Dan zimskog bicikliranja na posao 2022.

Bicikliranje je poželjni oblik urbane mobilnosti jer smanjuje prometne gužve, a time i onečišćenje zraka i emisije štetnih plinova. Uostalom, zdravo je i predstavlja jednu od aktivnosti koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje.

Iako su ove godine kanadski inicijatori Svjetskog dana zimskog bicikliranja na posao (Winter Bike To Work Day) odlučili predahnuti od njegovog obilježavanja, Sindikat biciklista odlučio je nagraditi zagrebačke biciklist(ic)e koji od bicikliranja ne odustaju ni u zimskim mjesecima.

Neke od Zagrepčana/ki koji ni zimi ne odustaju i obveze po gradu obavljaju na dva kotača, brinu o svom zdravlju i okolišu, Sindikat biciklista razveselit će simboličnom dodjelom nagrada u ranim jutarnjim satima u petak 25. veljače. Lokacija se, kao i svake godine, čuva u tajnosti.

„Polako ispraćamo zimu i podsjećamo da je važno kretanjem na vlastiti pogon očuvati fizičko i mentalno zdravlje, smanjiti upotrebu automobila zbog zagađenja, gužvi i buke koje uzrokuje i rasteretiti javni prijevoz“, ističu u Sindikatu biciklista.

Akcija se odvija u sklopu projekta „Održivo kretanje Zagrebom 2021.”, financiranom od Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Podsjetimo, inicijativa prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama te obilježavanja Svjetskog dana zimskog bicikliranja na posao (Winter Bike To Work Day) svakog drugog petka u veljači, pokrenuta je u Kanadi 2013. godine. Dvije godine kasnije ovoj se inicijativi priključio Sindikat biciklista, pozivajući Zagrepčan(k)e i stanovnike svih drugih hrvatskih gradova na sudjelovanje u Danu zimskog bicikliranja na posao.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER