Plogging je novi trend koji kombinira jogging i prikupljanje otpada u prirodi

Švedska posvećenost sportu, prirodi i očuvanju okoliša pokrenula je novi trend

Šveđani su jako posvećeni prirodi i često u njoj aktivno borave, a poznati su i kao nacija koja zaštiti okoliša pridaje iznimnu pažnju. Spajanjem aktivnog boravka u prirodi i prikupljanja otpada dokazali su još jednom i da su vrlo praktična nacija i pokrenuli novi trend koji polako prihvaća ostatak Europe, a zasigurno i svijeta.

Opće je poznata činjenica kako je boravak na svježem zraku koristan za ljudsko zdravlje, kao i da fizička aktivnost u prirodi opušta i dovodi do povećanja fizičke kondicije. Šveđani su tradicionalno posvećeni aktivnom boravku u prirodi i iznimnoj brizi za zaštitu okoliša, možda i više u odnosu na druge europske nacije, no ovaj su put kombiniranjem svojih navika i običaja u nepunih godinu dana uspjeli pokrenuti novi trend koji se polako širi ostatkom kontinenta i svijeta.

Novi skandinavski trend zove se plogging i sastoji se u kombinaciji jogginga i prikupljanja otpada koji se, nevjerojatno, ali ipak još uvijek može pronaći  odbačen u besprijekorno čistom švedskom okolišu.

Foto: Running Mag

Sve što vam je potrebno za plogging je jednostavna odjeća i obuća  za trčanje, bočica za vodu koju ćete napuniti vodom iz slavine i po mogućnosti biorazgradive vrećice u kojima ćete prikupiti otpad tijekom trčanja u prirodi ili u gradskim središtima i parkovima. Koliko ćete trčati ovisi o vama i vašoj fizičkoj kondiciji, no u dobrom društvu sigurno ćete učiniti nešto dobro za očuvanje okoliša.

Sudeći prema najranijim postovima na društvenim mrežama, piča o ploggingu se u ovoj skandinavskoj zemlji pojavila prije godinu dana, a trend se prije nekoliko mjeseci pojavio i u drugim europskim zemljama. Korištenje hashtaga #plogging na Instagramu i drugim društvenim mrežama pokazuje kako su se plogging zajednice proširile diljem Europe, ponajviše u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a o novom trendu izvijestili su već mnogi europski mediji poput švicarske Radio Télévision Suisse (RTS). Reportažu iz švedske TV emisije Nyhetsmorgon možete pogledati na ovoj poveznici.

Mislite li da ovaj trend može zahvatiti i Hrvatsku?

 

(R.I. / Ekovjesnik)

VEZANE VIJESTI

Ekotlon: Budite dio najveće plogging utrke u Hrvatskoj!

Ove subote na zagrebačkom Bundeku organizira se najveća plogging utrka u Hrvatskoj. Osim utrke koju organiziraju 24sata i missZDRAVA, čekaju vas mnoštvo zabavnog i edukativnog sadržaja te fantastične nagrade! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER