„Jednokratna upotreba” proglašena riječju 2018. godine

Korištenje termina „jednokratna upotreba” povećalo se čak četiri puta u odnosu na 2013. godinu!

Prema izboru čuvenog rječnika Collins Dictionary, termin „jednokratna upotreba” (engl. Single-use) proglašen je riječju godine za 2018. godinu, što i nije čudno s obzirom na porast osviještenosti o štetnosti koju takvi proizvodi – prije svega oni plastični, nanose okolišu, ali i ljudskom zdravlju.

Svi putevi vode do problema zvanog „jednokratni plastični proizvodi”

Pridjev „jednokratan” koristi se za opisivanje predmeta, u novije vrijeme najčešće onih plastičnih, koji su napravljeni samo za jedno korištenje, a potom se bacaju. Hrvatski jezični portal definira ga kao onaj „koji se obavlja, javlja itd. samo jedanput [maramica od papira za jednokratnu upotrebu] / pren. pejor. takav da samo jednom posluži svrsi, koji će biti upotrijebljen, odbačen [političar za jednokratnu upotrebu].”

Prečesta upotreba i neodgovorno odlaganje takvih predmeta narušava okoliš, a zabrinjavajuć je podatak da jednokratni proizvodi čine 70 % svih otpadnih predmeta u moru.

Posebno su opasne čestice mikroplastike, koje nastaju usitnjavanjem većih komada plastike pod utjecajem morskih struja, vjetra i Sunca. Tako usitnjena plastike je smrtonosna za mnoge ribe i ostale morske životinje, koje je zbog njenog izgleda zamjenjuju s hranom, a hranidbenim lancem moguće je prenošenje oceanske plastike sve do čovjeka.

Izvor: Collins Dictionary

O problemu jednokratnih plastičnih predmeta konstantno upozoravamo, a navedena tematika predmet je istraživanja i brojnih znanstvenih timova diljem svijeta, koji u svojim studijama dolaze do poprilično šokantnih saznanja. Tako su prema novom istraživanju koje je provela Austrijska agencija za zaštitu okoliša, čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici.

I Europska unija svjesna je svih problema koje sa sobom donosi upotreba jednokratnih plastičnih predmeta, pa je tako 24. listopada ove godine Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao direktivu o smanjenju utjecaja plastike na okoliš kojom će se zabraniti upotreba jednokratnih plastičnih predmeta koji najviše onečišćuju okoliš.

 

 

Četverostruko povećanje korištenja riječi od 2013.

Nikada nije naodmet ponoviti sve štetnosti koje okolišu te posljedično, i nama ljudima, donosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, a kao što smo naveli, podizanje svjesnosti o njihovoj štetnosti utjecalo je i na ovogodišnji izbor za „riječ 2018. godine”.

Izvor: Collins Dictionary

Za izbor riječi godine zaslužan je Collins Dictionary, čiji su leksikografi pratili 4,5 milijardi riječi unutar tzv. Collins Corpus, analitičke baze podataka koja sadrži pisane materijale s različitih internetskih stranica, novina, časopisa i knjiga objavljenih diljem svijeta. Baza Collins Corpus također uključuje i riječi iz govornih materijala na televiziji i radiju, kao i svakodnevne razgovore.

Lani su to bile „lažne vijesti” (fake news)

Zahvaljujući vijestima, fotografijama plastičnih predmeta u oceanima i globalnim kampanjama za smanjenje upotrebe pojedinačnih artikala, korištenje termina  „jednokratna upotreba” povećalo se čak četiri puta u odnosu na 2013. godinu!

Leksikografi uključeni u ovaj postupak, praćenjem Collins Corpusa, stvaraju popis novih i značajnih riječi koje odražavaju našu kulturu koja se neprestano mijenja. Riječi koje su ove godine bile pri vrhu povezane su s pitanjima zaštite okoliša, političkim pokretima, plesnim trendovima i tehnologijama.

Ostale riječi s popisa

Izvor: Collins Dictionary

Ostale riječi na popisu uključuju floss, novi plesni pokret koji je osvojio svijet, a inspiriran je pokretom iz besplatne avanturističke igrice Fortnite. Pokret se sastoji od brzog pomicanja tijela lijevo-desno, dok ruke idu na suprotnu stranu od ostatka tijela. Nakon flossa slijedi VAR (engl. Video Assistant Referee), sustav koji pomoću video tehnologije pomaže sucima da donesu više točnijih odluka, a postao je popularan u 2018. nakon što ga je FIFA uvela na Svjetsko nogometno prvenstvo. Među ostalim riječima ističe se i plogging, novi skandinavski trend koji se sastoji u kombinaciji jogginga i prikupljanja otpada o kojem smo već pisali na našem portalu.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pet načina za smanjenje potrošnje jednokratnih proizvoda

U očuvanju okoliša svačija uloga je bitna, a posebice pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala, u čemu svakako prednjače proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Kako poboljšati dizajn ambalaže i povećati reciklažu?

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) pripremila je listu glavnih zahtjeva koji se tiču dizajna proizvoda, zahtjeva tržišta i trenutne tehnologije, a koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER