Sudjelujte u javnom savjetovanju o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama!

Važno je! Sudjelovanje je moguće do 7. kolovoza 2021.

Sindikat biciklista poziva građan(k)e da se uključe u javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama!

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je 7. srpnja 2021. u javno savjetovanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, primarno zbog potrebe regulacije kretanja sve većeg broja električnih romobila i sličnih vozila, što nije u potpunosti na zadovoljavajući način bilo regulirano postojećim zakonom, priopćili su iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista je na svojim internetskim stranicama objavio svoje prijedloge i objašnjenja te omogućio građanima/kama lakše sudjelovanje u e-savjetovanju. Stoga pozivaju građan(k)e da najkasnije do 7. kolovoza 2021. iznesu svoje primjedbe i prijedloge kako bi se zaustavile predložene izmjene zakona – štetne za sve nemotorizirane sudionike u prometu, a posebno vozače bicikala, naglašavaju u Sindikatu biciklista.

U jesen prošle godine, prilikom javnog savjetovanja u vezi Obrasca prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama, osim što je pozdravio namjeru da se zakonski regulira prometovanje električnih romobila i sličnih vozila, Sindikat biciklista je istaknuo potrebu da se tim nacrtom prijedloga zakona ne propusti prilika kvalitetnije definirati i ostale odredbe koje se tiču i drugih ranjivih skupina u prometu: pješaka i biciklista, odnosno da se uz nejasnoće i probleme vezane za prometovanje električnih romobila, otklone nejasnoće i problemi vezani za sigurnije kretanje pješaka i biciklista.

Kako navode iz Sindikata biciklista, njihovi prijedlozi imali su za cilj poticanje promjene zakona u skladu s dobrom praksom iz drugih (europskih) država, primjerice:

  • omogućavanje prijevoza osoba (djece) u prikolici za bicikl,
  • definiranje minimalne udaljenosti prilikom pretjecanja vozača bicikala,
  • omogućavanje ugradnje snažnijih motora u električne bicikle s obzirom da trenutna maksimalna snaga istih ne zadovoljava potrebe teretnih bicikala ili bicikala za prijevoz putnika (rikše),
  • strože sankcioniranje parkiranja vozila po biciklističkim prometnim površinama,
  • jasnije definiranje prednosti vozača bicikala na biciklističkim prijelazima,
  • mogućnost ograničenja brzine u naseljenim mjestima na 30 km/h ili manje radi povećanja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu.

  • Zagrebačkim biciklistima/cama nije dovoljno što im sigurnost ugrožava loša biciklističkainfrastruktura, već se za to "brinu" i nekulturni vozači. Posebno je zanimljivo što je ovo vozilo nepropisno parkirano ispred Zagrebačkog holdinga (!!!) te dodatno umanjuje preglednost i sigurnost pješaka/biciklista pri skretanju s Ul. grada Vukovara u Zelinsku ul. / Ekovjesnik

Iz Sindikata biciklista napominju kako Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama, za koji nije provedeno propisano javno izlaganje, nije uvažio niti jedan od njihovih ranijih prijedloga te da nastoji odgovornost staviti isključivo na ugrožene skupine, umjesto na one koji predstavljaju najveću opasnost na cestama - motorna vozila, u čiju se protočnost kretanja i komfor ne zadire.

Smatraju, kako navode, da za Hrvatsku kao zemlju koja se želi pozicionirati na karti važnih cikloturističkih destinacija, ali i sve njezine stanovnike koji su voljni korištenjem održivih prijevoznih sredstava donijeti korist ne samo sebi nego cijeloj zajednici zbog manjeg zagađenja i buke, manjih prometnih gužvi, veće produktivnosti i manjih troškova za infrastrukturu i zdravstvo, ovakva prometna politika nazadna je u poodmaklom 21. stoljeću.

Sve upute kako sudjelovati u javnom e-savjetovanju možete na sljedećoj poveznici.

Podsjetimo, Grad Zagreb je 16. srpnja otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. Javno savjetovanje se provodi do 15. kolovoza 2021.

Sindikat biciklista / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER