Bioplastika dizajnirana za razgradnju u morskom okolišu

Kako riješiti problem plastičnog otpada u morima i oceanima?

Talijanski proizvođač Novamont je tijekom ispitivanja svog najnovijeg biopolimera u moru potvrdio da se ovaj novi materijal počeo razgrađivati u roku od mjesec dana, a gotovo se u potpunosti raspao nakon jedne godine.

Već je opće poznat podatak da svake godine u svjetskim morima i oceanima završi oko osam milijuna tona plastike, a još više zastrašuje činjenica da u Sredozemnom moru svake minute završi čak 33.800 plastičnih boca! No, pored zapanjujuće količine i brzine kojom plastika dospijeva u mora i oceane, velik problem predstavljaju njene dramatične posljedice na život u moru - životinje se u nju mogu zaplesti, ugušiti se, a često je i zamjenjuju za hranu što rezultira njihovom smrću.

Sve se više suočavamo s posljedicama krize plastičnog otpada, što je mnoge inovatore i tvrtke potaknulo na pronalaženje i proizvodnju alternativnih materijala kojima bismo mogli ublažiti gorući problem plastičnog onečišćenja.

Jedna od takvih tvrtki je talijanski proizvođač Novamont koji trenutno testira svoj najnoviji biopolimer proizveden od komponenata biljnog podrijetla i biorazgradivih polimera, dizajniran za razgradnju u morskom okolišu. Tijekom ispitivanja u moru potvrđeno je da se ovaj materijal počeo razgrađivati u roku od mjesec dana, a gotovo se u potpunosti raspao nakon jedne godine.

  • Foto: Novamont

Novamontova bioplastika Mater-Bi već se koristi u nekim pakiranjima, vrećicama, posudama za hranu za jednokratnu upotrebu, kao i u poljoprivredi, kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima, od kojih se jedni razgrađuju u tlu, a drugi u vodi. Testiranja u moru uspješno su izvedena te su potvrdila rezultate svih dosadašnjih laboratorijskih istraživanja.

„Usavršili smo znanja o našim proizvodima i o njihovoj razgradnji u prirodnom okolišu. Kao što smo očekivali, ustanovili smo da naš proizvod ima iste biorazgradive karakteristike kao i papir u različitim morskim okruženjima“, izjavila je direktorica tvrtke Catia Bastiolo.

U Novamontu ističu kako njihovi proizvodi u smislu očuvanja okoliša nisu imali negativne učinke na morski život.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

Kombinacijom biopolimera do održive „plastične“ ambalaže

Prekomjerno korištenje plastične ambalaže danas je glavni uzrok globalnog onečišćenja plastikom. Borba protiv njega duga je i, osim posebnih mjera upravljanja i brzog djelovanja, zahtijeva i dosta strpljenja. Novoproizvedeni materijal od dva najčešće korištena biopolimera - celuloze i hitina - mogao bi učinkovito zamijeniti PET plastičnu ambalažu.

Iskorištavanjem prirodnog otpada do sigurne plastike

Hrana bi u skoro vrijeme mogla ostati duže zaštićena i higijenski ispravna u novoj plastičnoj ambalaži koja nije štetna za okoliš i u potpunosti je proizvedena od organskog otpada s poljoprivrednih farmi. Tako dobivena plastična ambalaža mogla bi se nakon korištenja slobodno baciti. Dapače, njenom razgradnjom bi u okolišu nastajale tvari koje hrane tlo. Iako je još u fazi istraživanja, novi materijal ima veliki potencijal za zamjenu PET ambalaže, navode znanstvenici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER