Nova Kaledonija zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu

Potpuna zabrana stupa na snagu 2020. godine, a postupno se uvodi već od sljedeće godine

Stanovnici Nove Kaledonije, francuskog otočja u Tihom oceanu, godišnje koriste 60 milijuna plastičnih vrećica, 40 milijuna posuda za hranu i 5 tona slamki!

Borba protiv plastičnog onečišćenja

Nova Kaledonija odlučila je zabraniti korištenje svih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu od 2020. godine, no zabrana će se početi provoditi već od sljedeće godine.

Tako se od 1. srpnja 2019. u trgovinama zabranjuje upotreba plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, svih vrećica koje nisu biorazgradive, kao i plastičnih torbi za višekratnu upotrebu. Od 1. rujna 2019. stupa na snagu zabrana korištenja plastičnih čaša, šalica, tanjura, slamki i štapića za uši te konačno od 1. svibnja 2020. i plastičnih posuda namijenjenih za pakiranje prehrambenih proizvoda u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Republikanci su bili suzdržani

„Bilo je i vrijeme. Plastika je postala prava pošast u Novoj Kaledoniji, a njen otpad se nalazi u rijekama, šumama, na plažama...“, izjavila je Cécilia Royer, članica ekološke udruge Mocamana, koja izrađuje platnene vrećice od jute.

Kongresnici Nove Kaledonije u četvrtak su izglasali novi zakon na prijedlog umjerene desne stranke Calédonie Ensemble. Podržali su ih i nezavisni zastupnici, dok su dvije skupine zastupnika povezane s Republikancima (Les Républicains) bile suzdržane.

Novokaledonijski koraljni greben koji okružuje Grande Terre i Île des Pins, drugi je najveći koraljni greben na svijetu poslije australskog Velikog koraljnog grebena i dugačak je oko 1500 km / Fotografija: Bastien Preuss / Creative Commons

„Deset godina nakon što su lagune Nove Kaledonije upisane na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine potrebno je hitno djelovanje i rješavanje problema onečišćenja okoliša uzrokovanog plastičnim otpadom“, stoji u priopćenju stranke Calédonie Ensemble.

Zamjenski proizvodi moraju se proizvoditi lokalno

Zastupnici okupljeni oko Republikanaca kritizirali su donošenje zakona po hitnom postupku, a posebice zamjeraju zanemarivanje lokalnih proizvođača kojima se nije ponudio rok za prilagodbu novom zakonu. Njihove zamjerke su u skladu s mišljenjem lokalnog tijela za tržišno natjecanje iz listopada ove godine, koje preporučuje uklanjanje „protekcionističkih mjera“ iz teksta zakona koji „neopravdano, neprimjereno i nesrazmjerno utječu na slobodnu konkurenciju.“

Ovaj zakon usmjeren na zaštitu okoliša uistinu podrazumijeva „trenutnu i neograničenu zabranu uvoza“ svih vrsta vrećica namijenjenih zamjeni trenutnih plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu te onih koje se ne mogu kompostirati i reciklirati. Njihova proizvodnja je ovim zakonom predviđena isključivo za lokalnu industriju.

Le Cœur de Voh (Srce Voha) je prirodna biljna formacija - Grande Terre, Nova Kaledonija / Fotografija: Lauchantoiseau / Creative Commons

Prema podacima koji su na sjednici Kongresa Nove Kaledonije poslužili kao argumenti za uvođenje novog zakona, stanovnici Nove Kaledonije – njih nešto manje od 280 tisuća, svake godine koriste 60 milijuna plastičnih vrećica, 40 milijuna posuda za hranu i 5 tona slamki.

Smještena u južnom Tihom oceanu, 1500 km istočno od Australije, Nova Kaledonija je dio svijeta od izuzetne važnosti za očuvanje bioraznolikosti, a zahvaljujući novom zakonu to će zasigurno i ostati, unatoč protivljenju dijela lokalnih političara.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Večeras prvi brački ZERO WASTE koncert

Prvi brački ZERO WASTE koncert i 1. okupljanje mladih bračkih bendova održat će se večeras u 20.30 sati na Vlačici u Supetru u organizaciji kluba Mladi ZaNaS

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER