Čak i nakon skoro 50 godina u moru plastična boca izgleda kao nova

Otpad naš svagdašnji

Britanska obalna straža šokirala se nakon pronalaska više desetljeća starog plastičnog otpada na plaži, što je još jedna potvrda problema dugotrajnosti plastične ambalaže u okolišu

Najmanje 47 godina stara

Britanska obalna straža je na plaži Brean Beach u Burnhamu pronašla plastičnu bočicu staru najmanje 47 godina s još uvijek vidljivim tekstualnim porukama, što jasno upozorava na trajni problem plastičnog otpada.

Na pronađenom otpatku vidljiv je logo poznatog britanskog proizvođača sredstava za pranje suđa Fairy, kao i natpis „4d off“, koji upućuje na to da bočica potječe iz vremena prije uvođenja decimalizacije u Velikoj Britaniji 1971. godine, što znači da je ambalaža stara najmanje 47 godina.

Naime, prije decimalizacije 1971. godine, svaka funta bila je podijeljena na 240 penija, a simbol za peni bio je „d“, za razliku od danas kad se jedna funta dijeli na 100 penija, a simbol za peni je „p“.

„Pronađena bočica izgleda gotovo kao nova i šokantno je koliko razni otpaci mogu trajati te štetiti prirodi“, rekli su iz obalne straže.

Burnhamska obalna straža pozvala je stanovništvo da se pridruži lokalnom čišćenju plaže, ali ih je i upozorila na potrebu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda i vođenja računa o pravilnom odlaganju otpada u za to odgovarajuće spremnike, osobito kad se nalaze na plažama.

Posljednjih dana more je izbacilo veće količine otpada na plažu Brean Beach u Burnhamu / Fotografija: Burnham Coastguard Rescue Team / Facebook

Sveprisutnost plastičnog otpada

Često se naglašava problematika povezana s prisutnošću plastičnog otpada u okolišu, ali svakako nije naodmet ponoviti najvažnije činjenice povezane s navedenom tematikom.

Naime, nekim vrstama plastičnih bočica potrebno je čak 450 godina za razgradnju. Velika Britanija proizvodi više od 170 milijuna tona otpada godišnje, od kojih je većina ambalaža za pakiranje hrane, a reciklira se samo jedna trećina plastične ambalaže.

Plastični otpad je sveprisutan tako da se mikroplastika, pod kojom podrazumijevamo sve vrste sićušnih čvrstih plastičnih čestica i vlakana promjera manjeg od 5 milimetara, pronalazi u morskim školjkama, vodi iz slavine, medu, šećeru i stolnoj soli. Potrebno je provođenje dodatnih istraživanja kako bi se dobilo više saznanja o zdravstvenom utjecaju mikroplastike na ljude i životinje koji je ingestiraju.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Koliko mikroplastike završi na našem tanjuru?

Novi dokazi potvrđuju da mikroplastika, koju konzumiraju morske životinje, putem hranidbenih lanaca završava na našim stolovima. Postoji li određena razina mikroplastike koju možemo konzumirati, a da neće ugroziti naše zdravlje?

Značajno smanjenje otpada na britanskim plažama u samo godinu dana

Rezultati dobiveni programom čišćenja otpada s plaža Velike Britanije te praćenja istog u razdoblju od samo godinu dana ukazuju na značajno smanjenje različitih vrsta otpada, izuzev papira, metala i medicinskog otpada.

Britanski Waitrose prestaje s prodajom vlastitih proizvoda sa šljokicama

Jedan od vodećih britanskih trgovačkih lanaca – Waitrose, priopćio je u petak kako će do Božića 2020. godine u potpunosti izbaciti upotrebu šljokica na proizvodima vlastite robne marke. Pojedinačni artikli koji su inače sadržavali šljokice u budućnosti ih neće sadržavati ili će se pri njihovoj proizvodnji koristiti ekološki prihvatljivije alternative.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER