Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Jednostavan spoj skandinavskog i japanskog dizajna od reciklirane plastike

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

Ekskluzivna kolekcija stolica N02 Recycle poznatog danskog brenda namještaja Republic of Fritz Hansen, izrađena je od polipropilena (PP) dobivenog recikliranjem plastičnog otpada iz kućanstava, a potpisuje je japanski studio Nendo. Ove stolice su prvi korak tvrtke Fritz Hansen u kreiranju namještaja prema načelima kružnog gospodarstva jer su izrađene od reciklirane plastike i mogu se ponovno reciklirati na kraju svog životnog vijeka.

Plastika koja se koristi za izradu stolica potječe iz plastičnog otpada sakupljenog u kućanstvima u srednjoj Europi u kojoj je potom prerađen i preoblikovan. Tko zna, možda je baš i otpad iz vašeg kućanstva završio kao dizajnerska stolica!

  • Foto: Fritz Hansen

Odbačeni plastični proizvodi poput jednokratne ambalaže za hranu i plastičnih boca melju se, tope i prešaju te potom pretvaraju u granule kako bi se od njih oblikovalo sjedalo stolice. Ovaj bi se postupak u teoriji mogao ponoviti bezbroj puta i koristiti za izradu cijelog niza plastičnih predmeta.

„Činjenica da je materijal izrađen od reciklirane plastike koju svakodnevno koristimo u našim kućanstvima stvara dodatnu vezu između korisnika i stolice“, rekao je osnivač studija Nendo Oki Sato. „Riječ je o pristupačnom proizvodu dizajniranom za svakodnevnu upotrebu, a izrađen je od reciklirane plastike.“

  • Foto: Fritz Hansen

Noge standardne stolice izrađene su od čelika presvučenog prahom, baza stolica na sanjkama je od 50-postotnog recikliranog kromiranog čelika, dok je za verziju stolice na kotačima korišten 95-postotno reciklirani polirani aluminij.

Ove čvrste i stabilne stolice odlikuje karakterističan minimalizam Nendo dizajna, a oblik im je inspiriran izgledom preklopljenog lista papira koji je na školjci sjedala prilagođen za udoban položaj gornjeg i donjeg dijela leđa.

„Željeli smo dizajnirati privlačnu plastičnu stolicu za široku upotrebu, izrađenu od reciklirane plastike“, rekao je Christian Andresen, glavni dizajner u Fritz Hansenu. „Suradnja sa studijom Nendo značila je da će dizajn biti jednostavan i elegantan, uistinu lijep spoj skandinavske i japanske estetike.“

  • Foto: Fritz Hansen

Karakterističan minimalizam skandinavskog i japanskog dizajna savršeno su spojeni u ovoj stolici koja se može nabaviti u sedam različitih boja koje prevladavaju u skandinavskim krajolicima - tamno narančastoj, tamnocrvenoj, tamnoplavoj, svijetloplavoj, sivoj, crnoj i bijeloj boji.

NO2 Recycle stolice stižu u trgovine u studenom 2019. godine, i to u tri različita oblika - stolice s četiri noge s i bez naslona za ruke, stolice na sanjkama te okretne stolice na kotačima. Zahvaljujući izboru boja i oblika ove će se elegantne i jednostavne stolice uklopiti u svakom suvremenom domu i uredskom prostoru, a kada poželite kupiti nove, sigurni ste da se NO2 Recycle stolice mogu reciklirati. S obzirom na cijenu koja se kreće od 244 do 515 eura, jednom kad ih kupite možda ih ipak nećete poželiti reciklirati.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER