Veliki napredak u industrijskoj proizvodnji biogoriva iz algi

Zamjena za fosilna goriva

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva.

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva. Fotografija: Diana House Flickr

Korištenje CO2 za proizvodnju masti kod algi nije ništa novo, ali količina masti koju razvija ovaj novi soj algi od izuzetnog je značaja.

„Masne alge čine soj puno prikladnijim za proizvodnju biogoriva u industrijskom mjerilu“, izjavili su iz ExxonMobil tvrtke.

Gorivo na bazi algi ima brojne prednosti kao što su manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s ostalim izvorima energije. Također, u odnosu na druge sirovine koje se koriste za proizvodnju biogoriva poput kukuruza ili šećerne trske, proizvodnja algi u industrijskom mjerilu ne bi imala negativnih utjecaja na proizvodnju hrane.

Znanstvenici iz Exxon Mobil-a i SGI-a istražuju proizvodnju biogoriva iz algi još od 2009. godine. Izmjenom dijelova genoma odgovornih za apsorpciju dušika, osnovnog nutrijenta, uspjeli su razviti alge s 40-postotnim udjelom masti, što je dvostruko veći udjel u odnosu na konvencionalne alge.

„Znali smo da alge imaju veći potencijal za proizvodnju biogoriva od ostalih sirovina kao što su kukuruz ili soja. Za razliku od njih, alge ne zahtijevaju obradivu zemlju ili slatku vodu“, rekao je Alessandro Faldi, znanstvenik iz ExxonMobil-a.

„Pred nama je još uvijek dug put“, izjavio je Faldi, „Morat ćemo povećati sposobnosti algi u pretvorbi sunčeve energije u biomasu kako bi se dodatno povećala proizvodnja masnoća te početi s testiranjima više algi uzgojenih pri različitim uvjetima“.

VEZANE VIJESTI

100-postotna obnovljiva električna energija do 2050. godine je realnost

Globalni prijelaz na 100-postotnu obnovljivu električnu energiju, više nije dugoročna vizija i upravo se događa, navodi se u studiji finskog Lappeenranta tehnološkog sveučilišta i međunarodne mreže znanstvenika i parlamentaraca Energy Watch Group, objavljenoj na netom održanoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Bonnu.

Nova zgrada DHMZ – robusne lamele umjesto razigrane forme usklađene s okolišem

Javnosti je ostalo nepoznato je li ijedan od ocjenjivanih 15 radova, pa ni od onih prvih pet koji su ušli u uži izbor, pokušao odgovoriti na izazove suvremene arhitekture. Koliko su radovi naših arhitekata samo reprodukcija već viđenog na nekim drugim prostorima, a koliko se ovakva jedna zgrada za potrebe DHMZ „ugrađuje u prirodu“? Prostora za razmah novih ideja ima, samo ima li ideja i hrabrosti da se one realiziraju?

Gorivo od perja peradi

Profesor Manoranjan Mano Misra i članovi njegovog tima na Sveučilištu u Nevadi su stvorili novu i ekološki prihvatljivu tehnologiju za proizvodnju biodizelskog goriva iz tzv. „pilećeg pernatog obroka“.

Nova naknada za benzinska i dizel vozila u Londonu

U Londonu je na snagu stupila nova odredba prema kojoj će vlasnici vozila koja najviše zagađuju okoliš plaćati dnevnu naknadu za vožnju po gradskom središtu u visini od 21,50 funti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER