Veliki napredak u industrijskoj proizvodnji biogoriva iz algi

Zamjena za fosilna goriva

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva.

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva. Fotografija: Diana House Flickr

Korištenje CO2 za proizvodnju masti kod algi nije ništa novo, ali količina masti koju razvija ovaj novi soj algi od izuzetnog je značaja.

„Masne alge čine soj puno prikladnijim za proizvodnju biogoriva u industrijskom mjerilu“, izjavili su iz ExxonMobil tvrtke.

Gorivo na bazi algi ima brojne prednosti kao što su manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s ostalim izvorima energije. Također, u odnosu na druge sirovine koje se koriste za proizvodnju biogoriva poput kukuruza ili šećerne trske, proizvodnja algi u industrijskom mjerilu ne bi imala negativnih utjecaja na proizvodnju hrane.

Znanstvenici iz Exxon Mobil-a i SGI-a istražuju proizvodnju biogoriva iz algi još od 2009. godine. Izmjenom dijelova genoma odgovornih za apsorpciju dušika, osnovnog nutrijenta, uspjeli su razviti alge s 40-postotnim udjelom masti, što je dvostruko veći udjel u odnosu na konvencionalne alge.

„Znali smo da alge imaju veći potencijal za proizvodnju biogoriva od ostalih sirovina kao što su kukuruz ili soja. Za razliku od njih, alge ne zahtijevaju obradivu zemlju ili slatku vodu“, rekao je Alessandro Faldi, znanstvenik iz ExxonMobil-a.

„Pred nama je još uvijek dug put“, izjavio je Faldi, „Morat ćemo povećati sposobnosti algi u pretvorbi sunčeve energije u biomasu kako bi se dodatno povećala proizvodnja masnoća te početi s testiranjima više algi uzgojenih pri različitim uvjetima“.

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori u Europi 2017. premašili ugljen

U Europi je po prvi put godišnja količina električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije nadmašila električnu energiju proizvedenu iz konvencionalnog fosilnog goriva ugljena. Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen širom EU-a u 2017. godini pala je za 7 %, čemu je najzaslužnije napuštanje takvih elektrana u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. 

Gorivo od perja peradi

Profesor Manoranjan Mano Misra i članovi njegovog tima na Sveučilištu u Nevadi su stvorili novu i ekološki prihvatljivu tehnologiju za proizvodnju biodizelskog goriva iz tzv. „pilećeg pernatog obroka“.

Hoće li alge uskoro noću osvjetljavati naše gradove?

Pravilno osvjetljenje od izuzetne je važnosti za sigurnost ljudi i prometa u gradovima i na autocestama, no rasvjeta ipak zahtijeva veliku potrošnju energije. Mnogi su svjetski gradovi s ciljem postizanja ušteda već izvršili rekonstrukciju svoje rasvjete i ugradili LED rasvjetu, trenutno energetski najučinkovitiju rasvjetu na tržištu. Unatoč tome, obnovljivi izvori energije ipak se nameću kao idealno rješenje za noćnu rasvjetu gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER