Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Jednostavan spoj skandinavskog i japanskog dizajna od reciklirane plastike

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

Ekskluzivna kolekcija stolica N02 Recycle poznatog danskog brenda namještaja Republic of Fritz Hansen, izrađena je od polipropilena (PP) dobivenog recikliranjem plastičnog otpada iz kućanstava, a potpisuje je japanski studio Nendo. Ove stolice su prvi korak tvrtke Fritz Hansen u kreiranju namještaja prema načelima kružnog gospodarstva jer su izrađene od reciklirane plastike i mogu se ponovno reciklirati na kraju svog životnog vijeka.

Plastika koja se koristi za izradu stolica potječe iz plastičnog otpada sakupljenog u kućanstvima u srednjoj Europi u kojoj je potom prerađen i preoblikovan. Tko zna, možda je baš i otpad iz vašeg kućanstva završio kao dizajnerska stolica!

  • Foto: Fritz Hansen

Odbačeni plastični proizvodi poput jednokratne ambalaže za hranu i plastičnih boca melju se, tope i prešaju te potom pretvaraju u granule kako bi se od njih oblikovalo sjedalo stolice. Ovaj bi se postupak u teoriji mogao ponoviti bezbroj puta i koristiti za izradu cijelog niza plastičnih predmeta.

„Činjenica da je materijal izrađen od reciklirane plastike koju svakodnevno koristimo u našim kućanstvima stvara dodatnu vezu između korisnika i stolice“, rekao je osnivač studija Nendo Oki Sato. „Riječ je o pristupačnom proizvodu dizajniranom za svakodnevnu upotrebu, a izrađen je od reciklirane plastike.“

  • Foto: Fritz Hansen

Noge standardne stolice izrađene su od čelika presvučenog prahom, baza stolica na sanjkama je od 50-postotnog recikliranog kromiranog čelika, dok je za verziju stolice na kotačima korišten 95-postotno reciklirani polirani aluminij.

Ove čvrste i stabilne stolice odlikuje karakterističan minimalizam Nendo dizajna, a oblik im je inspiriran izgledom preklopljenog lista papira koji je na školjci sjedala prilagođen za udoban položaj gornjeg i donjeg dijela leđa.

„Željeli smo dizajnirati privlačnu plastičnu stolicu za široku upotrebu, izrađenu od reciklirane plastike“, rekao je Christian Andresen, glavni dizajner u Fritz Hansenu. „Suradnja sa studijom Nendo značila je da će dizajn biti jednostavan i elegantan, uistinu lijep spoj skandinavske i japanske estetike.“

  • Foto: Fritz Hansen

Karakterističan minimalizam skandinavskog i japanskog dizajna savršeno su spojeni u ovoj stolici koja se može nabaviti u sedam različitih boja koje prevladavaju u skandinavskim krajolicima - tamno narančastoj, tamnocrvenoj, tamnoplavoj, svijetloplavoj, sivoj, crnoj i bijeloj boji.

NO2 Recycle stolice stižu u trgovine u studenom 2019. godine, i to u tri različita oblika - stolice s četiri noge s i bez naslona za ruke, stolice na sanjkama te okretne stolice na kotačima. Zahvaljujući izboru boja i oblika ove će se elegantne i jednostavne stolice uklopiti u svakom suvremenom domu i uredskom prostoru, a kada poželite kupiti nove, sigurni ste da se NO2 Recycle stolice mogu reciklirati. S obzirom na cijenu koja se kreće od 244 do 515 eura, jednom kad ih kupite možda ih ipak nećete poželiti reciklirati.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Stanovnici Soluna plastični otpad pretvorili u urbani namještaj

Oko 3.000 stanovnika Soluna sudjelovalo je u projektu Print Your City kojim su svoj plastični otpad pretvorili u 3D tiskani ulični namještaj. U razdoblju od studenog 2018. do svibnja 2019. godine građani tog grčkog grada postali su aktivni sudionici u izgradnji održivijeg društva, a svom su gradu osigurali jedinstvenu urbanu opremu.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER