Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Tijekom projekta se planiralo reciklirati četiri tone plastičnog otpada, što je količina koju proizvodi 14 grčkih kućanstava

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

Plastični otpad se sve više koristi za dizajn interijera i proizvoda, a zahvaljujući razvoju novih tehnologija sada se može pretvoriti i u 3D tiskani ulični namještaj. Projektom Print Your City pokušavao se redizajnirati javni prostor u suradnji s građanima i to uvođenjem 3D tiskanog namještaja koji je funkcionalan i vizualno vrlo privlačan. Ovaj koncept je s ciljem pronalaženja načina za smanjenje količina plastičnog otpada razvio nizozemski dizajnerski studio The New Raw, koji su osnovali Panos Sakkas i Fonteini Steak, a prvi put su ga uspješno testirali i predstavili javnosti u Amsterdamu s prototipom klupe XXX 2015. godine.

  • Foto: Print Your City

Svoj projekt nastavili su razvijati u Solunu, i to kao dio Zero Waste Future programa koji u Grčkoj financira Coca-Cola. U aktivnosti projekta nastojao se uključiti što veći broj lokalnog stanovništva, a središte svih aktivnosti bio je Zero Waste Lab u Solunu koji je djelovao kao edukacijski centar za lokalno stanovništvo i njihovo upoznavanje s recikliranjem plastike, dostavu otpada i dizajniranje uličnog namještaja. Prvi grčki prototipovi tiskani su prošle godine i uglavnom su to bile klupe i žardinjere za biljke. Za izradu svakog komada uličnog namještaja bilo je potrebno oko 12 sati, a iskorišteno je oko stotinu kilograma reciklirane plastike. No, Zero Waste Lab je u međuvremenu uspio povećati efikasnost proizvodnje.

Novi 3D tiskani namještaj sastoji se od polipropilena (PP) i polietilena (PE), od kojih se izrađuju razna pakiranja za hranu. Nakon sakupljanja reciklirane plastike, ona se zatim sortirala, ispirala i usitnjavala prije postupka otapanja te se tako dobivena mješavina pripremala za 3D tiskanje.

Stanovnici Soluna su sami odlučivali o tome u što će se reciklirana plastika pretvoriti, a nove proizvode mogli su oblikovati putem internetske stranice projekta Print Your City, odnosno odabrati boje, namjenu i javne prostore u kojima će se novi urbani namještaj postaviti. U ponudi je bilo cijelo mnoštvo mogućnosti – žardinjere za biljke, klupe, stalci za bicikle, posude za hranjenje pasa, police za knjige i drugo. Kada je konačno donijeta odluka o dizajnu i lokaciji, građani su na internetskoj stranici projekta dobili podatke o potrebnim količinama reciklirane plastike, što ih je poticalo da recikliraju još više kako bi postigli dovoljne količine otpada.

Park Hanth u središtu Soluna je ranije ove godine postao prvi javni prostor na kojem je postavljen ulični namještaj izrađen 3D tiskanjem, a građani Soluna dobili su nov i suvremen ulični namještaj te istovremeno aktivno sudjelovali u promociji zaštite okoliša i održivog urbanog razvitka.

Projekt se pokazao vrlo uspješnim i provodio se do svibnja ove godine. Provođenjem ovog projekta građani nisu samo smanjili količinu plastičnog otpada, već su svom gradu osigurali lijepo dizajniran urbani namještaj, no najvažnije od svega, naučili su kako aktivno sudjelovati u izgradnji održivijeg društva.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Je li upcycling budućnost dizajna?

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

U Katowicama urbani namještaj izrađuju od recikliranog tekstila

Krajem srpnja na jednom od središnjih gradskih trgova poljskih Katowica uređen je mali park čiji je urbani namještaj izrađen od recikliranog tekstila. Jedan od najvećih poljskih gradova ovim primjerom ponovno pokazuje svoju predanost održivosti i ublažavanju učinaka klimatskih promjena, kao i zaštiti urbanog okoliša.

Održiva arhitektura i 3D pisači

Poznato je da čitave kuće mogu biti izgrađene tehnologijom 3D ispisa, a jedna nizozemska startup tvrtka koristi ovu tehnologiju uz pomoć europske kohezijske politike te stvara održiva rješenja za građevinsku industriju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER