Sustavom povratne naknade do kvalitetnog recikliranja i smanjenja plastičnog otpada

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da se odupru pokušajima potkopavanja odvojenog sakupljanja plastičnih boca

Sustavi povratne naknade su najučinkovitiji način postizanja cilja recikliranja 90 % prikupljenih plastičnih boca do 2029. godine, smatraju nevladine organizacije za zaštitu okoliša te pozivaju Europsku komisiju i države članice EU-a da se odupru pokušajima potkopavanja odvojenog sakupljanja plastičnih boca.

Postoji mogućnost pogrešnog tumačenja cilja odvojenog sakupljanja, a naknadno razvrstavanje preostalog otpada ne znači isto što i odvojeno prikupljanje otpada jer uzrokuje nisku kvalitetu tako razvrstanog otpada i ne rješava problem plastičnog onečišćenja. Jedino sustavi povratne naknade omogućuju visokokvalitetno recikliranje plastičnih boca i učinkovito smanjenje plastičnog otpada, tvrde europske nevladine organizacije za zaštitu okoliša te dodaju kako rasprave o naknadnom razvrstavanju mogu ugroziti ciljeve EU direktive o plastici za jednokratnu upotrebu.

Pokušaj sabotiranja Direktive

Rasprave o provedbi odvojenog sakupljanja plastičnih boca za jednokratnu uporabu, reguliranog Direktivom 2019/904 o plastici za jednokratnu upotrebu, izazvale su zabrinutost europskih organizacija za zaštitu okoliša zbog čega su krajem prošlog tjedna pozvale Europsku komisiju i države članice EU-a da se odupru očitim pokušajima potkopavanja dobro uhodanog sustava povratne naknade i takvog načina odvojenog prikupljanja plastičnih boca.

Naime, Direktiva državama članicama EU-a nalaže da do 2029. godine odvojenim sakupljanjem otpada trebaju osigurati recikliranje 90 % odvojeno prikupljenih plastičnih boca. Međutim, u Austriji i Češkoj se trenutno vode rasprave koje sugeriraju da bi se ovaj cilj odvojenog sakupljanja mogao postići i razvrstavanjem preostalog otpada, dakle iz miješanog komunalnog otpada.

>>> Pročitajte još >>> Break Free From Plastic: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

Njemačka organizacija Deutsche Umwelthilfe (Environmental Action Germany, DUH) i udruženje vodećih europskih organizacija za zaštitu okoliša Rethink Plastic (RPa), kao članovi globalnog pokreta Break Free From Plastic, upozoravaju da pogrešna interpretacija Direktive može dramatično narušiti njezine glavne ciljeve, a to je smanjenje onečišćenja plastikom za jednokratnu uporabu. Ujedno pružaju potporu prijelazu prema kružnom gospodarstvu te ističu kako uvođenje sustava povratne naknade  (Deposit return systems - DRS) može u velikoj mjeri pridonijeti postizanju ovih ciljeva.

Visoka stopa naplate povratne naknade u Njemačkoj

„Plastične boce su među najčešćim i najbrojnijim jednokratnim plastičnim proizvodima koji onečišćuju europske rijeke, jezera, mora i plaže. Zbog toga je uvođenje sustava povratne naknade od posebne važnosti u cijeloj Europi. U Njemačkoj je taj sustav izazvao drastično smanjenje ove vrste otpada što se dokazalo visokom stopom naplate povratne naknade od 98,5 %. Ako bi se plastične boce i dalje prikupljale iz preostalog otpada, njihova bi prikupljena količina bila znatno manja. Osim toga, prikupljanje plastičnih boca s ostalim miješanim komunalnim otpadom ugrozilo bi sve napore postizanja zacrtanog udjela reciklirane plastike u proizvodnji novih boca. Potrebna kvaliteta materijala ne može se postići razvrstavanjem boca iz preostalog otpada zbog kontaminacije nečistoćama te smatramo alarmantnim što određene interesne skupine, primjerice u Austriji, pokušavaju sabotirati ovaj korak prema kvalitetnijem recikliranju u Europi“, kazala je Barbara Metz, zamjenica izvršnog direktora njemačke organizacije Deutsche Umwelthilfe.

Države članice EU-a mogu postići ciljeve utvrđene Direktivom samo ako se plastične boce sakupljaju odvojeno i to putem sustava povratne naknade, koji i u Hrvatskoj dobro funkcionira.

Podsjećamo, do 2025. godine jednokratne PET boce moraju sadržavati najmanje 25 % reciklirane plastike, a do 2030. sve plastične boce za jednokratnu uporabu moraju sadržavati minimalno 30 % reciklirane plastike.

>>> Pročitajte još >>> EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Građani diljem Europe podržavaju recikliranje i ponovnu uporabu

Usvajanjem Europske strategije za plastiku i Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu EU se neodgodivo obvezala na smanjenje količina plastičnog otpada i zaštitu okoliša. Deutsche Umwelthilfe i Rethink Plastic stoga pozivaju nacionalne vlade na usvajanje i primjenu EU zakonodavstva kako bi se postigao maksimalan pozitivan utjecaj na okoliš.

„Europska komisija i vlade EU-a moraju se oduprijeti pokušajima nekih interesnih skupina da potkopaju Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu. Građani diljem Europe podržali su nove mjere smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu i pružili potporu sustavima povratne naknade, recikliranju, ali i ponovnoj uporabi. Sustav povratne naknade se uspješno provodi duži niz godina u nekim zemljama EU-a poput Njemačke, a sada ga, primjerice, uvode Portugal, Latvija i Rumunjska, jer je taj sustav najučinkovitiji način osiguranja prikupljanja velikih količina plastičnih boca i smanjenja onečišćenja“, kazala je Delphine Lévi Alvarès, koordinatorica udruženja Rethink Plastic i BFFP Europe.

Osim što doprinose smanjenju onečišćenja i postizanju ciljeva utvrđenih Direktivom o plastici za jednokratnu upotrebu, sustavi povratne naknade za plastične boce za jednokratnu upotrebu imaju još jednu ključnu prednost: oni mogu doprinijeti postizanju većeg stupnja korištenja plastičnih boca za ponovno punjenje. Prvo, sustavi povratne naknade za jednokratne plastične boce i spremnike pića za ponovno punjenje uglavnom se oslanjaju na istu infrastrukturu. Drugo, veća je vjerojatnost da će potrošači radije odabrati spremnike za višekratnu upotrebu ako obje vrste ambalaže moraju vratiti na isto mjesto povrata.

U usporedbi s bocama za piće za jednokratnu upotrebu, višekratni spremnici uzrokuju manje emisije stakleničkih plinova, štite resurse i podržavaju lokalno gospodarstvo.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Webinar za medije: jednokratna plastika i zakonodavstvo

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, poziva sve zainteresirane novinare i novinarke da se u četvrtak 9. lipnja od 18 do 19.30 sati pridruže edukativnom webinaru na temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

 

Plastičnim vrećicama odzvonilo i u New Yorku!

Nakon što je američka savezna država New York prije gotovo godinu dana donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, njihova zabrana stupa na snagu danas, 1. ožujka 2020. godine!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER