U Beču 2022. izbrojeno više od 11 milijuna biciklista i biciklistica!

Nema zime za bečke biciklist(ic)e!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, prošle je godine postavljen novi rekord jer je na bečkim ulicama zabilježeno čak 11,7 milijuna biciklist(ic)a. Biciklistički promet u porastu je čak i u hladnijim mjesecima.

U glavnom gradu Austrije bicikliranje je vrlo popularna aktivnost, i to tijekom svih godišnjih doba. Prema najnovijim podacima prošle je godine na bečkim ulicama zabilježeno čak 11,7 milijuna biciklist(ic)a. Najčešće se pedaliralo u svibnju i lipnju. Pritom je u svibnju 2022. bilo 33 % više biciklista nego u istom mjesecu 2021. No, biciklistički promet u porastu je i u hladnijim mjesecima. Tako se, na primjer, u studenom 2022. bečkim ulicama biciklom provozalo 13 % više građana, dok je unatoč hladnoći u siječnju 2022. također zabilježeno 10 % više biciklista u odnosu na 2021. godinu.

Blagi pad u ljetnim mjesecima ukazuje na to da stanovnici Beča nakon dvije pandemijske godine ponovno sve više ljetuju izvan grada. Također, u 2022. je bilo znatno više toplih dana s temperaturom zraka preko 30 stupnjeva.

  • Kretanje broja biciklist(ic)a u Beču od 2019. do 2022. godine Podaci za 2022. godinu ne uključuju podatke zabilježene na pet novi automatskih brojača. © Mobilitätsagentur Wien / Büro band

Bečka ulica Argentinierstraße postaje sve važnija za bicikliste

Biciklistički promet svakodnevno mjeri 18 automatskih brojača u gradu, uključujući pet novopostavljenih u 2022. godini. Na lokacijama ranije postavljenih 13 automatskih brojača ukupno je zabilježeno 9.368.959 biciklist(ic)a, no zahvaljujući novim brojačima dosegnuta je brojka od njih čak 11.672.615!

Kod nekih brojača poput onoga u ulici Argentinierstraße, koja povezuje područje urbanog razvoja u Sonnwendviertelu i Bečki glavni kolodvor sa središtem grada, zabilježen je značajan porast prometa i ondje je 2022. prvi put prošlo više od milijun biciklista ili 14 % više u odnosu na 2021. godinu.

  • Kretanje broja biciklist(ic)a u ulici Argentinierstraße od 2013. do 2022. godine © Mobilitätsagentur Wien

Više od milijun biciklist(ic)a na pet lokacija

Rekordan broj od 10.462 biciklist(ic)a zabilježen je u srijedu 11. svibnja 2022. na Opernringu. S 10.462 zabilježena biciklista, bio je to rekordan biciklistički dan u 2022. godini

Preko milijun biciklista izbrojalo je i nekoliko drugih brojača, među kojima su onaj u ulici Operngasse (1.169.324 ili +2 %), jedne od najfrekventnijih biciklističkih staza, kao i na Pratersternu (1.297.814 ili -1 %), najvećem kružnom toku u gradu. Na Opernringu su dva automatska brojača zabilježila 1.808.060 biciklis(ic)a ili pet posto više u odnosu na 2021. godinu.

Kao i prošle godine, više od milijun ljudi bicikliralo je i u ulici Lassallestraße (drugi okrug Leopoldstadt), koja od kružnog toka vodi prema najpoznatijem mostu preko Dunava Reichsbrücke. Uzduž te ulice trenutačno se gradi dvosmjerna biciklistička staza široka četiri metra koja će pedaliranje tom rutom učiniti sigurnijim i ugodnijim. Dio je to planirane mega-biciklističke staze koja će biti duga čak sedam kilometara te će povezivati središte Beča s 22. gradskim okrugom i popularnim rekreacijskim područjem Donaustadt.

  • Biciklistička staza koja prolazi pored čuvene galerije Secession te uz Linke Wienzeile vodi prema poznatoj tržnici Naschmarkt. © Mobilitätsagentur / Christian Fürthner

Austrijska prijestolnica prošle je godine predstavila dosad najveći plan širenja biciklističkih staza. Od planirana 44 projekta do kraja godine provedeno je čak više od 50 projekata, a biciklistička mreža postala je bogatija za 17 kilometara novih staza. Osim toga prošle je godine u biciklističku infrastrukturu uloženo preko 26 milijuna eura, što predstavlja peterostruko povećanje. Beč i ove godine nastavlja raditi na svojoj biciklističkoj infrastrukturi kako bi je dodatno poboljšao te planira nastaviti gradnju staza koje su na pojedinim mjestima prekinute. Time će zasigurno potaknuti još veći broj građana da se odluče na korištenje ovog ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva, a dio biciklističkih projekata realiziranih 2022. možete vidjeti u priloženom videu.

  • Prvaa mega-biciklistička staza omogućit će stanovnicima 22. bečkog okruga Donaustadt siguran i brz dolazak u središte grada. Dvosmjerne biciklističke staze široke 4,4 metra i nove zelene površine povezivat će ova dva dijela grada preko ulice Praterstraße, u kombinaciji s nedavno izgrađenim biciklističkim stazama duž ulica Aspernbrückengasse i Lassallestrasse te mosta Aspernbrücke. Tako će se do 2024. godine stvoriti optimalna biciklistička veza duga sedam kilometara. © Mobilitätsagentur Wien / Fahhrad Wien

EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču 2021. više od 9,3 milijuna biciklista i biciklistica!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, broj biciklist(ic)a bio je još veći nego 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER