Je li upcycling budućnost dizajna?

Gabarage Upcycling Design svemu daje novu šansu

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, no pod utjecajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit. To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoliša i jedinstvenim uporabnim predmetima.

Gabarage Upcycling Design je bečka tvrtka posvećena upcyclingu: odbačenim predmetima i materijalima ponovnim korištenjem i preradom daje novu uporabnu vrijednost i pretvara ih u jedinstvene dizajnerske predmete i dizajnerski namještaj.

Suvremeno potrošačko društvo stvara velike količine raznih vrsta otpada, pa tako i dizajnerima ove bečke tvrtke na raspolaganje stavlja raznolik izbor predmeta i materijala. Gabarage Upcycling Design daje novi život odbačenim teniskim i nogometnim loptama, pa čak čunjevima za kuglanje, a od dijelova semafora proizvodi unikatne svjetiljke. No sigurno vam nikada nije palo na pamet da se i od pokretnih stepenica može izraditi namještaj.

© Christoph Janka / Stadtmuseum Dortmund

U suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien dizajneri tvrtke Gabarage Upcycling Design iskoristili su stare pokretne stepenice bečke podzemne željeznice i izradili namještaj nazvan „de_escalator“. Ovi stolovi i klupe trenutno su izloženi u dortmundskom muzeju suvremene umjetnosti Ostwall im Dortmunder U gdje služe za odmor i predah muzejskih posjetitelja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

Mogu li francuske tenisice Veja postati najodrživije na svijetu?

Kako bi pokazali da je i na području dizajna moguće promovirati ekološku održivost, utemeljitelji francuskog brenda Veja, Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion, nadaju se kako će njihove tenisice, čija izrada podrazumijeva upotrebu ekološki što održivijih materijala, uskoro osvojiti mnogobrojna svjetska tržišta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER