki negativan utjecaj na sobove, a najgore je pogođeno divlje stado u sjevernoj Kanadi i Aljasci, gdje se njihov broj smanjio za više od 90 posto.

„Zbog klimatskog zagrijavanja suočeni smo sa sve sušnijim razdobljima, a zagrijavanje samo po sebi dovodi do promjene vegetacije“, rekao je profesor Howard Epstein, okolišni znanstvenik s američkog Sveučilišta u Virginiji. Epstein je bio jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju za novo NOAA-ino izvješće, a objasnio je kako su se sobovi hranili lišajevima, koji rastu u prizemnijim slojevima, no, toplija klima pogodovala je rastu više vegetacije koja je tako preuzela primat na tom području i istisnula niže vegetacije poput lišajeva.

Toplija klima također podrazumijeva i prisustvo više kukaca, čime sobovi gube mnogo energije u pokušajima da ih uklone sa sebe ili da se sklone u područja gdje ih nema.

Osim toga, prevelike količine kiše uzrokuju dodatne probleme jer padajući na snježnu podlogu stvaraju tvrde slojeve leda koji pokrivaju tundru i tako onemogućavaju životinjama prodiranje do hrane.

Da bi se navedeno stanje zaustavilo, nužno je smanjenje emisija ugljikovog dioksida i ograničavanje porasta temperatura na globalnoj razini. To ne samo da će pomoći očuvanju brojnih vrsta, već će i smanjiti ekstremne vremenske prilike diljem svijeta.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog globalnog zatopljenja 200 svalbardskih sobova uginulo od gladi

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu pronađeno je oko dvije stotine uginulih svalbardskih sobova (Rangifer tarandus platyrhynchus). Norveški polarni institut je u ponedjeljak objavio da je razlog pomora ovih nesretnih životinja glad, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Gubitkom šuma naš (jedini) planet se dodatno zagrijava

Šumski požari nam sigurno neće pomoći pri ublažavanju klimatskih promjena. Gubitak šuma će ih dodatno ubrzati i pogoršati, a loše upravljanje zelenim bogatstvima našu će budućnost na planetu učiniti daleko izazovnijom i nesigurnijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER