Sindikat biciklista: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

#ZgazimoZarazu: Sindikat bicikista poziva građane na što češće bicikliranje za vrijeme adventa

Nemojte gubiti vrijeme čekajući u kolonama i kružeći dok tražite parking. Sjednite na bicikl na putu do posla ili faksa i pomognite u smanjenju gužvi! Ne zaboravite: dva kotača od zaraze su jača!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od 20. prosinca 2021. do 7. siječnja 2022., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

„Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom! Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu”, pozvali su iz Sindikata biciklista.

Prednosti vožnje biciklom u vrijeme aktualne zdravstvene krize su velike i važne:

  • pomaže u održavanju fizičke distance
  • smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz
  • smanjuje stvaranje gužvi u prometu
  • čuva vrijeme i novac
  • povećava vlastito psihofizičko zdravlje
  • povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje
  • smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije

>>> Pročitajte još >>> Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

>>> Pročitajte još >>> Ova mjera će milijunima Europljana olakšati svakodnevnu vožnju biciklom

Adventsko je vrijeme pa su svakodnevne gužve u prometu povećane i cjelodnevne čime se ne samo zagađuje zrak, nego i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo zbog pandemije.

Prometni problemi i gužve su mogu se značajno smanjiti i pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način - odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva. Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog pandemije Covida-19.

Iz Sindikata biciklista svim lokalnim vlastima u Hrvatskoj poručuju da se biciklističke prometne površine moraju redovito održavati, a još važnije je osigurati njihovu prohodnost kako bi vožnja bila sigurna čime se svakako smanjuju dodatni pritisci na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uskom prostoru nogostupa.

„Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!“, zaključuju u Sindikatu biciklista.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dan zimskog bicikliranja na posao 2022.

Iako su ove godine kanadski inicijatori Svjetskog dana zimskog bicikliranja na posao (Winter Bike To Work Day) odlučili predahnuti od njegovog obilježavanja, Sindikat biciklista odlučio je nagraditi zagrebačke biciklist(ic)e koji od bicikliranja ne odustaju ni u zimskim mjesecima.

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER