Novost u svijetu dizajna: žaluzine od recikliranog papira

Održiva alternativa neobnovljivim materijalima

Tajlandska dizajnerica Natchar Sawatdichai predstavila je svoju kolekciju papirnatih žaluzina, dizajniranih kao održivu alternativu konvencionalnim žaluzinama izrađenima od plastike.

Natchar Sawatdichai, tajlandska dizajnerica s diplomom londonskog Sveučilišta Kingston u području dizajna proizvoda i namještaja, dizajnirala je podesive žaluzine izrađene od papira, tzv. „Qualified blinds“, s ciljem stvaranja održive alternative konvencionalnim žaluzinama. One su uobičajeno izrađene od neobnovljivih materijala – plastike, koja tijekom svog životnog ciklusa štetno utječe na okoliš.  

Fotografija: Natchar Sawatdichai

„Proizvodnja najraširenijih vrsta žaluzina energetski je vrlo zahtjevna, kao i njihovo zbrinjavanje“, upozorila je Natchar Sawatdichai.

Sawatdichai tvrdi da je papir održiva i lako dostupna alternativa za plastiku, koja se najčešće koristi za proizvodnju žaluzina, roleta i ostalih proizvoda za uređenje doma. „Papir je materijal koji je dostupan u mnogim oblicima, podržava eksperimentiranja i masovnu proizvodnju, a njegovo zbrinjavanje otvara daljnje opcije njegovog ponovnog korištenja.“

Zanimljiva dekoracija ili koristan kućni proizvod

Ove inovativne žaluzine izrađene su od recikliranog papira ili papira dobivenog iz posebnih izvora, strojno su obrađene, a savijanje i lijepljenje se izvodi ručno. Za izradu jedne žaluzine potrebno je šest do sedam sati, a za izradu prototipova koristio se novinski papir i Hanji papir (tradicionalni ručno rađeni korejski papir), koji daje potreban raspon boja s odgovarajućom debljinom.

Fotografija: Natchar Sawatdichai

Prva kolekcija žaluzina, nazvana Through the Day, dostupna je u četiri boje – toplo bijeloj, kraljevsko plavoj, pješčano žutoj i zagasito ružičastoj boji, a žaluzine su dizajnirane tako da se lako mogu zamijeniti. Mogu se koristiti ili kao sezonski ukras ili kao prilagodljiv proizvod životnog vijeka između jednog i 12 mjeseci.

„Ljudi često izbjegavaju koristiti papir tijekom uređenja doma, ponajviše zbog njegova neupečatljiva izgleda i sumnji o dugotrajnosti takvih proizvoda“, rekla je Sawatdichai. „Možda još nismo pronašli odgovarajuće aplikacije koje mogu povećati njegovu vrijednost i promijeniti uvjerenje o ovom materijalu.“

Ostali dizajneri koji su eksperimentirali s papirom uključuju belgijsku dizajnericu Charlotte Jonckheer, koja je dizajnirala dva noćna ormarića od recikliranog papira i kamene prašine, i bruklinskog umjetnika Thomasa Bargera, koji je dizajnirao niz komada namještaja sačinjenih od papirne pulpe.

Dva noćna ormarića od recikliranog papira dizajnerice Charlotte Jonckheer / Fotografija: Charlotte Jonckheer

Stolac od papirne pulpe dizajnera Thomasa Bargera / Fotografija: Thomas Barger

  • Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Čak i invazivne vrste školjkaša mogu postati koristan materijal

Tim studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem natječaju Biodesign Challenge, međunarodnom programu obrazovanja koji svoje polaznike povezuje s biolozima, umjetnicima i dizajnerima.

Totomoxtle je materijal koji spašava rijetke vrste kukuruza

Meksički dizajner Fernando Laposse razvio je totomoxtle – materijal napravljen od raznobojnih ljuski raznih vrsta kukuruza kojim se potiče bioraznolikost koja je od životne važnosti. Ovaj projekt osvojio je i nagradu Future Food Design Awards za 2017. godinu.

Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER