Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Od ove godine u kutijama LEGO kocaka bit će i dijelova od bioplastike

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

Poznati danski proizvođač plastičnih kocki LEGO uložio je znatna financijska sredstva kako bi ostvario prijelaz na korištenje održivih materijala za proizvodnju svojih kocki. U skladu s tim, prije dvije i pol godine LEGO je osnovao svoj Centar za održive materijale i najavio ulaganje od 165 milijuna američkih dolara u otkrivanje i razvoj održivijih metoda proizvodnje materijala za svoje, svima omiljene, plastične kocke.

LEGO kao jedan od najprofitabilnijih svjetskih proizvođača igračaka najavljuje kako će do 2030. godine za proizvodnju svojih temeljnih proizvoda i ambalaže nastojati koristiti isključivo održive materijale. Uvažavajući ekološke i društvene utjecaje suvremenog doba, posebice potrebu napuštanja korištenja fosilnih goriva, ljudska prava i klimatske promjene, danski proizvođač smatra kako novi materijali moraju imati manji ekološki otisak od materijala koji sada zamjenjuju.

Poslovni ciljevi se ostvaruju i LEGO već ove godine na tržište stavlja novi oblik ekološki prihvatljivih igračaka! Riječ je o LEGO dijelovima koji su izrađeni od polietilenske plastike na biljnoj bazi, proizvedene iz etanola prethodno dobivenog iz šećerne trske. Nove „kocke“ predstavljaju biljke poput lišća, grmlja i drveća, a kako su izrađene od 100-postotne novodobivene plastike iz biljnog izvora, može se reći kako je riječ o „biljkama“ od biljaka!

Ovi dijelovi čine tek između jedan i dva posto ukupnih plastičnih dijelova LEGO proizvoda, a provedeni su i testovi stupnja izdržljivosti kako bi njihova izdržljivost bila jednaka dijelovima od polietilena dobivenog konvencionalnim postupkom.

„LEGO proizvodi oduvijek su pružali visoku kvalitetu igraćeg iskustva, davajući svakom djetetu priliku da oblikuje svoj svijet kroz dosjetljivu igru“, navodi Tim Brooks, potpredsjednik za zaštitu okoliša LEGO kompanije. „Djeca i roditelji neće primijetiti nikakvu razliku u kvaliteti ili izgledu novih elemenata jer polietilen dobiven iz biljnog izvora ima jednaka svojstva kao konvencionalni polietilen“.

Kako je već navedeno, novi botanički plastični elementi dobiveni iz biljnog izvora već će se ove godine početi pojavljivati u LEGO kutijama. Zahvaljujući upotrebi novih materijala, uskoro će nakon bezbrižne igre slijediti i bezbrižno odlaganje LEGO kocki, naravno, ako vama i vašim mališanima ikada dosade!

Barbara Kalebić / LEGO / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prvi aerogel napravljen od otpadnih plastičnih boca

Istraživači sa Sveučilišta u Singapuru nedavno su razvili aerogel – materijal iznimno niske gustoće, svojstava povoljnih za primjenu u različitim industrijama – dobiven iz plastičnih PET boca. Tako dobiveni materijal pogodan je, između ostalog, za izradu izolacijskog sloja vatrogasnih odijela zbog dobre izdržljivosti i postojanosti pri vrlo visokim temperaturama.

Zavjesa s bioreaktorom pretvara CO2 iz zraka u bioplastiku

EcoLogic Studio za arhitekturu i dizajn sa sjedištem u Londonu predstavio je novitet na tržištu obnovljivih materijala u obliku „urbane zavjese“ koja putem sadržanog bioreaktora pretvara CO2 u bioplastiku

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER