Novost u svijetu dizajna: žaluzine od recikliranog papira

Održiva alternativa neobnovljivim materijalima

Tajlandska dizajnerica Natchar Sawatdichai predstavila je svoju kolekciju papirnatih žaluzina, dizajniranih kao održivu alternativu konvencionalnim žaluzinama izrađenima od plastike.

Natchar Sawatdichai, tajlandska dizajnerica s diplomom londonskog Sveučilišta Kingston u području dizajna proizvoda i namještaja, dizajnirala je podesive žaluzine izrađene od papira, tzv. „Qualified blinds“, s ciljem stvaranja održive alternative konvencionalnim žaluzinama. One su uobičajeno izrađene od neobnovljivih materijala – plastike, koja tijekom svog životnog ciklusa štetno utječe na okoliš.  

Fotografija: Natchar Sawatdichai

„Proizvodnja najraširenijih vrsta žaluzina energetski je vrlo zahtjevna, kao i njihovo zbrinjavanje“, upozorila je Natchar Sawatdichai.

Sawatdichai tvrdi da je papir održiva i lako dostupna alternativa za plastiku, koja se najčešće koristi za proizvodnju žaluzina, roleta i ostalih proizvoda za uređenje doma. „Papir je materijal koji je dostupan u mnogim oblicima, podržava eksperimentiranja i masovnu proizvodnju, a njegovo zbrinjavanje otvara daljnje opcije njegovog ponovnog korištenja.“

Zanimljiva dekoracija ili koristan kućni proizvod

Ove inovativne žaluzine izrađene su od recikliranog papira ili papira dobivenog iz posebnih izvora, strojno su obrađene, a savijanje i lijepljenje se izvodi ručno. Za izradu jedne žaluzine potrebno je šest do sedam sati, a za izradu prototipova koristio se novinski papir i Hanji papir (tradicionalni ručno rađeni korejski papir), koji daje potreban raspon boja s odgovarajućom debljinom.

Fotografija: Natchar Sawatdichai

Prva kolekcija žaluzina, nazvana Through the Day, dostupna je u četiri boje – toplo bijeloj, kraljevsko plavoj, pješčano žutoj i zagasito ružičastoj boji, a žaluzine su dizajnirane tako da se lako mogu zamijeniti. Mogu se koristiti ili kao sezonski ukras ili kao prilagodljiv proizvod životnog vijeka između jednog i 12 mjeseci.

„Ljudi često izbjegavaju koristiti papir tijekom uređenja doma, ponajviše zbog njegova neupečatljiva izgleda i sumnji o dugotrajnosti takvih proizvoda“, rekla je Sawatdichai. „Možda još nismo pronašli odgovarajuće aplikacije koje mogu povećati njegovu vrijednost i promijeniti uvjerenje o ovom materijalu.“

Ostali dizajneri koji su eksperimentirali s papirom uključuju belgijsku dizajnericu Charlotte Jonckheer, koja je dizajnirala dva noćna ormarića od recikliranog papira i kamene prašine, i bruklinskog umjetnika Thomasa Bargera, koji je dizajnirao niz komada namještaja sačinjenih od papirne pulpe.

Dva noćna ormarića od recikliranog papira dizajnerice Charlotte Jonckheer / Fotografija: Charlotte Jonckheer

Stolac od papirne pulpe dizajnera Thomasa Bargera / Fotografija: Thomas Barger

  • Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi

Znanstvena radionica u sklopu projekta „Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije“ dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER