Nove Reebok tenisice od pamuka i kukuruza

Ekološki održive tenisice izrađene od 75 posto biljnih materijala

Svjetski poznati proizvođač sportske opreme Reebok proizveo je biorazgradive tenisice na bazi biljnih materijala poput pamuka i kukuruza. Inovacija je uspješno plasirana na tržište, a prva isporuka već je rasprodana.

 

Obuću koristimo svakog dana, a većina osoba posjeduje sigurno više od jednog para. Svake godine u svijetu se proizvede preko dvadeset milijardi para obuće, a utjecaj industrije obuće na okoliš pritom je veći nego što možemo zamisliti.

Dnevna moda ekološki bitnih ishoda

U današnjem društvu, povećana potrošnja i njezin utjecaj na okoliš relevantan je globalni problem, a situacija na svjetskom tržištu i različiti standardi zaštite okoliša čine ga još složenijim. Stoga je neophodno usredotočiti se na cjelokupni životni vijek proizvoda, od same proizvodnje preko korištenja do njegovog odlaganja, uključujući materijalne tokove u društvu, kako bi se ostvarilo poboljšanje u radu na zaštiti okoliša i smanjenju utjecaja na isto.

Obuća ima velik utjecaj na okoliš u svim fazama svog životnog vijeka – od proizvodnje do odlaganja. U prosjeku, pri proizvodnji jedne cipele proizvede se 13,6 kg ugljikovog dioksida te u okoliš dospijevaju velike količine različitih, za ljude i okoliš toksičnih tvari. Bitno je istaknuti da proizvodnja samog materijala može imati velik utjecaj na okoliš, i to čak do 80 posto od utjecaja cijelog životnog vijeka jednog para cipela. 

Nadalje, trend proizvodnje materijala i krajnjih proizvoda u manje razvijenim zemljama s lošim uvjetima rada, zdravstvenim problemima i nedostatkom odgovarajućeg zakonodavstva u području zaštite okoliša povećava zabrinutost, ne samo među kupcima, već i među vladama i u industriji općenito.

Jednim švedskim istraživanjem utvrđeno je da je potrošnja obuće u Švedskoj tijekom 2000. i 2010. godine porasla za 20 posto. U 2010. godini u ukupnoj potrošnji dominirala je obuća od gume i plastike (36 %), zatim kožna obuća (24 %), pa obuća od tekstila (22 %), no dokazalo se kako najveći utjecaj na okoliš pri njihovoj proizvodnji ima upravo kožna obuća.

NPC UK Cotton + Corn sneakers / Reebok Media

Spoj prirodnog i modernog

Kako bi djelovao u smjeru smanjenja velikog utjecaja koji na okoliš ima industrija obuće te povećanja održivosti iste, popularni brend sportske opreme Reebok kreirao je svoje prve tenisice izrađene isključivo od biljnih materijala. Stvaranje Cotton + Corn (pamuk + kukuruz) linije tenisica, koju je ovaj divovski proizvođač sportske opreme najavio 2017. godine, predstavlja vrlo važnu poslovnu odluku tvrtke koja se u proizvodnji materijala dosad najvećim dijelom oslanjala na naftu. Naime, Reebok se prebacuje na korištenje biljnih materijala kao načina stvaranja čišće proizvodnje, ali i „čišćeg“ odlaganja proizvoda nakon korištenja.

Osim što za izradu gornjeg dijela obuće koristi stopostotni organski pamuk, naravno uz izbjegavanje korištenja ikakvih pesticida i herbicida prilikom njegovog uzgoja, Reebok je za izradu „bioplastičnog“ potplata novih tenisica iskoristio kukuruz. Kako bi upotpunili biljne materijale dobivene čisto prirodnim putem i korištene pri izradi tenisica, unutarnji je dio potplata (uložak) dizajniran je od ulja ricinusovog zrna.

NPC UK Cotton + Corn sneakers / Reebok Media

Proizvod ove Reebokove linije, NPC UK Cotton + Corn tenisice, prva je obuća koju je USDA (United Stated Department of Agriculture) certificirao kao obuću izrađenu od 75 posto bioloških materijala. One su proizvod partnerstva s DuPont Tate & Lyle Bio Products, tvrtkom poznatom po izradi bio rješenja za razna tržišta.

Iako se korištenje biljnih materijala u izradi tenisica smatra vrlo dobrom inovacijom, Reebokov razvoj u potpunosti održive obuće tu ne prestaje. Naime, Reebok ima potpuno održivi ciklus od tri dijela predviđen za Cotton + Corn proizvodnu liniju koji uključuje proizvodnju, nošenje i naknadno zbrinjavanje. S ovim tenisicama koje su u potpunosti biorazgradive Reebok je na dobrom putu za ostvarivanje toga cilja.

NPC UK Cotton + Corn sneakers / Reebok Media

Životni vijek tenisica nastavlja se i nakon njihovog kompostiranja jer se dobiveni kompost upotrebljava za izradu sljedeće generacije obuće. Ta činjenica je u velikom kontrastu s procijenjenih 20 milijardi para obuće godišnje proizvedenih u svijetu, od kojih na kraju gotovo sve završe na odlagalištu gdje su im za razgradnju potrebne stotine godina. Uz to, Reebok je poduzeo dodatne korake uklanjanja toksičnih boja iz proizvodnog procesa i isporuku tenisica u stopostotnoj recikliranoj ambalaži.

Nakon uspješnog dolaska na tržište, prva isporuka novih NPC UK Cotton + Corn tenisica trenutno je rasprodana. Predstavnica tvrtke Lizzy Manno izjavila je kako Reebok još nema točan datum kada će ove tenisice ponovno biti u prodaji, no mi svakako jedva čekamo da se ove biljne tenisice vrate na tržište.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Mogu li francuske tenisice Veja postati najodrživije na svijetu?

Kako bi pokazali da je i na području dizajna moguće promovirati ekološku održivost, utemeljitelji francuskog brenda Veja, Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion, nadaju se kako će njihove tenisice, čija izrada podrazumijeva upotrebu ekološki što održivijih materijala, uskoro osvojiti mnogobrojna svjetska tržišta.

Novu biorazgradivu prirodnu plastiku sigurno jedu čak i ribe

Iz dizajnerskog studija Crafting Plastics Studio stiže nova inovacija u obliku kompostne ili razgradive biolastike izrađene od kukuruznog škroba, šećera i otpadnog ulja za kuhanje, koja bi mogla zamijeniti sva konvencionalna pakiranja koja danas poznajemo.

Totomoxtle je materijal koji spašava rijetke vrste kukuruza

Meksički dizajner Fernando Laposse razvio je totomoxtle – materijal napravljen od raznobojnih ljuski raznih vrsta kukuruza kojim se potiče bioraznolikost koja je od životne važnosti. Ovaj projekt osvojio je i nagradu Future Food Design Awards za 2017. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER