Je li upcycling budućnost dizajna?

Gabarage Upcycling Design svemu daje novu šansu

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, no pod utjecajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit. To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoliša i jedinstvenim uporabnim predmetima.

Gabarage Upcycling Design je bečka tvrtka posvećena upcyclingu: odbačenim predmetima i materijalima ponovnim korištenjem i preradom daje novu uporabnu vrijednost i pretvara ih u jedinstvene dizajnerske predmete i dizajnerski namještaj.

Suvremeno potrošačko društvo stvara velike količine raznih vrsta otpada, pa tako i dizajnerima ove bečke tvrtke na raspolaganje stavlja raznolik izbor predmeta i materijala. Gabarage Upcycling Design daje novi život odbačenim teniskim i nogometnim loptama, pa čak čunjevima za kuglanje, a od dijelova semafora proizvodi unikatne svjetiljke. No sigurno vam nikada nije palo na pamet da se i od pokretnih stepenica može izraditi namještaj.

© Christoph Janka / Stadtmuseum Dortmund

U suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien dizajneri tvrtke Gabarage Upcycling Design iskoristili su stare pokretne stepenice bečke podzemne željeznice i izradili namještaj nazvan „de_escalator“. Ovi stolovi i klupe trenutno su izloženi u dortmundskom muzeju suvremene umjetnosti Ostwall im Dortmunder U gdje služe za odmor i predah muzejskih posjetitelja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Vodootporne cipele XpreSole Panto izrađene su od taloga kave

S oko 7,8 milijardi ljudi na našem planetu, od kojih mnogi posjeduju više pari cipela, odlagališta su puna odbačene obuće napravljene od sastojaka na bazi nafte. Drugi važan proizvod je kava bez koje mnogi od nas ne mogu zamisliti svoj svakodnevni život, a procjenjuje se kako se njenom konzumacijom godišnje proizvede oko 25 milijardi dodatnih kilograma otpada. Iako nam se talog kave čini bezopasnim, ova vrsta otpada na odlagalištu oslobađa metan, daleko moćniji staklenički plin od ugljikovog dioksida.

Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER