Ovog petka obilježava se Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

Dana 10. veljače odvezite se biciklom na posao, u školu ili na faks!

Sindikat biciklista zajedno sa Zagrepčankama i Zagrepčanima već desetu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao. Ove godine, taj se dan obilježava u petak 10. veljače.

„Potrudimo se i ove godine pokazati kako nas mnogo vozi bicikl i zimi! Po običaju, u ranim jutarnjim satima 10. veljače srest ćete nas na nekoliko punktova u Zagrebu kako dijelimo poklone zimskim biciklisticama i biciklistima. Zajedno s Decathlonom podijelit ćemo vrećice sa zimskim grijačem za vrat, reflektirajućom trakicom za hlače i žitnom pločicom.” – najavljuju iz Sindikata biciklista.

Ako i ne biciklirate tijekom cijele zime, barem 10. veljače sjednite na bicikl na putu do posla (škole, fakulteta…) i pokažite sebi i drugima da se to ipak može! Pozovite kolege i prijatelje, vozite se zajedno ili organizirajte prijateljsko natjecanje!

Unatoč hladnom vremenu, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje prometne gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi, odnosno cijele godine.

Iz Sindikata biciklista pozivaju: „Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo, kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani još uvijek kratki, potrebno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Savjete za bicikliranje zimi možete pronaći na našoj web stranici.”

Zimske službe potrebno je i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao, „zato pozivamo zimske službe na čišćenje biciklističkih prometnih površina te da ih se ne koristiti za odlaganje počišćenog snijega“, poručuju iz Sindikata biciklista.

Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday, #winterbiketoworkdayZG i #winterbiketoworkdayHR.

Inicijativa međunarodnog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugog petka u veljači. Ove su godine kanadski inicijatori „Winter bike to work day“ odlučili ne prikupljati prijave i organizirati natjecanje već pozivaju na pomoć u humanitarnoj kampanji #BikesForUkraine. Više informacija o kampanji potražite na winterbiketoworkday.org i u-cycle.org.ua/projects/bikesforukraine.

 

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Nema zime za bečke biciklist(ic)e!

VEZANE VIJESTI

Dan zimskog bicikliranja na posao 2022.

Iako su ove godine kanadski inicijatori Svjetskog dana zimskog bicikliranja na posao (Winter Bike To Work Day) odlučili predahnuti od njegovog obilježavanja, Sindikat biciklista odlučio je nagraditi zagrebačke biciklist(ic)e koji od bicikliranja ne odustaju ni u zimskim mjesecima.

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER