Održiva arhitektura i 3D pisači

Prilagodljivo i održivo

Poznato je da čitave kuće mogu biti izgrađene tehnologijom 3D ispisa, a jedna nizozemska startup tvrtka koristi ovu tehnologiju uz pomoć europske kohezijske politike te stvara održiva rješenja za građevinsku industriju.

Aectual je nizozemska arhitektonska startup tvrtka koja pruža kreativna i održiva rješenja za građevinsku industriju, a Hans Vermeulen, izvršni direktor tvrtke, posebno ističe prednosti tehnologije 3D ispisa u smislu prilagodljivosti dizajna.

„Ovaj digitalni dizajn može se promijeniti u računalu i to temeljem geolokacije. Na taj se način može napraviti dizajn po mjeri na masovnoj razini“, kaže Vermeulen.

3D pisači ne stvaraju otpad

​Ukupni proračun tvrtke Aectual iznosi 860.000 eura, od čega je 300.000 eura priskrbljeno iz EU fondova. Tvrtka koristi tri velika 3D pisača koji ne stvaraju otpad, a u njoj je trenutno zaposleno 15 osoba, mahom iz Nizozemske, ali i iz Italije, Rusije, Bugarske i SAD-a.

Voditelj robotike Yelle Feringa zadužen je za rad 3D pisača koji su u pogonu 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. „Robote smo nabavili iz tvornice automobila i stari su oko 15 do 20 godina, a računalo koje ih kontrolira smo naravno nadogradili“, kaže Feringa.

Tvrtka trenutno projektira 3D kuću za izložbu Bauhaus u Berlinu kojom će se obilježiti stogodišnjica ove utjecajne njemačke umjetničke škole.

Aectual je specijaliziran i za izradu podova na bioosnovi zbog kojih je nizozemska fondacija Doen, veliki promotor održivog razvoja koji podržava oko 270 nevladinih organizacija, odlučila koristiti upravo 3D podove ove tvrtke.

„Građevinska industrija odgovorna je za 40 posto emisija CO2, a izradom ovih podova uopće se ne stvara otpad. Sjećate se starih Rimljana i Grka i njihovih kamenih podova? Oni su još uvijek na svom mjestu“, kazala je za Euronews Esther Wubben iz Dutch Charity Lotteries.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

3D ispis: Parlament se bavi novom tehnologijom

Povećanjem popularnosti 3D ispisa, tehnologija mijenja način poslovanja poduzeća i način na koji ljudi rade. Međutim, ova nova tehnologija proizvodnje također otvara pitanja sigurnosti i prava intelektualnog vlasništva kojima se sada bavi i Europski parlament.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER