Štetnost jednokratne plastike zahtijeva iznošenje točnih i provjerenih informacija

„Izjava o higijeni plastičnih vrećica je neutemeljena, a spominjati mogućnost recikliranja u istoj rečenici sa spaljivanjem je krajnje neodgovorno i kontradiktorno.“

Zelena akcija reagirala je u četvrtak na informacije objavljene u prilogu jedne hrvatske nacionalne televizije te ga ocijenila iznimno štetnim i opasnim zbog širenja netočnih informacija o jednokratnoj plastici.

U nastavku u cijelosti prenosimo reakciju i komentare Zelene akcije na navedeni prilog:

„Smatramo iznimno opasnim da se u medijima poput RTL Direkt šire netočne informacije o jednokratnoj plastici koje smo niže u našem komentaru odlučili pobrojati. Direktiva za smanjenje jednokratne plastike korak je u dobrom smjeru te se nadamo da će i novi zakon biti usklađen s njezinim smjernicama pa čak i ambiciozniji s obzirom da je Hrvatska zemlja s velikom i raskošnom obalom, a jednokratni plastični predmeti najčešće završavaju u moru. Pozivamo ministarstvo da što prije objavi nacrt prijedloga zakona kako bi se javnost mogla uključiti u javnu raspravu!

Prva, iznimno manipulativna izjava u prilogu RTL-a, je ona direktora Optiplasta, Danijela Drčića, u kojoj se koristi klasičnim argumentom isticanja resursa potrebnih za proizvodnju papirnatih vrećica i mogućnosti „ponovne upotrebe“ jednokratnih plastičnih vrećica. No, ne spominje višekratne opcije poput platnenih ili pletenih vrećica koje mogu biti izrađene od recikliranih materijala i trajati godinama, uz puno veću mogućnost reciklaže nakon prestanka korištenja.

Sljedeća u potpunosti promašena izjava je ona profesorice FSB-a, Maje Runjić Havstad, u kojoj tvrdi da su plastične vrećice „higijenskije za korištenje i mogu se reciklirati“, iza čega u istoj rečenici ističe kako se također mogu spaliti te da „gore bez problema“. Izjava o higijeni plastičnih vrećica je neutemeljena, a spominjati mogućnost recikliranja u istoj rečenici sa spaljivanjem je krajnje neodgovorno i kontradiktorno. Budući da je tržište za recikliranje tzv. meke plastike u Europi (poput plastičnih vrećica) vrlo neučinkovito i gotovo nepostojeće, ona najčešće završava ili na odlagalištima gdje se stoljećima razgrađuje ili u spalionicama gdje se spaljivanjem u zrak ispuštaju otrovni kemijski spojevi poput furana i dioksina, što nikako nije praksa koju valja promovirati.

Izjava radnice u tvornici plastičnih vrećica nam ukazuje i na društveni aspekt problematike proizvodnje jednokratne plastike te je iz nje sasvim očito kako su ljudi zaposleni u toj industriji zbog nepovoljne ekonomske situacije i kredita osuđeni na takvu vrstu rada. Međutim, ono što industrija plastike pokušava sakriti jest da bi se prelaskom na sustave za ponovnu uporabu otvorila nova radna mjesta, u puno sigurnijim i zdravijim radnim uvjetima, koja su ujedno i ključna u kružnoj ekonomiji kakvu ta industrija navodno zagovara.“

>>> Pročitajte još >>> Plastika i ljudsko zdravlje

 

Podsjetimo, pokret Break Free From Plastic je Europskoj komisiji krajem travnja uputio otvoreno pismo u kojem se, između ostalog, ističe kako „industrija plastike nemilosrdno šalje lažne poruke donositeljima odluka i cijeloj svjetskoj javnosti, kapitalizirajući strahove koji proizlaze iz pandemije COVID-19“. Otvoreno pismo su potpisali Delphine Lévi Alvarès, europska koordinatorica pokreta Break Free From Plastic i Von Hernandez, glavni koordinator pokreta, a među brojnim drugim članicama ovog pokreta koje su ga podržale je i Zelena akcija / FoE Croatia (Zero Waste Croatia Network).

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Break Free From Plastic: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

Kapitalizirajući strahove koji proizlaze iz pandemije, industrija plastike nemilosrdno šalje lažne poruke donositeljima odluka i cijeloj svjetskoj javnosti, ističe se u otvorenom pismu pokreta Break Free From Plastic. Plastika za jednokratnu uporabu i naša kultura bacanja temelj su društvenih nepravdi koje je pandemija COVID-19 iznijela na vidjelo.

Webinar za medije: jednokratna plastika i zakonodavstvo

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, poziva sve zainteresirane novinare i novinarke da se u četvrtak 9. lipnja od 18 do 19.30 sati pridruže edukativnom webinaru na temu jednokratne plastike i zakonodavstva vezanog uz smanjenje određenih plastičnih proizvoda prema novoj Direktivi Europske unije.

 

Jednokratna plastika i pandemija koronavirusa

Smanjenje upotrebe jednokratne plastike tijekom krize koronavirusa nužno je shvatiti kao izraz solidarnosti s našim sugrađanima i sugrađankama; i prema radništvu u proizvodnim pogonima i prema radništvu u poduzećima za gospodarenje otpadom, čiji su radni uvjeti i radnička prava ugroženi u situaciji povećanja priljeva otpada od jednokratne plastike koji može biti zarazan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER