Zbog globalnog zatopljenja 200 svalbardskih sobova uginulo od gladi

Prema norveškim istraživačima, zbog klimatskih poremećaja ove bi zime od gladi mogao uginuti rekordan broj sobova!

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu pronađeno je oko dvije stotine uginulih svalbardskih sobova (Rangifer tarandus platyrhynchus). Norveški polarni institut je u ponedjeljak objavio da je razlog pomora ovih nesretnih životinja glad, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Neuobičajeno visok broj uginulih životinja posljedica je klimatskih promjena koje se osjećaju i na Svalbarskom otočju, objasnili su u Norveškom polarnom institutu. Leševe životinja uginulih od gladi tijekom protekle zime pronašli su istraživači tijekom provođenja godišnjeg mapiranja populacija sobova na ovom otočju, smještenom oko 1.200 km od Sjevernog pola.

Voditeljica projekta, Åshild Ønvik Pedersen, ovu „vrlo visoku stopu smrtnosti“ pripisuje posljedicama globalnog zatopljenja, koje se prema klimatolozima na Arktiku događa dvostruko brže nego u ostatku svijeta.

„Klimatske promjene uzrokuju mnogo više kiše“, rekla je Pedersen za francusku novinsku agenciju AFP. „Kiša pada na snijeg i formira sloj leda na tundri što znatno otežava hranjenje ovih životinja“, objasnila je Pedersen.

Sobovi se zimi uglavnom hrane lišajevima koje pronalaze kopitima ispod snijega. Međutim, česta izmjena snijega i kiše te topljenja i zamrzavanja vode mogu stvoriti jedan ili više neprobojnih slojeva leda koji životinjama uskraćuju hranu.

Prema istraživačima, u četrdesetak godina praćenja populacije svalbardskih sobova sličan stupanj smrtnosti zabilježen je samo jednom i to tijekom zime 2007./2008.

„Ovako visoka smrtnost također je posljedica naglog porasta broja sobova u norveškom arhipelagu jer se njihov sve veći broj mora natjecati za hranu na istim pašnjacima“, kaže Åshild Ønvik Pedersen. Prema Norveškom polarnom institutu, broj sobova se u Svalbardu od 1980-ih udvostručio i njihova populaca danas broji oko 22.000 jedinki.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Put oko Arktika u 76 dana

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Put oko Arktika u 76 dana

Svjetski mediji prenose vijest o podvigu male četveronožne junakinje koja je oduševila znanstvenike. Ova arktička lisica je u 76 dana prešla 3.500 km dug put od norveškog arhipelaga Svalbard u Arktičkom oceanu do krajnjeg sjevera Kanade.

Sve manji i tanji ledeni pokrov Arktičkog oceana

Ledeni pokrivač Arktičkog oceana svako ljeto bilježi pad u svojoj razini, ali i debljini. Ove godine zabilježena je šesta po redu najniža razina leda od svih razina zabilježenih u razdoblju od 1981. godine do danas, a udio višegodišnjeg leda gotovo se prepolovio - sa 60 posto pao je na svega 34.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER