Revizija smjernica o upravljaju područjima ekološke mreže Natura 2000

Najveća koordinirana mreža zaštićenih područja na svijetu

U sklopu Akcijskog plana za prirodu, ljude i gospodarstvo, Europska komisija objavila je revidirane smjernice za tijela javne vlasti država članica EU, zainteresirane strane i građane EU o očuvanju i upravljanju zaštićenim područjima ekološke mreže Natura 2000.

Ažurirane smjernice na jasan i dostupan način objašnjavaju odredbe Članka 6. Direktive o staništima (92/43/EZ). To je ujedno i jedan od najvažnijih članaka EU „direktiva o prirodi“ (Direktiva o staništima i Direktiva o pticama), budući da definira upravljanje i zaštitu područja Natura 2000. Smjernice su prvenstveno namijenjene nadležnim tijelima država članica, ali i svima uključenima u upravljanje područjima Natura 2000, te u postupke odobrenja planova i projekata, uključujući razvojne programere, znanstvene stručnjake i konzultante, upravitelje područja Natura 2000, nevladine organizacije i građane EU.

„Učinkovito upravljanje područjima Nature 2000 od izuzetne je važnosti za održavanje i unaprjeđenje naše europske bioraznolikosti, ekosustava i usluga koje pružaju, a o kojima izravno ovisi oko 4,4 milijuna radnih mjesta unutar EU. Postavili smo pravila za osiguranje takvog upravljanja, ali kako bi mogli raditi, uspostavljena pravila moraju biti jasna, ažurna i lako razumljiva za svakoga. Vjerujem da će ovaj dokument biti od velike koristi za sve uključene u upravljanje područjima Natura 2000, pomažući boljem usklađivanju zaštite prirode s različitim gospodarskim aktivnostima za širu korist društva“, izjavio je Karmenu Vella, povjerenik EU za okoliš, ribarstvo i pomorstvo.

Osnovni cilj ove revizije bio je inkorporirati relevantne odluke Suda Europske unije izdane od prvog objavljivanja smjernica iz 2000. godine, kao i integracija drugih relevantnih zabilješki Komisije i uspostavljenih smjernica u jedinstven i koherentan dokument. Ažurirani dokument pruža pojašnjenja ključnih koncepata koji će državama članicama EU, ali i svim zainteresiranim stranama pomoći da učinkovito obavljaju svoje poslove, primjerice prilikom izrade odgovarajućih mjera za aktivno očuvanje staništa i vrsta ili za sprječavanje njihova pogoršanja, ili pak pri provođenju procjena potencijalno štetnih aktivnosti te donošenja potrebnih odluka.

Nakon temeljite evaluacije zakona o zaštiti prirode EU, Europska komisija usvojila je u travnju 2017. akcijski plan za poboljšanje njihove provedbe i povećanje njihovog doprinosa u postizanju ciljeva Europske unije za biološku raznolikost do 2020. godine. Akcijski plan (EU) za prirodu, ljude i gospodarstvo predložio je 15 konkretnih akcija koje će se provesti u periodu između 2017. i 2019.

Zakonodavstvo EU za zaštitu okoliša oslanja se na mrežu Natura 2000 – više od 27.500 zaštićenih područja koja obuhvaćaju 18 % kopnenog područja EU-a i 9 % okolnih mora. To je najveća takva mreža na svijetu kojom se osigurava zaštita najugroženijih vrsta i staništa u Europi.

Osnovu Nature 2000 čine Direktiva o pticama iz 1979., kojom su zaštićene sve divlje ptice u EU-u i ona pokriva oko 500 vrsta, kao i Direktiva o staništima iz 1992., kojom se države EU-a obvezuju na zaštitu staništa ugroženih vrsta biljaka, životinja i staništa. Direktiva o staništima pokriva oko 1.500 rijetkih i ugroženih biljaka i životinja te oko 230 vrsta staništa, uključujući livade, šikare i slane močvare.

Mreža ima i važan gospodarski učinak: prema jednoj procjeni koristi mreže, njezina vrijednost iznosi između 200 i 300 milijardi eura godišnje ili 2 % do 3 % bruto domaćeg proizvoda EU-a.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Izvještaj Pljačka 2.0: skriveni interesi u LNG projektu

Novi izvještaj europske koalicije udruga Counter Balance i udruga Re:Common otkriva pozadinske interese iza krčkog LNG projekta odnosno kako su privatni interesi značajno utjecali na procese donošenja odluka o tom projektu te ukazuje na veze između LNG projekta te šire mreže navodnih korumpiranih odnosa i osoba kojima se trenutno sudi za korupciju u Hrvatskoj.

EU poziva na obnovu međunarodnih aktivnosti za zaštitu prirode na kopnu i na moru

Povodom nedavnog alarmantnog izvještaja o dramatičnom gubitku divljih životinja i ekosustava diljem svijeta, Europska unija poziva na postizanje dogovora i jaču međunarodnu suradnju po pitanju bioraznolikosti na Konferenciji Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti koja se do 29. studenog održava u egipatskom Sharm El-Sheikhu.

Europska komisija nagrađena za rad na području kružnog gospodarstva

Jučer su u švicarskom Davosu Svjetski ekonomski forum i Forum mladih svjetskih lidera Europskoj komisiji dodijelili nagradu za kružno gospodarstvo za 2019. godinu, kao priznanje za rad na ubrzavanju tranzicije prema kružnom gospodarstvu koje promiče zaštitu okoliša i smanjenje emisija stakleničkih plinova, s istovremenim pružanjem mogućnosti za nova radna mjesta, gospodarski rast i ulaganja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER