Kava je zdrava, a ni talog nije za baciti!

U Londonu autobusi uskoro voze na biogorivo iz taloga kave

Iza svakodnevne konzumacije kave ostaje velika količina taloga koja ne mora završiti u otpadu, već se može učinkovito iskoristiti za pretvorbu u biogorivo. Londonska tvrtka Bio-bean u suradnji s naftnom kompanijom Shell, proizvodi biogorivo iz kave za pogon londonskih gradskih autobusa

Kava je užitak koji većina nas svakodnevno konzumira i po nekoliko puta. Ono što se rijetko pitamo jest što se događa s velikim količinama taloga kave koji iza nas ostaje?

Godišnje se proizvede i po nekoliko milijuna taloga kave koji ne mora završiti na odlagalištu zajedno s ostalim biološkim otpadom, već se može učinkovito iskoristiti. To nam potvrđuje čitav niz zanimljivih primjera gdje se reciklirani talog kave koristi kao cestovni materijal, kao dodatak vlaknima za izradu toplije odjeće ili kao učinkovito sredstvo za uklanjanje stakleničkih plinova iz atmosfere. 

Od kave do goriva

Bio-bean, prva tvornica za reciklažu kave na svijetu, već nekoliko godina prikupljanjem taloga kave iz kafića i restorana diljem Engleske izrađuje Coffee Logs – ekološke brikete izrađene od taloga kave koje se koriste za grijanje domova i predstavljaju održivu alternativu konvencionalnim fosilnim gorivima.

Osim briketa, Bio-bean je uz potporu multinacionalne naftne kompanije Shell i britanske tvrtke za proizvodnju biogoriva Argent Energy, počeo proizvoditi biodizel od taloga kave naziva B20 mješavina. Dobiva se ekstrakcijom ulja iz taloga kave koje se potom miješa s drugim mastima i uljima. Novonastala smjesa ulja i masti se zatim miješa s mineralnim dizelom kako bi se proizvelo gorivo u kojem će udio biokomponente iznositi 20 posto.

Korištenjem ovog biodizela za pogon londonskih autobusa, očekuje se smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 10 do 15 posto. Godišnje se u tvornici može preraditi oko 50,000 tona taloga kave, što je otprilike četvrtina godišnjeg otpada taloga kave nastalog u Londonu.

Koja je dobit za okoliš?

Kao i s primjenom bilo koje vrste biogoriva, potrebno je razmotriti dobit za okoliš. Stvara li prijevoz taloga kave iz objekata diljem Londona, kao i sam proces prerade, više otpada i onečišćenja, nego što se to isto smanjuje recikliranjem?

Trenutno je to nemoguće procijeniti, ali ono što se zna jest da je ovaj proces na dobrom putu i da se njegove pogodnosti svakako mogu proširiti u kombinaciji s drugim ekološki prihvatljivim inicijativama. Tako bi kamioni koji prevoze teret mogli biti električni, a tvornica bi poduzimanjem određenih mjera mogla smanjiti svoje emisije. 

U prvoj fazi projekta, planirana je proizvodnja 6,000 litara biodizela. U kasnijim fazama, tvrtke planiraju proizvesti „čistu smjesu“ biodizela u kojoj neće biti drugih masti i ulja koja se trenutno nalaze u mješavini biodizela.  

K.P.

VEZANE VIJESTI

Nova naknada za benzinska i dizel vozila u Londonu

U Londonu je na snagu stupila nova odredba prema kojoj će vlasnici vozila koja najviše zagađuju okoliš plaćati dnevnu naknadu za vožnju po gradskom središtu u visini od 21,50 funti.

Gorivo od perja peradi

Profesor Manoranjan Mano Misra i članovi njegovog tima na Sveučilištu u Nevadi su stvorili novu i ekološki prihvatljivu tehnologiju za proizvodnju biodizelskog goriva iz tzv. „pilećeg pernatog obroka“.

Veliki napredak u industrijskoj proizvodnji biogoriva iz algi

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER