Polarni medvjed ubijen nakon napada na vodiča u blizini Sjevernog pola

Primate li i vi rado nepozvanog gosta u svoj dom?

Zaposlenik broda na kružnom putovanju Arktičkim oceanom nije reagirao kada je odveden u bolnicu, a dužnosnici tvrde da je životinja ubijena „u činu samoobrane“

Polarni medvjed je ubijen nakon napada na djelatnika broda na kružnom putovanju Arktičkim oceanom. Vodič je pretrpio ozljedu glave dok je vodio turiste s broda i nije reagirao kada je helikopterom prebačen u bolnicu na otoku Spitsbergen, najveći otok Svalbardskog arhipelaga, no doznaje se kako mu život ipak nije ugrožen. Još nije poznato tko je pucao u životinju, ali glasnogovornik brodske kompanije tvrdi da je ubijena „u činu samoobrane“.

Prema priopćenju tvrtke Hapag Lloyd Cruises, svi njihovi brodovi na kružnim putovanjima Arktičkim oceanom dužni su imati vodiča i zaštitara. Kako stoji u priopćenju, napad se dogodio pri dolasku broda MB Bremen na najsjeverniji otok arhipelaga Svalbard, na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola.

U posljednjih nekoliko godina znatno se povećao broj turističkih dolazaka na tom području, a najviše tijekom ljetnih mjeseci. Prema najavi dolazaka brodova u luku Longyearbyen, samo ovog tjedna planirano je uplovljavanje čak 18 brodova za krstarenje.

Napadi polarnih medvjeda nisu novost

Britanski student Horatio Chapple poginuo je 2011. godine nakon napada polarnog medvjeda tijekom ekspedicije na Svalbardskom otočju.

Znanstvenici smatraju da ljudska aktivnost i klimatske promjene itekako mogu doprinijeti povećanju incidenata. Polarni medvjedi najčešće napadaju kada su jako gladni, a kako globalno zatopljenje djeluje na ubrzano topljenje arktičkog leda, ove će životinje sve češće biti prisiljene živjeti u blizini ljudskih naselja i ljude smatrati hranom.

Turističke tvrtke koje nude „bliske susrete“ s polarnim medvjedima također mogu utjecati na povećanje samopouzdanja ovih životinja u ljudskom okruženju.

Ranije ove godine, polarni medvjed je navodno ubio 31-godišnjeg Aarona Gibbona dok je štitio svoju djecu u Nunavatu, najsjevernijem području Kanade. Lokalni dužnosnici i njegova obitelj tom su prilikom izjavili da su zbog povećane prisutnosti polarnih medvjeda na ovom području sve zabrinutiji za svoju sigurnost.

Polarni medvjedi (Ursus maritimus) su životinje koje svojom veličinom uistinu izazivaju strahopoštovanje, a Svalbardsko otočje dom je njihove najveće populacije. Toga bi trebali biti svjesni svi turisti koji s njima žele doživjeti „bliski susret“ i zapitati se primaju li i oni rado svakog nepozvanog gosta u svoj dom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Zbog globalnog zatopljenja 200 svalbardskih sobova uginulo od gladi

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu pronađeno je oko dvije stotine uginulih svalbardskih sobova (Rangifer tarandus platyrhynchus). Norveški polarni institut je u ponedjeljak objavio da je razlog pomora ovih nesretnih životinja glad, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Put oko Arktika u 76 dana

Svjetski mediji prenose vijest o podvigu male četveronožne junakinje koja je oduševila znanstvenike. Ova arktička lisica je u 76 dana prešla 3.500 km dug put od norveškog arhipelaga Svalbard u Arktičkom oceanu do krajnjeg sjevera Kanade.

Topljenje leda na Arktiku ugrožava polarne medvjede

Nedavno objavljena dirljiva snimka koja prikazuje izgladnjelog polarnog medvjeda u bezuspješnoj potrazi za hranom, mnoge je rastužila, ali i razbjesnila brojne aktiviste na društvenim mrežama. Umirući polarni medvjed postao je tako prava slika klimatskih promjena koja će, nadamo se, podići svijest o velikim ekološkim katastrofama koje se oko nas događaju, nažalost s pogubnim posljedicama na uvjete života biljnog i životinjskog svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER