Plogging je novi trend koji kombinira jogging i prikupljanje otpada u prirodi

Švedska posvećenost sportu, prirodi i očuvanju okoliša pokrenula je novi trend

Šveđani su jako posvećeni prirodi i često u njoj aktivno borave, a poznati su i kao nacija koja zaštiti okoliša pridaje iznimnu pažnju. Spajanjem aktivnog boravka u prirodi i prikupljanja otpada dokazali su još jednom i da su vrlo praktična nacija i pokrenuli novi trend koji polako prihvaća ostatak Europe, a zasigurno i svijeta.

Opće je poznata činjenica kako je boravak na svježem zraku koristan za ljudsko zdravlje, kao i da fizička aktivnost u prirodi opušta i dovodi do povećanja fizičke kondicije. Šveđani su tradicionalno posvećeni aktivnom boravku u prirodi i iznimnoj brizi za zaštitu okoliša, možda i više u odnosu na druge europske nacije, no ovaj su put kombiniranjem svojih navika i običaja u nepunih godinu dana uspjeli pokrenuti novi trend koji se polako širi ostatkom kontinenta i svijeta.

Novi skandinavski trend zove se plogging i sastoji se u kombinaciji jogginga i prikupljanja otpada koji se, nevjerojatno, ali ipak još uvijek može pronaći  odbačen u besprijekorno čistom švedskom okolišu.

Foto: Running Mag

Sve što vam je potrebno za plogging je jednostavna odjeća i obuća  za trčanje, bočica za vodu koju ćete napuniti vodom iz slavine i po mogućnosti biorazgradive vrećice u kojima ćete prikupiti otpad tijekom trčanja u prirodi ili u gradskim središtima i parkovima. Koliko ćete trčati ovisi o vama i vašoj fizičkoj kondiciji, no u dobrom društvu sigurno ćete učiniti nešto dobro za očuvanje okoliša.

Sudeći prema najranijim postovima na društvenim mrežama, piča o ploggingu se u ovoj skandinavskoj zemlji pojavila prije godinu dana, a trend se prije nekoliko mjeseci pojavio i u drugim europskim zemljama. Korištenje hashtaga #plogging na Instagramu i drugim društvenim mrežama pokazuje kako su se plogging zajednice proširile diljem Europe, ponajviše u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a o novom trendu izvijestili su već mnogi europski mediji poput švicarske Radio Télévision Suisse (RTS). Reportažu iz švedske TV emisije Nyhetsmorgon možete pogledati na ovoj poveznici.

Mislite li da ovaj trend može zahvatiti i Hrvatsku?

 

(R.I. / Ekovjesnik)

VEZANE VIJESTI

Pokrenuta inicijativa „Zaorimo hrvatska polja!“

Budući da više od polovine prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj dolazi iz uvoza, a kriza uzrokovana koronavirusom se tek zahuktava, u Institutu Oikon odlučili su upregnuti svoje znanje i kapacitete za hitno pokretanje hrvatske poljoprivrede.

Počinje s radom Elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada (e-ONTO)

Elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada (e-ONTO) je mrežna aplikacija informacijskog sustava gospodarenja otpadom za vođenje Očevidnika o nastanku i tijeku otpada kojom se objedinjavaju podaci o tokovima otpada u sustavu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.​

Kako riješiti problem zbrinjavanja nuklearnog otpada?

Odlaganje nuklearnog otpada iznimno je složeno pitanje s kojim se mora suočiti proizvođač takvog otpada, a ako oni to ne mogu učiniti, onda je to samo razlog više za prestanak korištenja nuklearne energije i prelazak na korištenje one obnovljive.

Kazne za nepropisno zbrinjavanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a razlog tomu prije svega su mnogobrojne gradske mjere zbrinjavanja otpada i edukacije stanovništva. Jedna od tih mjera su i mobilni nadzorni timovi koji bečkim ulicama kruže još od veljače 2008. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER