EcoBirdy odbačene plastične igračake pretvara u dizajnerski namještaj za djecu

Sjajan primjer tvrtke koja svoju proizvodnju zasniva na Strategiji EU-a za plastiku u kružnom gospodarstvu

Jedna mala belgijska tvrtka iz Antwerpena pretvara plastični otpad u dizajnerski proizvod

Zastrašujuća je količina plastičnog otpada koja velikim dijelom završava u okolišu, a od milijuna tona koje se sakupe u Europi reciklira se manje od jedne trećine. Belgijska tvrtka ecoBirdy pokušava dati svoj doprinos zaštiti okoliša i promijeniti ovu crnu statistiku pretvorbom starih plastičnih igračaka u siguran i održiv dizajnerski namještaj za djecu. Među proizvode tvrtke ubrajaju se stolovi, stolice, svjetiljke i posude za djecu, svi su izrađeni od 100-postotno reciklirane plastike, a po prestanku korištenja mogu se ponovno reciklirati.

„Htjeli smo osnovati tvrtku koja će činiti dobro i razvijati poduzetništvo temeljeno na vrijednostima društvene pravde i zaštite okoliša. Također, željeli smo stvoriti rješenje za problem plastičnog otpada s kojim se suočava suvremeni svijet“, kazao je za Euronews suosnivač tvrtke ecoBirdy Joris Vanbriel.

  • Izvor: ecobirdy.com

EcoBirdy ne samo da ostvaruje izvrsne prihode zahvaljujući svom inovativnom rješenju za smanjenje plastičnog otpada, već je i sjajan primjer tvrtke koja svoju proizvodnju zasniva na Strategiji EU-a za plastiku u kružnom gospodarstvu.

  • Izvor: ecobirdy.com

Također, ova tvrtka je kreirala poseban školski program za podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša te u tu svrhu priredila knjigu kojom djeci objašnjava kako funkcionira recikliranje plastike i zašto je to važno. Bacanjem slomljenih i oštećenih plastičnih igračaka u spremnik za otpad djecu se potiče na brigu za očuvanje okoliša i upoznaje s konceptom održivog razvoja.

EcoBirdy je svoju proizvodnju započeo zahvaljujući financijskoj potpori u okviru programa EU COSME za mala i srednja poduzeća. „To nam je otvorilo vrata za pronalaženje poslovnih partnera te ubrzalo naš koncept“, objasnio je Vanbriel.

  • Izvor: ecobirdy.com

Program COSME

Kako navodi Euronews, program COSME je već pomogao više od 450.000 malih poduzeća diljem Europe te im osigurao sredstva za pokretanje i razvoj proizvodnje.

COSME je program za programsko razdoblje 2014. – 2020. namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji obuhvaća aktivnosti poput donošenja i provođenja politika na području poduzetništva te aktivnosti promicanja poduzetništva. MSP je okosnica europskog gospodarstva i pruža 85 % svih novih radnih mjesta. Stoga je cilj ovog programa povećati konkurentnost europskih tvrtki, smanjiti nezaposlenost, stvoriti poticanju poduzetničku okolinu i razvoj poduzetništva.

Ukupni proračun COSME-a iznosi 2,3 milijarde eura, a njime se malim i srednjim poduzećima pružaju garancije u iznosu do 150.000 eura i tako olakšava i poboljšava pristup venture kapitalu. Očekuje se kako bi ovaj program svake godine trebao pridonijeti povećanju EU BDP-a u iznosu od 1,1 milijardu eura, pomoći mladim europskim tvrtkama, spasiti radna mjesta te omogućiti pokretanje oko 1.200 novih proizvoda, usluga ili procesa.

Korisnici programa su postojeći poduzetnici (posebno male tvrtke) kojima se omogućava lakši pristup sredstvima financiranja za razvoj, konsolidacija i rast njihovog poslovanja, zatim budući poduzetnici (uključujući mlade) za pružanje pomoć pri uspostavljanju tvrtki te nacionalna, regionalna i lokalna tijela vlasti.

Aktivnosti programa su konkurentnost i održivost tvrtki u Europskoj uniji, uključujući sektor turizma, jačanje poduzetništva, dostupnost financijskih sredstava malim i srednjim poduzetnicima te poboljšanje pristupa tržištima unutar EU i globalno.

S.F. / Ekvjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

Europska komisija provela akcijski plan za kružno gospodarstvo

Provedene su ili se provode sve 54 mjere iz plana donesenog 2015. što će pridonijeti jačanju europske konkurentnosti, osuvremeniti njezino gospodarstvo i industriju te stvoriti radna mjesta, zaštititi okoliš i potaknuti održivi razvoj.

Totomoxtle je materijal koji spašava rijetke vrste kukuruza

Meksički dizajner Fernando Laposse razvio je totomoxtle – materijal napravljen od raznobojnih ljuski raznih vrsta kukuruza kojim se potiče bioraznolikost koja je od životne važnosti. Ovaj projekt osvojio je i nagradu Future Food Design Awards za 2017. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER