Webinar za medije: jednokratna plastika i zakonodavstvo

Odgođeno za srpanj 2020. kada će se različitim aktivnostima obilježiti 'Srpanj bez plastike' !

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, poziva sve zainteresirane novinare i novinarke da se u četvrtak 9. lipnja od 18 do 19.30 sati pridruže edukativnom webinaru na temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

Koje su prednosti, a koje mane Direktive? Kako treba izgledati novi nacionalni zakon? Što je točno jednokratna plastika i na koje se proizvode odnosi nova Direktiva? To su samo neka od pitanja na koja će se nastojati odgovoriti tijekom webinara. 

 

Na webinaru će se predstaviti dvije publikacije pokreta Break Free From Plastic prevedene na hrvatski jezik, koje nude rješenja za ponovnu uporabu i govore o utjecaju proizvodnje i plastičnog onečišćenja na klimatske promjene.

>>> Pročitajte još >>> Break Free From Plastic: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

S obzirom na to da se bliži vrijeme transpozicije Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš u hrvatsko zakonodavstvo, odnosno objave prvog nacrta zakona, organizatori webinara vjeruju kako je potrebno informirati građane i građanke te ih aktivno pozivati na uključivanje u javnu raspravu.

Mediji i točno informiranje u ovoj temi imaju veliku ulogu. To je posebno važno jer smo nedavno mogli svjedočiti objavljivanju netočnih informacija, primjerice, u prilogu RTL Direkt-a i članku Večernjeg lista u kojem se osporava negativan utjecaj plastičnih vrećica na okoliš, a nedavno je i T-portal objavio vrlo sličan članak.

U ovom trenutku od iznimne je važnosti informirati javnost kako bi bila što uključenija u proces donošenja odluka te potaknuti kritičko promišljanje kako se cijelu priču ne bi svelo na industriju i štetne trgovačke prakse koje spašavaju same sebe pod svaku cijenu. Mediji utječu na to u kojem će se trenutku i kome postavljati pitanja te bi povećana informiranost novinara i novinarki o tom problemu mogla biti od ključne važnosti. 

>>> Pročitajte još >>> Sustavom povratne naknade do kvalitetnog recikliranja i smanjenja plastičnog otpada

Stoga je cilj ovog webinara pružiti sve važne i potrebne informacije kako bi se moglo točno i pravovremeno izvještavati o navedenoj temi. Webinar ujedno predstavlja i priliku za postavljanje pitanja za koja na uobičajenim događanjima Zelene akcije često nema vremena. 

Ovaj webinar je savršena prilika za sve novinare i novinarke koji se zanimaju za temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

Prijave su moguće putem online prijavnice do kraja nedjelje, 7. lipnja, a webinar će se održati 9. lipnja od 18-19.30 sati. Broj polaznika/ca je ograničen na 15-20 osoba, a poveznica na Zoom i podsjetnik na sudjelovanje šalje se sat vremena prije početka.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER