Vodootporne cipele XpreSole Panto izrađene su od taloga kave

Iznošena obuća predstavlja značajan dio ukupne količine otpada iz kućanstava

S oko 7,8 milijardi ljudi na našem planetu, od kojih mnogi posjeduju više pari cipela, odlagališta su puna odbačene obuće napravljene od sastojaka na bazi nafte. Drugi važan proizvod je kava bez koje mnogi od nas ne mogu zamisliti svoj svakodnevni život, a procjenjuje se kako se njenom konzumacijom godišnje proizvede oko 25 milijardi dodatnih kilograma otpada. Iako nam se talog kave čini bezopasnim, ova vrsta otpada na odlagalištu oslobađa metan, daleko moćniji staklenički plin od CO2.

Imajući to na umu, proizvođač obuće Ccilu (CHEE-loo) razvio je posebnu liniju vodootpornih polučizama, nazvanu XpreSole Panto, napravljenu od recikliranog taloga kave i drugih ekološki prihvatljivih materijala. Ove čizme i cipele dostupne su u nekoliko modela i boja, no svima je zajedničko što su proizvedene od recikliranog taloga kave prikupljenog iz lokalnih kafića na Tajvanu. Tehnologija koju je razvio Ccilu rezultirala je patentiranim, visokotehnološkim materijalom koji se koristi za izradu certificirane veganske obuće, a sam postupak proizvodnje smanjuje otpad od kave, ali i emisije ugljikovog dioksida i metana.

© CCILU - XpreSole Panto

Ova inovacija potencijalno može imati značajan utjecaj na proizvodnju obuće, s obzirom na to da se za proizvodnju svakog para polučizama i cipela reciklira talog nastao konzumacijom 15 šalica kave. Talog se suši i melje, a potom granulira pomoću patentirane tehnologije XpreSole. Tako dobiveni materijal zatim se pretvara u tkaninu koja se koristi za podstavu i uložak ove obuće. Međutim, to nije sve jer se ostaci kave također koriste za izradu vanjskog dijela čizama i cipela pa odbačeni talog kave na kraju čini gotovo trećinu svakog para.

Osim toga, tvrtka Ccilu pažljivo odabire i preostale materijale. Na primjer, uložak sadrži pjenu OrthoLite® napravljenu od recikliranih guma, dok su vezice izrađene od recikliranih plastičnih boca.

© CCILU - XpreSole Panto

Ova održiva obuća proizvedena je da traje, a s nekoliko modela zadovoljavaju se različite potrebe i namjene - od obuće za kampiranje i slobodno vrijeme do elegantnijih modela za uredske prostore ili noćne izlaske. To je ujedno obuća za kišu pa je vodootporna te odolijeva prljavštini i blatu. Obuća XpreSole Panto održava stopala suhima s obzirom da podstava upija vlagu i otporna je na mirise. Periva je u perilici rublja, a u tvrtki Ccilu tvrde da može izdržati više od 100 ciklusa pranja.

Ccilu je nedavno završio uspješnu Kickstarter kampanju i već je privukao pozornost inovativnim dizajnom svoje XpreSole Panto obuće koja je od početka proizvodnje u 2017. godini već osvojila 12 nagrada. Neke od njih su Red Dot Design Award, iF Design’s Gold Award i A’Design’s Silver Award, kao i Taipei International Design Award krajem 2020. XpreSole Panto modeli polučizama i cipela trenutno su dostupni u četiri neutralne boje, a mogu se kupiti putem online trgovine te u odabranim maloprodajnim trgovinama diljem svijeta.

© CCILU - XpreSole Panto

Ali to, naravno, nije sve! Ccilu sada u ponudi ima i XpreSole tenisice - još jedan veganski, održivi i ekološki prihvatljiv proizvod kojim se smanjuje ekološki otisak pretvarajući talog kave u obuću.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Je li upcycling budućnost dizajna?

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, no pod utjecajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit. To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoliša i jedinstvenim uporabnim predmetima.

Nove Reebok tenisice od pamuka i kukuruza

Svjetski poznati proizvođač sportske opreme Reebok proizveo je biorazgradive tenisice na bazi biljnih materijala poput pamuka i kukuruza. Inovacija je uspješno plasirana na tržište, a prva isporuka već je rasprodana.   

Mogu li francuske tenisice Veja postati najodrživije na svijetu?

Kako bi pokazali da je i na području dizajna moguće promovirati ekološku održivost, utemeljitelji francuskog brenda Veja, Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion, nadaju se kako će njihove tenisice, čija izrada podrazumijeva upotrebu ekološki što održivijih materijala, uskoro osvojiti mnogobrojna svjetska tržišta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER