Pet načina za smanjenje potrošnje jednokratnih proizvoda

Do očuvanja okoliša uz male promjene svakodnevnih navika

U očuvanju okoliša svačija uloga je bitna, a posebice pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala, u čemu svakako prednjače proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Proizvodi za jednokratnu upotrebu toliko su se ukorijenili u naše navike da često ni sami nismo svjesni svih radnji koje svakodnevno obavljamo, a koje istovremeno djeluju na povećanje količine jednokratnog otpada koja završava u oceanima i na odlagalištima. U nastavku donosimo pet savjeta za promjenu svakodnevnih navika s kojima možete započeti već danas kako biste izbjegli upotrebu jednokratnih proizvoda i smanjili utjecaj na okoliš.

1. Umjesto >>> šampona u bočicama

Procjenjuje se da godišnje više od osam milijuna tona plastike završi u oceanu, od čega plastična ambalaža čini udio od čak 40 %. U tom udjelu nalaze se i plastične bočice u kojima su sadržani razni višenamjenski šamponi, a bez obzira na sva upozorenja plastika je i dalje najčešće korištena ambalaža za njihovo pohranjivanje.

 

 

Koristite >>> tvrde šampone u obliku pločica

Tvrdi ili kruti šamponi, koji  predstavljaju koncentrirane šampone u obliku pločice, postaju sve popularniji. Ne samo da se pakiraju u reciklabilne materijale, već prosječno traju dulje od dvije boce šampona. Uz sve to, tvrdi šamponi imaju veću vjerojatnost da budu napravljeni od prirodnih (ekoloških) sastojaka.

2. Umjesto >>> jednokratnih britvica

Prema posljednjim procjenama Američke agencije za zaštitu okoliša (U. S. Environmental Protection Agency, EPA), Amerikanci godišnje bacaju više od dvije milijarde jednokratnih britvica. Većina plastičnih ručica i oštrica ne može se reciklirati, a ovaj jednokratni proizvod nije dizajniran tako da traje više od tjedan dana.

Koristite >>> sigurnosne britvice

Sigurnosne britvice su se prvi put pojavile u 19. stoljeću kao alternativa ravnim oštricama koje su se koristile u brijačnicama. Tek nakon njihovog izuma, muškarci su se mogli svakodnevno brijati kod kuće. Patent za ovakav brijač s dvije oštrice prijavio je američki izumitelj King Camp Gillette 2. studenog 1901. Dok su najranije verzije bile sklone koroziji, današnji modeli izrađeni su od nehrđajućeg čelika, a zamijenjene moraju biti samo oštrice.

3. Umjesto >>> štapića sa zubnim koncem

Štapići sa zubnim koncem postali su popularni u posljednjih nekoliko godina, ali osim ako nije posebno specificirano, ne mogu se reciklirati. Većinu tradicionalnih zubnih konaca također nije moguće reciklirati, a čak i ako je moguće, obično su obloženi kemikalijama koje nisu biorazgradive.

Koristite >>> oralne tuševe

Američka stomatološka udruga (eng. The American Dental Association, ADA) odobrila je korištenje oralnih tuševa kao lakšu i učinkovitiju alternativu zubnom koncu. Osim što su učinkovitiji od zubnih konaca, oralni tuševi uklanjaju sav otpad stvoren putem čišćenja zubnim koncem, a također su i dugotrajni. Svaki dobar uređaj trebao bi trajati godinama, a potrošnja vode i električne energije je pritom zanemariva.

4. Umjesto >>> maramica za sušilicu

Mnogi od nas koriste maramice za sušilicu kako bi zadržali mekoću odjeće tijekom sušenja i kako bismo s nje uklonili statički elektricitet. Budući da su nereciklabilne i da se većina odbacuje nakon korištenja, preporučljivo je izbjegavati njihovo korištenje.

Koristite >>> vunene kuglice za sušenje

Ekološki prihvatljivu opciju za omekšavanje odjeće tijekom sušenja predstavljaju vunene kuglice za sušenje, koje mogu potrajati i do pet godina. Osim toga, predstavljaju prirodnu alternativu postojećim tkaninama kemijskog sastava.

5. Umjesto >>> plastičnih filtera za vodu

Iako je korištenje plastičnih filtera za vodu jedan od načina borbe protiv globalnog trenda flaširane vode, mnogi korišteni filtri nisu reciklabilni.

Koristite >>> drveni ugljen

Korištenjem drvenog ugljena u kemijskoj industriji dobiva se tehnološki vrlo važan materijal – aktivni ugljen. Granulirani oblik aktivnog ugljena može se vrlo lako koristiti u staklenim bocama za vodu, zamjenjujući pritom plastične filtere. Iako ne mogu ukloniti fluoride, učinkovito smanjuju koncentracije svih ostalih tvari, od olova do žive. Granule obično traju oko četiri mjeseca, nakon čega se mogu kompostirati ili prenamijeniti u svrhu kontrole mirisa u kućanstvu.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Naš otpad je ubio još jednog kita

U utrobi mladog kita ulješure, koji je krajem prošlog tjedna pronađen na jednoj škotskoj plaži, otkrivena je užasavajuća količina od čak 100 kilograma otpada, javlja Euronews.

Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo ponovno identificirani kao najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo drugu su godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, navodi se u novom izvješću pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER