U Europi stala reciklaža plastičnog otpada

Pandemija CoViD-19 utjecala je i na potražnju za recikliranom plastikom

Prema podacima organizacije Plastics Recyclers Europe (PRE), europska industrija recikliranja plastike zaustavila je svoju proizvodnju zbog trenutnih kretanja na tržištu uzrokovanih pandemijom CoViD-19.

Kako se navodi u priopćenju organizacije Plastics Recyclers Europe (PRE), pandemija CoViD-19 je značajno utjecala i na europsku industriju recikliranja plastike, kojoj glavne probleme predstavljaju pad potražnje zbog zatvaranja postrojenja za konverziju i rekordno niske cijene čiste ili djevičanske plastike, kao i općenito smanjene gospodarske aktivnosti na globalnoj razini.

„Ako se ovakva situacija nastavi i ako se ne poduzmu mjere za spašavanje sektora, recikliranje plastike prestat će biti profitabilno što će utjecati na nemogućnost postizanja ciljeva EU-a vezanih za recikliranje i ugroziti prijelaz prema gospodarenju plastikom na održiv način kao jedne od pretpostavki kružnog gospodarstva“, kazao je predsjednik PRE-a Ton Emans. „U tom ćemo slučaju reciklabilni plastični otpad biti prisiljeni slati na odlagališta ili spaljivanje.“

Također, u organizaciji tvrde kako će problemi tržišta recikliranja, osim teških posljedica za okoliš, imati i dalekosežne socioekonomske učinke zbog velikog broja radnika zaposlenih u gospodarenju otpadom.

PRE stoga poziva EU i države članice da u programe državnih potpora za tvrtke pogođene posljedicama pandemije, kao i nacionalne planove oporavka, uvrste i tvrtke iz njihovog sektora kako bi se omogućilo provođenje mjera bitnih za prijelaz na kružno gospodarstvo.

Osiguranje pozitivnih kretanja na ovom tržištu, navodi se u priopćenju, ključno je za smanjenje upotrebe djevičanske plastike u Europi, a samim tim i za opstanak tržišta sekundarnih sirovina, kao i daljnja ulaganja u taj sektor.

Reciklirana plastika čini tek oko 6 % ukupne potražnje u Europi

Podsjetimo, prema Europskoj strategiji za plastiku u kružnom gospodarstvu, trenutačnom proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem plastike prečesto se ne uspijevaju ostvariti gospodarske koristi koje donosi „kružniji” pristup te proizvodnja, upotreba i odlaganje štetno djeluju na okoliš.

U EU-u je u sektoru plastike zaposleno oko 1,5 milijuna ljudi, a iako je proizvodnja plastike proteklih godina bila stabilna, udio EU-a u globalnom tržištu opada jer proizvodnja u drugim dijelovima svijeta raste. Potencijal za recikliranje plastičnog otpada u EU-u je i dalje većinom neiskorišten, a ponovna upotreba i recikliranje otpadne plastike vrlo su niski, osobito u usporedbi s drugim materijalima (papir, staklo ili metali).

U Europi svake godine nastane gotovo 26 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se za recikliranje prikupi manje od 30 %, dok su stope odlaganja i spaljivanja plastičnog otpada i dalje visoke - 31 %, odnosno 39 %. Valja također napomenuti kako se odlaganje plastičnog otpada smanjilo, a spaljivanje povećalo.

Potražnja za recikliranom plastikom danas čini tek oko 6 % ukupne potražnje za plastikom u Europi te se u nove kapacitete za recikliranje plastike ne ulaže zbog predviđene niske profitabilnosti u sektoru.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Plastični otpad iz Velike Britanije spaljuje se na jugu Turske

Plastični otpad iz Velike Britanije spaljuje se u južnom turskom gradu i istoimenoj pokrajini Adana što utječe na onečišćenja tla i zraka te uništavanje prirodnih resursa. O tome svjedoče brojne fotografije nagomilanog plastičnog otpada, a o putovanju „reciklirane“ britanske plastike nedavno je izvijestio i BBC.

„Reciklabilni“ proizvodi najčešće se ne recikliraju!

Većina plastične ambalaže danas se ne reciklira niti se može reciklirati, a kemijska reciklaža ugrožava stvarnu mogućnost recikliranja plastike i sprječava napore za postupno ukidanje teško reciklabilne plastike, ističe Zero Waste Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER