Lego City od sada prilagođen i za biciklist(ic)e

I LEGO je svjestan potrebe ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Obožavatelji ovih neodoljivih kockica žele graditi biciklističke staze i voziti bicikle u Lego Cityju, a čini se da će im jedan od najpopularnijih svjetskih proizvođača igračaka konačno ispuniti želje.

Danski proizvođač igračaka LEGO itekako je svjestan potrebe zadovoljavanja zahtjeva suvremenih potrošača te podizanja kvalitete i pouzdanosti svojih proizvoda. Nakon što je 2018. godine počeo proizvoditi ekološki prihvatljive kockice od bioplastike koje imaju znatno manji utjecaj na okoliš, sada je pokazao da pažljivo prati i najnovije trendove u području održive mobilnosti.

  • LEGO® / Marcel Steeman

Svojim novim setovima 60304 (ploče za cestu) i 60306 (trgovačke ulice) LEGO je predstavio novi način poimanja mobilnosti u Lego Cityju. Od sada će se tako moći graditi različite ceste i biciklističke staze, a stanovnici Lego Cityja moći će pored običnih voziti i teretne bicikle. Menadžment kompanije ocijenio je kako je došlo vrijeme da setove svojih igračaka prilagode očekivanom rastu u oblicima održive mobilnosti kao što je biciklizam. Sudeći po novom dizajnu, njihove nove biciklističke staze dovoljno su široke i omogućuju sigurnost biciklista baš kao prave biciklističke staze koje se ubrzano grade diljem europskih i svjetskih gradova, a novi se setovi mogu lako kombinirati kako bi Lego City postao „grad“ u potpunosti prilagođen biciklistima.

  • LEGO® / Marcel Steeman

Osim toga, predloženi setovi uključuju i nekoliko jednostavnih nosača za bicikle, kao i nekoliko različitih bicikala: bicikl s dječjom sjedalicom, bicikl s prednjim teretnim sandukom, ali i bicikl na kojem biciklist pumpa gume ili ga popravlja s alatom. Tu su i lokoti za bicikle, ali i kacige za sigurnost u vožnji Lego Cityjem u kojem je brzina ograničena na 30 km/sat! Novi LEGO setovi s plavim biciklističkim stazama, dovoljno širokim za vožnju u dva smjera, sigurno će oduševiti mnoge ljubitelje ovih kockica te se nadamo da će i lokalnim gradskim upravama ukazati na potrebu ulaganja u pravu biciklističku infrastrukturu. U protivnom ćemo o tome još dugo maštati igrajući se LEGO kockicama.

  • LEGO® / Marcel Steeman
Nizozemski fan LEGO kockica Marcel Steeman 2019. godine odlučio se na naizgled nemoguć pothvat: uvjeriti jednog od najpoznatijih proizvođača igračaka na svijetu u nužnost uvođenja velike promjene u dizajnu proizvoda. Naime, odlučio je uvjeriti tvrtku LEGO da u svoj gradić izgrađen od kockica uvede biciklističke staze. Ulice Lego Cityja godinama su na svojim ulicama imali automobile, ali ne i bicikle, zbog čega se stekao dojam pomalo neprijateljskog odnosa prema pješacima i biciklistima. Steeman je svoj prijedlog biciklističkih staza objavio na Legovoj web stranici za prezentaciju novih ideja, gdje entuzijasti mogu dijeliti svoje i glasati za ideje drugih. Najpopularnije ideje tako mogu dobiti priliku postati dijelom službenog LEGO seta, no to ne ide tako glatko jer je tijekom 13-ogodišnjeg programa prihvaćeno samo 33 ideja. Kako je Steemanova ideja postajala sve popularnija na društvenim mrežama, odgovor iz tvrtke LEGO nikako nije stizao. Neposredno prije izbijanja pandemije, stigle su najave da će LEGO ipak izmijeniti svoje setove uvođenjem novog dizajna ploče za ceste koji je uključivao i biciklističke staze plave boje. Steeman je stoga izmijenio svoj raniji prijedlog te, između ostalog, uveo široke plave biciklističke staze, izgledom slične onima kakve postoje u Danskoj i u regiji oko Billunda, sjedišta tvrtke LEGO. Prijedlog je na Steemanovo iznenađenje prihvaćen u roku od jednog dana te je dobio rok od 60 dana da njegovu ideju podrži stotinu osoba. To mu je uspjelo u samo četiri sata, a sada ima nešto više od godinu dana da ideju podrži 10.000 osoba.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER